Techinside Google News
Techinside Google News

ABD Dışişleri Bakanlığı, Çin’i hedef alan yeni 5G projesini açıkladı: 5G ağları “temizleniyor”!

Amerika Birleşik Devletleri, 5G teknolojisi için Çin'e savaş açtı. ABD, "Temiz 5G ağları" isimli bu proje sayesinde Çin'i bertaraf etmek istiyor.

Çin ile ticaret konusunda rekabet etmeye devam eden ABD, 5G teknolojisi için yeni bir yaptırım stratejisini devreye soktu. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Temiz 5G ağları” isimli bir projeye yer verldi.

ABD 5G teknolojisi için kolları sıvadı: Temiz 5G ağları

ABD Başkanı Donald Trump ile Huawei arasındaki gerginlik, iletişim teknolojisine sıçradı. Zira yeni nesil kablosuz telefon teknolojisi adına kolları sıvayan şirketler, tıpkı Huawei meselesinde olduğu gibi yine bir seçim yapmak zorunda kalabilir.

- Advertisement -

ABD Dışişleri Bakanlığı, bu projeyi ABD ile 5G teknolojisi konusunda aynı düşüncelere sahip olan ülkeler tarafından oluşturulan koalisyonun gösterdiği kapsamlı bir çaba olarak nitelendiriyor. Bu çaba neyi amaçlıyor?

Bu projenin telekomünikasyon teknolojilerini, bulut sistemlerini, veri analizlerini, mobil uygulamalarını, nesnelerin interneti (IoT) için hazırladığı projelerini ve 5G teknolojilerini kötü niyetli aktörlerden (ülkeler, kurumlar ve kişiler) korumak isteyenler için hazırlandığı ifade edildi. 

ABD 5G teknolojisi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 5G teknolojisi konusunda gerekli olan ekipmanların Çin gibi güvenilir olmayan ülkelerden alınmaması gerektiğini savunuyor. Pompeo, “Temiz 5G Ağları” isimli oluşumun “Dijital Güven Standartları” (DTS) için hazırlanan kriterlere uygun olduğunu söyledi.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CSIS), ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen bir talimat ile telekomünikasyon ekipmanları satan tedarikçileri değerlendiren bir sistem üretti. Bu sistemin üretilmesi için 25 uzman bir araya geldi.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi tarafından oluşturulan kriterlerin Avrupa Birliği Dış Yardım Sözleşme Usulleri Uygulama Kılavuzu (PRAG) ve Avrupa Birliği için hazırlanan yönergeler ile uyumlu olduğu belirtildi.

“Temiz” kelimesi Çin’in bertaraf edilmesini simgeliyor

Temiz 5G ağları

56 yaşındaki Mike Pompeo, 29 Nisan 2020 tarihinde ABD Dışişleri Bakanlığına ait olan 5G ağlarının ve bu ağları kullanan dijital diplomatik işlemlerin “Temiz Yol” isimli bir proje ile taranmasının gerekliliğinden bahsetmişti. Bu söylem, sosyal medyada Çinli firmalara bir gönderme olarak tanımlandı.

“Temiz Yol” projesinin adını “Temiz 5G ağları” şeklinde değiştiren Dışişleri Bakanı, Huawei veya ZTE tarafından üretilen hiçbir ekipmanın satın alınmayacağını ve kullanılmayacağını açıkladı. Bu ekipmanlar arasında bilgi işlem ve depolama ekipmanları da var.

Pompeo, Huawei ile ZTE’nin Çin Komünist Partisi için çalıştığını söylüyor. Donald Trump da bu iki şirketi casusluk ile suçluyor. Beyaz Saray, bu iki şirketin hamlelerine karşı en verimli güvenlik sistemlerinin kullanılacağını aktardı.

5G teknolojisi

Pompeo, bu konu hakkında şu cümleleri kurdu: “Bilişim teknolojileri sektöründe güvenilir olmayan tedarikçiler, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından kullanılan sistemlere erişemeyecek. 5G teknolojisinin sağladığı ağ trafiğinin temizlendiğinden emin olmak için “yasanın ruhunu” takip edeceğiz.”

Verilerimizi ve ağlarımızı Çin Komünist Partisinden korumak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Son olarak ABD’nin bu tutumunu destekleyen ülkeler şu şekilde: İngiltere, Çekya, Polonya, İsveç, Estonya, Romanya, Danimarka, Letonya ve Yunanistan.

Siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce hangi taraf haklı? Yorumlarınızı ve görüşlerinizi bekliyoruz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir