Techinside Google News
Techinside Google News

Yenilenen e-Ticaret yasası 1 Mayıs’ta yürürlükte

Şu sıralar pek çok kişiye "bilgilendirmelerimizi almak istiyor musunuz?" mesajları geliyor. Sebep, 1 Mayıs'ta yürürlüğe girecek yeni e-Ticaret yasası.

eticaretTürkiye’de gücü giderek artan e-Ticaret sektörü, 5 Kasım 2014’te çıkartılan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’la önemli bir dönüşüm gerçekleştirecek.

1 Mayıs 2015 itibariyle yürürlüğe girecek olan ve kamuoyunda “yeni e-Ticaret Yasası” olarak tanımlanan yeni yasanın getirdiği en dikkat çekici nokta ise izinli pazarlama noktasında kendini gösteriyor.

- Advertisement -

Yasayla birlikte, telefon, çağrı merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj gibi hizmetler ile yapılan ve “ticari nitelik” taşıyan içerikler kullanıcının izni olmadan gönderilemeyecek.

Yasa, yeni alınacak izinlerin dışında daha önce bu tip gönderimlerde bulunanların da mevcut kayıtlı müşterilerinden izin almasını gerektiriyor. Bir zorunluluk olmamakla birlikte, özellikle kurumsal çalışan firmalar bugüne kadar gönderim yaptıkları müşterilerine “bilgilendirme mesajı almaya devam etmek ister misiniz?” sorusu yöneltiyor. Bu soruların adedi 1 Mayıs tarihinin yaklaşmasıyla iyice artmış durumda.

Türkiye’nin bilişim hukuku alanındaki ilk akla gelen isimlerden biri olan Avukat Gökhan Ahi, onay alınmasına gerek olmayan durumlar olduğunu da ifade ediyor. Bunları;

– Esnaf ve tacirlere ticari ileti gönderimi
– Temin edilen mal ve hizmetlere ilişkin değişiklikler
– Bir mal veya hizmetle ilgili alıcının bilgi talebi doğrultusunda verilen yanıtlar
– Devam eden abonelik, üyelik vb. durumlarla ilgili tahsilat, borç hatırlatma, bilgi güncelleme

başlıklarıyla özetliyor.

Tüketiciler rahat edebilecek mi?

Yenilenen e-Ticaret kanunundaki değişikliklerin amacı özellikle daha önce kayıt bırakılmamasına rağmen mesaj alınan ve spam niteliği taşıyan mesajların önüne geçilmesi.

Kanun, bununla ilgili çeşitli yaptırımları da beraberinde getiriyor. Kanun’un “Cezai hükümler” başlığı altında ilgili fıkralara aykırı hareket eden hizmet sağlayıcılar ile aracı hizmet sağlayıcılara 1000 TL’den 5000 TL’ye kadar para cezası verileceği belirtiliyor. Bu tutarlar ihlalin türüne göre 15 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

Yine bu başlık altındaki bir diğer madde ise Kanun’un 6. maddesi ile ilgili. Ticari elektronik ileti gönderme şartlarını düzenleyen bu maddeye aykırı hareket edenler arasında “bir defada birden fazla kimseye ileti gönderen” olursa belirtilen para cezası 10 kata kadar artırılabiliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir