Techinside Google News
Techinside Google News

AstraZeneca, yapay zekâyla ilaç keşfini hızlandıracak

AstraZeneca ve BenevolentAI, kronik böbrek ve idiyopatik pulmoner fibrozis hastalıklarında yeni tedavi yöntemleri keşfetmek ve geliştirmek için yapay zekâ ve makine öğrenimi kullanmak üzere uzun süreli bir iş birliği başlattıklarını duyurdu.

Her iki kurumdaki bilim insanları, AstraZeneca’nın genomik bilimi, kimya ve klinik verileriyle, BenevolentAI’ın temellendirilmiş bilimsel veri (genler, proteinler, hastalıklar ve bileşimler) ağı olan hedef tanılama platformunu ve biyomedikal bilgi grafiklerini geliştirmek için işbirliği içinde çalışacak. 

- Advertisement -

Her iki şirket, bu karmaşık hastalıkların altında yatan mekanizmaları anlayabilmek için sonuçları birlikte değerlendirecek ve yeni potansiyel ilaç hedeflerini daha çabuk tanımlayabilmek için çalışacak. Bu amaçla, bulgular arasındaki bağlantıları tespit etmek için verileri sistematik olarak analiz eden makine öğrenimi ve daha önce bilinmeyen bağlantılardan çıkarım yapan yapay zekâ kullanılacak.

Veri zenginliğinin potansiyelinden yararlanmak

AstraZeneca Biyofarmasötik Araştırmalar ve Geliştirmeden Sorumlu Başkan ve AstraZeneca Başkan Yardımcısı Mene Pangalos bu işbirliği üzerine şunları söyledi: “Araştırmacı bilim insanları tarafından kullanılabilecek devasa miktardaki veriler, her sene katlanarak artıyor. AstraZeneca’nın hastalık alanlarındaki uzmanlığı ve sahip olduğu büyük, kapsamlı veri setlerini, BenevolentAI’ın alanının öncüsü yapay zekâ ve makine öğrenme yetenekleriyle birleştirerek karmaşık hastalık biyolojisine yönelik anlayışımızı geliştirmek ve hastaların gündelik hayatını olumsuz yönde etkileyen hastalıkları tedavi edebilecek yeni hedefler belirlemek için bu veri zenginliğinin potansiyelinden yararlanabiliriz.”

İlaç keşfinin geleceği ve gelişimi yapay zekâ, veri ve biyoloji arasında köprü kurmakta yatıyor

BenevolentAI CEO’su Joanna Shields ise şu değerlendirmeleri yaptı: “Günümüzde milyonlarca insan etkili bir tedavisi olmayan hastalıklarla mücadele ediyor. İlaç keşfinin geleceği ve gelişimi yapay zekâ, veri ve biyoloji arasında köprü kurmakta yatıyor. Yeni öngörüler geliştirmek, kronik böbrek ve idiyopatik pulmoner fibrozis hastalıkları için gelecek vaat eden yeni tedaviler tespit etmek adına AstraZeneca ile güçlerimizi birleştirdiğimiz için çok mutluyuz.”

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir