Techinside Google News
Techinside Google News

Yeni Mercedes-Benz Sprinter ile güvenlik donanımlarında yüksek standart

Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar,  gelişmiş güvenlik özelliklerini ticari araç sınıfında da sunuyor

Modern güvenlik ve sürüş destek sistemleri büyük hacimli minibüs segmentinde büyük bir öneme sahip. Ticari olarak kullanılan araçlar her gün trafiğe çıkıyor ve oldukça yüksek kilometreler yapıyor. Ayrıca heybetli boyutlarına rağmen kullanımı kolay ve zor sürüş koşullarında daha kontrollü olmaları da bekleniyor. Farklı nakliye görevleri ve farklı sürücü profillerine kaşı her an hazırlıklı olması için yeni Mercedes-Benz Sprinter’daki güvenlik ve sürüş destek teknolojileri teknolojik olarak optimize edildi. Örneğin; binek otomobillerle kıyaslandığında araç boyutları, sürüş parametreleri ve sürücü profilleri uyarlandı. Techinside.com olarak Mercedes-Benz Sprinter‘ın güvenlik ve sürüş destek teknolojilerini yerinde görmek üzere 6 Haziran’da Mercedes-Benz Türkiye’nin davetlisi olarak Almanya’nın Stuttgart şehrinde takip ettik. 

- Advertisement -

Yeni Mercedes-Benz Sprinter; akıllı, interaktif ve yenilikçi

Dünya lansmanı kapsamında 2018 yılında üçüncü nesil olarak yollara çıkmaya başlayan Mercedes-Benz Sprinter satışa sunulduğu 1995 yılından bu yana bünyesinde barındırmış olduğu nitelik ve özelliklerle sadece sınıfının öncüsü olmakla kalmıyor aynı zamanda bir araç sınıfına adını veriyor. Üstün güvenlik çözümleri, yenilikçi multimedya çözümü MBUX (Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi), benzersiz bir tasarım ve arkadan itiş, önden çekiş ve dört tekerlekten çekiş de dahil olmak üzere bin 700’ün  üzerinde ürün çeşitliliği ile yeni Mercedes-Benz Sprinter büyük hacimli minibüs dünyasını yeniden tanımlıyor.

Park ve manevra: Durma halinde veya yavaş sürüşlerde devreye giren teknolojik çözümler

Üçüncü nesil Sprinter ile birlikte ilk kez iki farklı park yardımcısı paketi sunuluyor. Her iki çözüm de sürücüye park veya manevra esnasında kızılötesi sensörlerle yardımcı oluyor. Geri görüş kamerasına sahip Park Paketi sürücüyü görsel ve işitsel olarak olası engellere karşı uyarıyor. Sensörler ön, arka ve yan olmak üzere aracın dört bir yanını kapsıyor. Park yardımcısının görsel uyarıları ile geri görüş kamerasının görüntüsü konsola entegre multimedya ekranında gösteriliyor. Ayrıca dinamik kılavuz çizgiler ve 180 derece açılı görünüm manevrayı daha da kolaylaştırıyor.

360 derece kameraya sahip Park Paketi

Aracın arka kısmında tavan bölgesinde, yan aynalarda ve ön radyatör ızgarasına entegre edilen dört kamerayla çok daha etkin bir çözüm sunuyor. Kameralardan elde edilen görüntülerle multimedya ekranında aracın dört bir yanını gösteren kuşbakışı bir görünüm dışında farklı görüntü açıları da sunuluyor.

Park Paketi kapsamında ayrıca “Yan cephe koruması” da devreye giriyor. Bu sistem sensör verileri üzerinden aracın yanındaki nesneleri algılıyor ve bu nesnelere olan mesafeyi belirliyor. Sistem araç ile nesne arasındaki engelin mesafesini takip ediyor ve mesafeye bağlı olarak PARKTRONIC örneğinde olduğu gibi görsel ve işitsel olarak sürücüyü uyarıyor. 12 km/s hıza kadar aktif olan yan cephe koruması fonksiyonu otomatik şanzımanlı araçlarda sunulurken şanzıman D, R ve N olmak üzere tüm sürüş konumlarında çalışıyor.

Yine Park Paketi kapsamında ve otomatik şanzımanlı versiyonlarda sunulan Sürüşe Başlama Yardımcısı sürücüye aracı harekete geçirme aşamasında yardımcı oluyor. Sistem yanlış vitese geçme veya gaz ile fren pedallarını karıştırma gibi nedenlerden kaynaklanan olası kazaları önlemeye yardımcı oluyor. Sürüş yönünde bir engel algılaması halinde sistem araç hızını ilk metre için 3 km/s ile sınırlıyor.

 

 Arka Çapraz Trafik Uyarısı park yerinden geri manevra ile çıkarken geçmekte olan bir araç olup olmadığını denetliyor ve varsa sürücüyü görsel ve işitsel olarak uyarıyor ve gerekirse (Kör Nokta Uyarı Sistemi ile birlikte) fren yapıyor.

Kör Nokta Uyarı Sistemi’nin bir parçası olan Araçtan İnme Yardımcısı, araç stop edildikten sonraki 3 dakika boyunca sürücü veya ön yolcunun araçtan inme sürecinde kör noktayı denetliyor ve kapının açılmasının bir risk oluşturması halinde dikiz aynasındaki kırmızı bir işaret dışında işitsel olarak da uyarıyor.

Tüm sürüş hızlarında üstün sürüş güvenliği: Dinamik sürüşlerde devreye giren teknolojik çözümler

Kör Nokta Uyarı Sistemi şerit değiştirme anında bir çarpışma riski söz konusu olduğunda sürücüyü uyarıyor. Aracın her iki yanında arka tampon bölgesinde bulunan kısa menzilli sensörler aracın arkasındaki ilgili bölgeyi tarıyor. Sistem kör noktasında olduğu için sürücünün göremediği diğer şeritteki araçlar hakkında sürücüyü bilgilendiriliyor. Bu gibi durumlarda ilgili tarafın dikiz aynasında kırmızı bir ışık ve bir ses ile kullanıcıyı uyarıyor.

Aktif Şerit Takip Sistemi dikkatsiz veya yorgun bir sürücü nedeniyle oluşan kazaları önlemek üzere geliştirildi. Sistem bu nedenle acil bir durumda önce sürücüyü uyarıyor ve sürücünün uyarıya bir reaksiyon vermemesi halinde sistem sürüşe müdahale ediyor. Kameranın düz veya kesik çizgileri takip etmesiyle çalışan sistem 60 km/s ve üzerindeki hızlarda sürücünün istem dışı şerit dışına çıkıp çıkmadığını algılıyor. Sürücünün isteği dışında şerit ihlali algılayan sistem direksiyonu titretiyor ve sesli bir sinyal ile sürücüyü uyarıyor. Sürücünün reaksiyon göstermemesi halinde sistem devreye giriyor ve tek taraflı fren müdahalesiyle aracı tekrar şeridine sokuyor.

 

Aktif Mesafe Takip Sistemi DISTRONIC de Sprinter’da ilk kez sunuluyor. Sürücünün özellikle yoğun akıcı otoyol sürüşlerinde işini kolaylaştıran sistemde sürücü 20 km/s ve üzerinde bir hızı sisteme tanımlıyor. Sistem o hızı ayarlarken güvenli takip mesafesini de belirliyor. Aracın ön tamponunda bulunan radarlı sensörlerden yararlanan sistem trafik akışında yer alan diğer araçların yavaşlama veya şerit değiştirme gibi davranışlarını da takip ediyor. Her hangi bir nedenle öndeki araç ile olan takip mesafesinin azalması halinde sistem aracın hızını düşürüyor. Daha yoğun bir fren gücünün gerekli olması halinde önce sürücü görsel ve işitsel olarak uyarılıyor. Olası bir çarpışmanın tespit edilmesi halinde ise Aktif Fren Yardımcısı devreye girerek kazayı önlüyor veya şiddetini önemli oranda azaltıyor. Trafik koşullarının izin vermesiyle birlikte araç tekrar ayarlanan hıza çıkıyor.

Öndeki araç ile olan takip mesafesinin çok fazla azalmasıyla Aktif Fren Yardımcısı görsel olarak sürücüyü uyarıyor. Çarpışma riskinin ortaya çıkmasıyla ise işitsel bir uyarı devreye giriyor ve sürücünün reaksiyon göstermemesi halinde otonom bir şekilde fren yaparak aracın hızını en kısa sürede düşürüyor.

Römork Stabilite Yardımcısı (TSA) römorklu sürüşlerde sürüş güvenliğine katkıda bulunuyor. ESP’nin bir fonksiyonu olan TSA, ESP’nin sensör verilerini kullanıyor. Sistem sensörlerden gelen verileri değerlendiriyor ve olası bir dengesizlikte fren dokunuşları ile müdahale ederek işlerin yolunda gitmesini sağlıyor. Sistem çoğu zamanda römorkun savrulma eğilimine girmeden sürüş güvenliğini sağlıyor.

 

Devre dışı bırakılabilen veya etkinleştirilebilen dört tekerlekten çekiş sistemi olumsuz hava koşullarında veya kötü yol şartlarında tutuşa katkı sağlıyor ve sürüş güvenliğini optimize ediyor. Sistem daha zor şartlarda kullanmak üzere bir arazi takviyesiyle desteklenebiliyor. Ayrıca isteğe bağlı olarak da olsa dört tekerlekten çekişli Sprinter’da ilk kez 7G-TRONIC PLUS otomatik şanzıman sunuluyor. Dört tekerlekten çekiş sistemi motor çalışırken ya durma halinde ya da 10 km/s hızın altında hareket halinde orta konsoldaki bir düğme ile etkinleştirilebiliyor. Böylece normal şartlar altında yüzde 35:65 oranında ön ile arka aks güç dağılımı gerçekleşiyor.

ABS, ASR, EBV, BAS ve AAS gibi sistemleri bünyesinde barındıran Adaptif ESP ile birlikte çalışan çekiş kontrol sistemi 4ETS üstün sürüş dinamikleri ve yol tutuş özelliklerinde önemli bir paya sahip. Sistem dört tekerlekten çekiş için optimize edilmiş durumda.

Sprinter 4×4 isteğe bağlı olarak Yokuş İniş Yardımcısı (DSR) ile donatılabiliyor. Bu sistem yokuş aşağı inişlerde aracın hızını 4 km/s ile 18 km/s arasında sabit tutuyor ve fiziki sınırlar dahilinde aracın stabilitesini ayarlıyor. Konsoldaki bir düğme ile etkinleştirilen veya devre dışı bırakılabilen DSR; motor, şanzıman ve fren sistemine müdahale ederek çalışıyor. Sistemin sürüş hızı hız sabitleme sisteminin düğmelerinden veya fren ile gaz pedalı ile ayarlanabiliyor.

Yeni Sprinter, gelişmiş altyapısı ile farklı kullanıcı gereksinimlerini karşılayabiliyor. Üçüncü nesil ile birlikte arkadan itişli ve dört tekerlekten çekişli güç aktarma çözümü dışında giriş seviyesi olarak bir de önden çekişli bir versiyon sunuluyor. Özel paketlerle her türlü müşteri beklentisi, markaya özgü konfor, sürüş güvenliği ve sürüş dinamiklerinden ödün vermeden karşılanıyor. Örneğin yolcu taşımacılığına yönelik versiyonda virajlarda karoserin yana yatma hareketlerini minimize etmek için yürüyen aksam özel olarak ayarlanıyor. Yine yolcu taşımacılığına yönelik versiyonda yanal karoser salınımlarının engellenmesiyle araca bir yolcunun binmesi anında oluşan salınım neredeyse hiç hissedilmiyor.

 

Yeni Sprinter’da sunulan bir diğer yenilik Islak Silecek Sistemi. Bu sistem su hattının silecek koluna alınmasıyla silecekler çalışırken suyu doğrudan silecek lastiğinin önüne püskürtüyor ve püskürtmeyle birlikte hemen silecek lastiği tarafından siliniyor. Böylece sürücüye  rahat bir görüş alanı sağlanıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:07:03

Masterpass 2023’te rekor kırdı!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir