Techinside Google News
Techinside Google News

ABD Kaspersky antivirüs programını yasakladı

Güvenlik endişeleri sonrasında ABD Kaspersky antivirüs programını yasakladı. Rusya ise yasal faaliyet için adım atmak istiyor.
- Advertisement -

Joe Biden, Rusya’dan gelen güvenlik endişeleri nedeniyle Kaspersky antivirüs programını yasakladı. Kaspersky, faaliyetlerinin ABD ulusal güvenliğini tehdit etmediğini belirterek, faaliyetlerini sürdürmek için yasal seçenekleri araştıracağını belirtti.

ABD Kaspersky antivirüs programı için net karar aldı

Biden yönetimi, ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle Rusya merkezli siber güvenlik firması Kaspersky’nin yaygın olarak kullanılan antivirüs ürünlerini ABD’de satışa sunmasını yasakladı. Yönetim, Kaspersky Lab antivirüs yazılımının ABD’de satışını yasaklamayı planladığını duyurdu ve Ticaret Bakanı Gina Raimondo, şirketin Rusya ile bağlarının önemli bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu belirtti. Reuters’e göre yazılımın bilgisayar sistemlerine derinlemesine erişimi, potansiyel olarak hassas bilgileri çalmasına, kötü amaçlı yazılım yüklemesine veya kritik güncellemeleri engellemesine olanak tanıyarak riski artırabilir. Kaspersky’nin müşterileri arasında kritik altyapı sağlayıcıları ile eyalet ve yerel yönetimler yer alıyor.

Ticaret departmanının açıklamasında: “Kaspersky, diğer etkinliklerin yanı sıra genel olarak artık yazılımını ABD’de satamayacak veya halihazırda kullanımda olan yazılımlara güncelleme sağlayamayacak” ifadelerine yer verildi.

Duyuru, Kaspersky’nin “ABD’de devam eden operasyonlarının, Rus hükümetinin saldırgan siber yetenekleri ve Kaspersky’nin operasyonlarını etkileme veya yönlendirme potansiyeli nedeniyle ulusal güvenlik riski oluşturduğu” sonucuna varan kapsamlı bir soruşturmanın ardından geldi. AFP’ye e-postayla gönderilen açıklamada Kaspersky, faaliyetlerinin ABD ulusal güvenliğini tehdit etmediğini ileri sürdü ve faaliyetlerini sürdürmek için yasal seçenekleri araştıracağını belirtti. Şirket: “Kaspersky, ABD’nin ulusal güvenliğini tehdit eden faaliyetlerde bulunmuyor ve aslında raporlaması ve ABD çıkarlarını ve müttefiklerini hedef alan çeşitli tehdit aktörlerinden korunmasıyla önemli katkılarda bulundu” dedi.

Rus siber güvenlik firması, ABD’nin Kaspersky’yi 2017’de federal hükümet bilgisayarlarından yasaklamasından bu yana uluslararası itibarını yeniden kazanmakta zorlandı . O dönemde bilgisayar korsanlarının hassas NSA belgelerini çalmak için Kaspersky yazılımından yararlandığı ve Rus ajanların yazılımı arka kapı olarak kullandığı iddia ediliyordu.

Yaklaşık yedi yıl sonra Başkan Biden, ülke çapında bir yasak uygulamak için Trump yönetimi tarafından oluşturulan geniş yetkileri kullanıyor. Ayrıca Biden yönetimi, Kaspersky’yi ticaret kısıtlamaları listesine yerleştirerek uluslararası itibarına ve satışlarına daha fazla zarar verme potansiyeli taşıyor. Merkezi Moskova’da olmasına rağmen Kaspersky, 31 ülkede faaliyet gösteriyor ve ticaret departmanına göre 200’den fazla ülkede 400 milyondan fazla kullanıcıya ve 270.000 kurumsal müşteriye hizmet veriyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir