Techinside Google News
Techinside Google News

Yeni Zelanda hükümetinden yapay zeka yasağı!

Yemi Zelanda hükümeti, veri ve gizlilik risklerini gerekçe göstererek ChatGPT gibi yapay zeka teknolojilerini kullanmayı personeline yasakladı

Yemi Zelanda İş, Yenilik ve İstihdam Bakanlığı, veri ve gizlilik risklerini gerekçe göstererek ChatGPT gibi yapay zeka teknolojilerini kullanmayı personeline yasakladı. Benzer bir adım, birçok banka ve Apple ve Samsung gibi birçok teknoloji şirketi tarafından yurtdışında da atılmıştı.

Yeni Zelanda’da, bakanlıkların ve kurumların yapay zeka kullanımı için hükümet genelinde henüz kurallar veya yönergeler bulunuyor.

- Advertisement -

Belgeler, MBIE’nin Mart ayında ChatGPT dahil bir dizi yapay zeka aracına erişimi engellediğini gösteriyor. Bakanlık, çalışanların daha sonra ortaya çıkabilecek hassas bilgileri teknolojiye aktarabileceğinden endişe duyuyor. MBIE, teknolojinin güvenli bir şekilde kullanılıp kullanılamayacağını belirlemek için duraklama düğmesine basıyor. Auckland Üniversitesi’nde kıdemli hukuk öğretim görevlisi ve yapay zeka hukuku uzmanı Nikki Chamberlain, dikkatli olmanın yerinde olduğunu söylüyor.

“Bu yeni bir teknoloji ve henüz sonuçlarını bilmiyoruz. Ve sadece zaman, oraya koyduğunuz bilgilerin korunup gizli kalıp kalmayacağını söyleyebilecek.”

Yeni Zelanda’da yapay zeka için özel bir düzenleme veya yasa yok ve iç MBIE belgeleri, “tüm hükümet ajanslarının personelin AI araçlarını kullanımı hakkında kurallar veya yönergeleri olmadığını” belirtiyor.

İç İşler Bakanlığındaki Hükümet Baş Dijital Görevlisi sözcüsü, hükümetin yakında sahip olmayı beklediği kurallar için kuruluşlara rehberlik üzerinde çalıştığını söylüyor. DIA personelinin AI araçlarını kullanmasının yasaklanmadığını belirtiyor.

Gizlilik Komiseri Michael Webster, yapay zekayı kullanıp kullanmama ve nasıl kullanılacağı konusunun bireysel hükümet kurumlarına ve şirketlere bağlı olduğunu söylüyor. “Ve eğer riskler çok yüksekse, beklentim o ki o teklifle ilerlemezler.”

Danışmanlık firması Simply Privacy’den Frith Tweedie, personelin rehberliğe ve korumalara ihtiyaç duyduğunu söylüyor. “Bunun üzerinde çalışırken duraklamak mantıksız olduğunu düşünmüyorum, bence tüm hükümet kurumları uygun ve uygun olmayan kullanım konusunda bir pozisyon oluşturmalı. “Ve bazı durumlarda özellikle hassas bilgilerle uğraşanlar için tam bir yasak uygun olabilir.”

Birçok şirket, çalışanların AI kullanmasını yasakladı

ChatGPT, internete beslenerek eğitilen ve bir dizi içindeki bir sonraki kelimeyi tahmin ederek sorulara tam cümle cevapları üreten bir yapay zeka sistemidir. Bu, onaylanmamış büyük miktarda bilgi içerir ve temel olarak bir kilitli kutudur – bilgi bir kez içine konulduğunda, geri almak neredeyse imkansızdır. Kanada’nın gizlilik denetçisi, OpenAI hakkında ChatGPT teknolojisiyle ilgili bir soruşturma başlattı ve İtalya, gizlilik endişeleri nedeniyle ürünün kullanımını kısa süreliğine yasakladı. Apple, Samsung, Amazon, JPMorgan Chase, Deutsche Bank ve Goldman Sachs gibi birçok uluslararası şirket, çalışanların bu teknolojiyi kullanmasını yasaklamış veya sınırlamıştır.

Yapay zeka yasaları gerekiyor.

Geçtiğimiz ay OpenAI, ChatGPT’nin gizlilik ayarlarını sıkılaştırdı, ancak yapılan düzenlemeler eklenmiş durumda ve gizlilik soruları devam ediyor.

“Tartışmasız olarak, kuruluşlara ve bireylere … dikkat etmelerini, kesinlikle sohbet geçmişini kapatmalarını öneriyorum, ancak yine de herhangi bir gizli veya kişisel bilgi girmekten kaçınmak gerektiğini söylüyorum,” dedi Tweedie.

Avrupa, Aotearoa’ya göre çok daha sıkı gizlilik yasalarına ve çok daha yüksek yaptırımlara sahiptir.

Chamberlain, Yeni Zelanda’nın yapay zeka konusunda düzenleyici yasalara ihtiyaç duyduğunu söyledi.

“Yapay zeka kullanımını düzenleyen, yapay zeka tarafından tutulan bilgiyi düzenleyen ve bu bilginin gelecekte nasıl kullanılabileceğini düzenleyen yasalara sahip olana kadar, gerçekten dikkatli olmamız gerekiyor.”

Bu arada, geçen ay Gizlilik Komiseri, ajansların ve işletmelerin teknolojiyi kullanması için tavsiye verdi.

Bu, çalışanların yapay zekayı kullanmanın gerekip gerekmeyeceğini düşünmelerini içerir.

Firmaların ve hükümet kurumlarının, tehlike bölgelerini önlemek için bir gizlilik risk etki değerlendirmesi yapması gerektiğini söyledi.

Kamunun ve özel sektörün, teknolojiyi en iyi şekilde nasıl güvenli bir şekilde kullanacakları konusunda birlikte çalışarak tavsiye sunmasını istiyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir