Site icon TechInside

Yerli otomobil enerjisini güneşten alıyor

ITUGAE_ArunaTrafiktesiniz, camı açmak istiyorsunuz ancak etraftaki araçların egzoslarından yayılan gaz nedeniyle sıkıntı yaşayacağınız belli. Ancak yakınınızdaki araçlar İTÜ Güneş Arabası Ekibi tarafından üretilen Aruna ise böyle bir sıkıntı yaşamayacaksınız. Çünkü Aruna ihtiyacı olan enerjiyi güneşten alıyor ve sıfır emisyonla çevre dostu bir otomobil olma niteliği taşıyor.

2004 yılından bu yana güneş enerjili otomobil üretimi için çalışan İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi (İTÜ GAE), çok yakında önemli bir basamağı daha aşacak. Ekibin ürettiği ve ülkemizin güneş enerjisiyle çalışan ilk aile otomobili olan Aruna yollara çıkmak için gün sayıyor.

Mitolojide güneşin doğuşunu temsil eden kızıllık ve 7 atın çektiği araç anlamına gelen Aruna’nın belki de en önemli yanı tasarım olarak yollardaki otomobilleri andırması. Bugüne kadar üretilen güneş enerjili otomobiller, panellerin şekli ve üretim gücü nedeniyle sadece şoför koltuğu olan, bagajı dahi bulunmayan tasarımlara sahipti. Ancak Aruna, bu algıyı tamamen değiştireceğe benziyor.

İTÜ GAE ekibi, alternatif enerjinin günlük hayatta nasıl kullanılabileceğini göstermek adına araca, yollardaki otomobillerde bulunan dokunmatik ekran, park sensörü, cruise control gibi donanımları da dahil etmiş.

Menzili 700 kilometre

Yapılan açıklamaya göre Aruna 700 kilometrelik bir menzile sahip. Bu da Türkiye’nin pek çok şehri arasında uzun yolculuklar yapabileceği anlamına geliyor. İTÜ GAE, Aruna’nın tanıtımı için Ağustos ayında 26 şehir ve 6 bin kilometreyi kapsayan bir Türkiye turuna çıkmayı planlıyor. Turun son etabında Edirne’den İstanbul’a olan mesafeyi güneş battıktan sonra kat ederek güneş enerjili otomobilin hava karardıktan sonra da yol alabildiğini göstermek hedefleniyor.

Exit mobile version