Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 265 milyon kilometre uzaklıktaki Psyche misyonunda bulunan NASA’nın Derin Uzay Optik İletişim (DSOC) deneyi ile Yunanistan’da bu amaçla geliştirilen iki optik yer istasyonunu kullanarak başarılı bir şekilde iletim-alım optik bağlantısı kurdu.
7 Temmuz 2025’te ESA, derin uzaydaki bir uzay aracıyla ilk optik iletişim bağlantısını kurarak tarihi bir dönüm noktasına imza attı. Bu bağlantı, şu anda 1,8 astronomik birim, yani yaklaşık 265 milyon kilometre uzaklıkta bulunan Psyche misyonunda bulunan NASA’nın Derin Uzay Optik İletişim (DSOC) deneyi ile gerçekleştirildi. Bu, bu yaz gerçekleşmesi planlanan dört bağlantının ilki oldu.
Avrupa uzay optik iletişim bağlantısı bir ilk olacak
Bu başarı, uzay ajansları arasındaki uzun çapraz destek tarihinde bir başka dönüm noktasını temsil ediyor ve daha önce yalnızca radyofrekans sistemleriyle elde edilen optik iletişim alanında ESA ve NASA arasında birlikte çalışabilirlik potansiyelini gösteriyor.
ESA’nın Operasyon Direktörü Rolf Densing: “Avrupa’daki bir yer segmentiyle gerçekleştirilen ilk başarılı derin uzay optik iletişimi denemesi, derin uzay aracımıza karasal internet benzeri yüksek hızlı bağlantı getirme yolunda gerçek bir sıçramayı temsil ediyor” diyor. ESA’nın Yer Sistemleri Mühendisliği ve İnovasyon Başkanı Mariella Spada: “Bu inanılmaz bir başarı. Yıllar süren teknolojik gelişmeler, uluslararası standardizasyon çalışmaları ve yenilikçi mühendislik çözümlerinin benimsenmesiyle, güneş sistemi internetinin temel taşlarından birini oluşturduk” dedi.
İletim kampanyası, ESA’nın iki gözlemevini yüksek hassasiyetli optik yer istasyonlarına dönüştürdüğü Yunanistan’da başlıyor. Atina yakınlarındaki Kryoneri Gözlemevi’nden, güçlü bir lazer işaretleyicisi NASA’nın Psyche uzay aracına yönlendiriliyor. Veri taşımasa da, işaret fişeği o kadar hassas bir şekilde hedeflenecek şekilde tasarlandı ki, Psyche’deki DSOC deneyi ona kilitlenip Dünya’ya bir dönüş sinyali gönderebiliyor. Bu dönüş sinyali daha sonra, 37 km uzaklıktaki komşu bir dağ zirvesinde bulunan Helmos Gözlemevi tarafından yakalanıyor.
ESA’nın Yer Lazer Alıcısı sisteminin proje yöneticisi Sinda Mejri: “Bu iki yönlü optik el sıkışmayı etkinleştirmek, iki büyük teknik zorluğun üstesinden gelmek anlamına geliyordu: uzaktaki bir uzay aracını nokta atışı hassasiyetle vurabilecek kadar güçlü bir lazer geliştirmek; ve bazen sadece birkaç foton olan en zayıf dönüş sinyalini bile yüz milyonlarca kilometrelik bir yolculuktan sonra algılayabilecek kadar hassas bir alıcı inşa etmek” diye açıklıyor.