Yapay zeka yetersizliği endişesi artarken YouTube, ‘seri üretim’ ve ‘tekrarlanan’ videolara karşı önlem almaya hazırlanıyor. YouTube, yapay zeka teknolojisinin yardımıyla üretilmesi daha da kolaylaşan kitlesel üretim videoları ve diğer tekrarlanan içerik türleri de dahil olmak üzere, içerik üreticilerinin “sahte” içeriklerden gelir elde etme becerisini kısıtlamak için politikalarını güncellemeye hazırlanıyor.
Şirket, 15 Temmuz’da YouTube İş Ortağı Programı (YPP) Para Kazanma politikalarını, hangi tür içeriklerin içerik oluşturuculara para kazandırabileceği ve hangilerinin kazandıramayacağı konusunda daha ayrıntılı yönergelerle güncelleyecek.
YouTube tekrarlayan videolar ile sadeleşmeye çalışıyor
Kesin politika metni henüz yayınlanmadı, ancak YouTube Yardım belgelerindeki bir sayfa , içerik üreticilerinin her zaman “özgün” ve “gerçek” içerik yüklemelerinin zorunlu olduğunu açıklıyor. Güncelleme, yeni dilin içerik üreticilerinin günümüzde “gerçek olmayan” içeriğin nasıl göründüğünü daha iyi anlamalarına yardımcı olacağını belirtiyor.
Bazı YouTube içerik üreticileri, güncellemenin tepki videoları veya klip içeren videolar gibi belirli video türlerinden para kazanma olanaklarını sınırlayacağından endişe duyuyordu ancak YouTube Editörlük ve İçerik Üreticisi İrtibat Sorumlusu Rene Ritchie’nin paylaşımına göre durum böyle değil.
Yayınlanan bir video güncellemesinde Ritchie, değişikliğin YouTube’un uzun süredir devam eden YPP politikalarına yönelik “küçük bir güncelleme” olduğunu ve içeriğin ne zaman seri üretim ne zaman tekrarlayıcı olduğunu daha iyi belirlemek için tasarlandığını söylüyor. Ayrıca Ritchie, bu tür içeriklerin yıllardır para kazanmaya uygun olmadığını, çünkü izleyicilerin genellikle spam olarak değerlendirdiği içerikler olduğunu ekliyor. Ancak Ritchie’nin söylemediği şey, günümüzde bu tür videoları oluşturmanın ne kadar kolay olduğu.
Yapay zeka teknolojisinin yükselişiyle birlikte YouTube, üretken yapay zeka teknolojisi kullanılarak üretilen düşük kaliteli medya veya içerikleri ifade eden bir terim olan yapay zeka saçmalıklarıyla dolup taştı. Örneğin, metinden videoya dönüştürme araçları sayesinde fotoğrafların, video kliplerin veya diğer yeniden düzenlenmiş içeriklerin üzerine yapay zeka sesi yerleştirmek yaygın bir durum . Yapay zeka müzikleriyle dolu bazı kanalların milyonlarca abonesi var. Diddy davası gibi haber olaylarıyla ilgili sahte, yapay zeka tarafından oluşturulmuş videolar milyonlarca izlenme aldı.
Başka bir örnekte, YouTube’da viral olan gerçek bir cinayet dizisinin tamamen yapay zeka tarafından oluşturulduğu ortaya çıktı. 404 Media, bu yılın başlarında bu haberi verdi. YouTube CEO’su Neal Mohan’ın benzerliği bile, kullanıcıların deepfake videoları bildirmelerine olanak tanıyan araçlara sahip olmasına rağmen, sitede yapay zeka tarafından oluşturulan bir kimlik avı dolandırıcılığında kullanıldı.