Techinside Google News
Techinside Google News

3D gıda baskısı mutfakta devrim yaratacak

3D gıda baskısı özelleştirilmiş yemek yeme alışkanlığı kazanmamızı sağlayabilir. Yemek yapmak çok daha basi hale gelecek.

Columbia Üniversitesi’ndeki mühendisler, 3D gıda baskısının potansiyel faydalarını ve zorluklarını araştırıyor. 3D yazıcılar, lazerler ve yazılım destekli işlemler gibi pişirme cihazlarını içeren bu yeni gelişen teknoloji, yakında mutfaklarımızda devrim yaratacak ve potansiyel olarak fırın ve mikrodalga fırın gibi geleneksel cihazların yerini alacak.

Columbia’nın Yaratıcı Makineler Laboratuvarı’nda doktora sonrası araştırmacı olan Jonathan Blutinger, Profesör Hod Lipson ve Pace Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik’ten Profesör Christen Cooper ile birlikte, npj Science of Food’da yayınlanan yeni bir makalede bu teknolojinin karmaşıklıklarını inceledi. Araştırmacılar, 3D baskılı gıdaların beslenmeyi iyileştirme , gıda güvenliğini artırma ve özelleştirilebilir yemek seçenekleri sunma potansiyelini araştırdı.

- Advertisement -

3D gıda baskısı neler sunacak?

Blutinger ekibinin önemli bir başarısı, fıstık ezmesi, Nutella ve çilek reçeli de dahil olmak üzere yedi farklı malzemeden oluşan karmaşık bir cheesecake gibi çok katmanlı gıda maddeleri oluşturabilen bir 3D baskı sistemi geliştirmeleriydi. Bu çığır açan gelişme, 3 boyutlu gıda baskısının, pişmemiş malzemelerle sınırlı olan ve çoğu zaman çekici olmayan yemeklerle sonuçlanan önceki sınırlamalarına meydan okuyor.

Bu teknolojinin en dikkat çekici yönlerinden biri beslenmeyi kişiselleştirme potansiyeli. Profesör Cooper’ın belirttiği gibi, 3D baskılı gıdalar hâlâ işlenirken, daha hassas besin kontrolü fırsatı sunuyor ve bu da özellikle belirli beslenme ihtiyaçları olan bireyler için faydalı olabilir. Kişiselleştirmenin bu yönü, doku ve lezzetin kritik olduğu bitki bazlı et alternatifleri bağlamında özellikle önemli.

Araştırmacılar ayrıca 3D gıda baskısının sağlık üzerindeki etkilerini de vurguladı. Cooper: “İşlenmiş gıdaların düşük besin değeriyle ilgili çok büyük bir sorunumuz var. 3D gıda baskısıyla işlenmiş gıdalar ortaya çıkmaya devam edecek, ancak belki de bazı insanlar için umut ışığı, beslenmenin daha iyi kontrol edilmesi ve kişiye özel beslenmeye göre uyarlanması olacak. Ayrıca, gıdaların yutma bozukluğu olan kişiler için daha çekici hale getirilmesinde de yararlı olabilir. Bu hastaların (yalnızca ABD’de milyonlarca kişinin) ihtiyaç duyduğu püre haline getirilmiş dokulu gıdalarla gerçek gıdaların şekillerini taklit ediyoruz” dedi. Gelecek vaat eden bir başka yol da, hassas tat ve dokulara olanak tanıyan 3 boyutlu gıda baskısı ile lazer pişirmenin kullanılması.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir