Techinside Google News
Techinside Google News

ABD, afet sonrasında 3D baskıyla inşaat yapmayı planlıyor

Arkansas Üniversitesi, ABD Ordusu’nun sağladığı fonla afet anında yerel malzemelerle 3D baskıyla inşaat yapmayı araştırmaya başladı.

Arkansas Üniversitesi ABD Ordusu adına 3D baskı yöntemiyle afet bölgelerinde acil yardım yapısı inşa etmeyi araştırmaya başladı. Üniversiteye bu proje için 3,5 milyon dolar fon sağlandı. Proje kapsamında inşaat elemanlarının 3D baskısını robotların yapması planlanıyor. İnşaat mühendisliği ve makine mühendisliğinden üç akademisyenin kurduğu AMBOTS adlı startup firma, projenin yazılım kısmından sorumlu olacak.

Arkansas Üniversitesi akademisyenlerinin beton dayanıklılığı araştırması.

Bu startup üst projeyi yöneten bir başka kuruma bağlı. New Mexico merkezli ABD Ordusu Mühendislik Araştırma ve Geliştirme Merkezi’ne bağlı Uygulamalı Araştırma Ortakları (Applied Research Associates) projenin üst yöneticisi ve sağlanan fonun tamamı 12 milyon dolar.

- Advertisement -

Afet bölgelerindeki toprak 3D baskı için kullanılabilir mi?

Bu projede, afet bölgesinde birlik bulundurmanın ve 3D baskı yöntemiyle kanal, T duvarlar veya Jersey bariyerleri gibi yatay inşaat elemanlarını yapmanın fizibilitesi araştırılacak.

Arkansas Üniversitesi yerel malzemelerle yapılacak en verimli tasarım şablonlarını belirleyecek. Bunun yanında bu tasarım şablonlarını uygulayacak robotlar için yazılım geliştirecek. İki yıl sürecek araştırma safhasında prototip geliştirilecek ve buna uygun büyüklükte 3D yazıcı oluşturulacak. Toprak örnekleri toplanıp bunlar analiz edilecek ve hangi tür toprakların beton üretiminde kullanılabileceği araştırılacak.

Yerel malzemelerin kullanımı ve robotlar maliyetleri düşürebilir

Afet bölgesine acil müdahale anında, bölgede bulunan yerel malzemelerin kullanımı sayesinde, bölgeye çimento sevkiyatı yapmak gerekmesi gibi masraflar azaltılabilir. Uzmanlar hangi tür yerel malzemelerin beton karışımına eklenebileceğini inceleyecek. Teorik aşamadaki bu fikir işe yararsa afet bölgelerindeki acil inşaat işlerini 3D baskı yöntemiyle robotlar yapacak.

Eklemeli üretim yeni gelişen bir sektör

Üniversitenin bu projesi eklemeli üretimdeki yeni gelişmeleri temel alıyor. Daha önce Meksikalı beton firması CEMEX yerel çakıl ve çimento karışımı kullanarak 3D baskıyla inşaat yapmak konusunda denemeler yaptı ve kendi formülünü geliştirdi. İnşaat sektörünün ürettiği karbon ayak izi ve kaynakların azlığı dikkate alındığında, yerel malzemelerin kullanımı önem kazanıyor.

Küresel ısınmanın doğal afetleri artıracak olması da afet müdahalesinde robotlardan yararlanmak için bir başka sebep. Üniversitenin bu projesi başarılı olursa 3D baskı yapabilen robotik kollar sayesinde hasarlı köprülerin veya yolların acil tamiri yerel malzemelerle daha hızlı yapılabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir