Techinside Google News
Techinside Google News

Akıllı otomobiller hazır, altyapı hazır mı?

Internet teknolojisi ile güçlenmiş arabalar giderek daha fazla ve daha fazla veri üreten, her zamankinden daha fazla sunuculara ve birbirlerine bağlı olmak zorunda kalan, zeki araçlar. Bu veriler üzerinde işlem yapmak yararlanmak gereksinimi, otomobil üreticilerini veri stratejilerini yeniden düşünmeye zorluyor.

Modern telemetri sayesinde birkaç on yıllık süre toplamı kadar nasıl kullanıldıkları üzerinde veri aktarımı gerekiyor. Dahası bu verilerin bir yerde toplanıp, geleceğin sürücüleri için nasıl katma değerli hizmetlere dönüştürülebileceği şu anda otomotiv dünyasının sıcak konularından.

- Advertisement -

Genel kabul görmüş bir “bağlı araba” tanımı, online bilgilere erişen, bakım ve işletimi konusunda sürücüye yardımcı olan, yolcu rahatlığı ve konforu geliştiren için otomobiller için kullanılıyor. Sektörde yapılan birçok araştırma gösteriyor ki, 2020 yılına kadar bu tanıma uyan yeni araçların sevki yüzde 75 düzeyine çıkacak. Bağlı araba ile gelecekte elde edilecek veriler farklı bir anlayış, aynı zamanda önemli sorunlar ve eşsiz fırsatlar sunuyor.

İsveçli oto üreticisi Volvo, bu veri güvenliği konusunda epey bir üne sahiptir ve bu veri stratejisinin önceliklerinden biri bu ününü korumak. Buna ek olarak, makine veya sistem hataları etkisini en aza indirerek üzerinde duruyor ve akıllı araçları ile kendi güvenlik düsturunu ihlal etmeden müşterilerine mümkün olan en yüksek işlev değerini sunmaya çalışıyor.

Yani yakın gelecekte yeni model bir otomobil aldığınızda, öncelikle uzaktaki bir bulut sunucuya bağlanmasını beklemek zorunda kalabilirsiniz. Çok değil, 4-5 yıl içerisinde on milyonlarca otomobilden sürekli olarak akan veri trafiğini yönetmek, analiz etmek ve saklamak gibi ihtiyaçlar yüzünden sunucu pazarının en büyük müşterileri arasına otomotiv şirketleri de girebilir. CES 2016 fuarında başta yukarıda bahsettiğimiz Volvo olmak üzere birçok otomotiv markası, “bağlı araba” konseptlerinin nasıl çalışacaklarını gösterdiler.

Sonuç olarak otomobillerin internet bağlantılı olması, birbirleri arasında haberleşmeleri ve sunuculara veri yükleyip veri almaları, GPRS şebekelerinin yükünü oldukça artıracak. 5G sisteminin yaygınlaşmasından önce böyle yoğun bir veri iletişim talebini mevcut GPRS sistemleri kaldıramayacak. 5G’nin gelişmesi için de altyapı, özellikle fiber bağlantıların güçlendirilmesi gerekiyor. 2020 tarihine ise sadece 4 yıl kaldı. 4 yıl, teknoloji dünyası için uzun bir zaman, ancak altyapı inşaatı için ise oldukça kısa bir süre. Altyapı yatırımları hemen başlamazsa ve otomobil kullanımına uygun olan bütün yollar kapsama alanı içine alınamazsa, akıllı otomobil teknolojisi istediği kadar gelişsin, kullanamayacağız. Bu durum, bir süper bilgisayarı 56 Kbit çevirmeli bağlantı üzerinden internete bağlamaya benzeyecek.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:07:03

Masterpass 2023’te rekor kırdı!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir