Techinside Google News
Techinside Google News

AWS’i seçecek start-up’lara öneri: Elden geldiğince çok servisimizi deneyin

Amazon Web Services’in Türkiye’deki ilk Pop-Up Loft’u bugün açıldı. Açılışın ardından Amazon CTO’su Dr. Werner Vogels ile bir araya gelerek Türkiye’deki çalışmaları hakkında bilgi aldık

 Amazon Web Services (AWS); start-up’lara, işletmelere ve AWS meraklılarına çeşitli ücretsiz aktiviteler, eğitim atölyeleri ve etkinlikler sunan Türkiye’deki ilk Pop-Up Loft’u açtı. İstanbul’daki Galata Rum İlköğretim Okulu’nda düzenlenen Loft, 16 Eylül – 27 Eylül tarihleri arasında sistem kuruculara, girişimcilere ve geliştiricilere, güçlü ve başarılı bulut tabanlı uygulamalar oluşturmalarına yardım edecek AWS kaynak ve uzmanlarına ulaşabiliyor.

- Advertisement -

AWS Pop-up Loft etkinlikleri, bugün Amazon.com CTO’su Dr. Werner Vogels tarafından yapılan açılış konuşması ile başladı. Vogels konuşmasında, bulut bilişimin, işletmelerin ürünlerinin ve hizmetlerinin geliştirilmesine odaklanmalarını ve daha hızlı inovasyon yapmalarını sağlayarak Türkiye ve dünyadaki sanayileri nasıl dönüştürdüğünü vurguladı. Vogels ile konuşmasının ardından bir röportaj yaptık.

 AWS, Türkiye’de tam olarak neler yapıyor? Çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

 Amazon Web Services, Türkiye’de 2015 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Tabii, Türkiye ekonomisi de hareketli günler geçiriyor. Özellikle start-up tarafında yatırımlarn arttığını gördük. Bu da start-up’ların donanım ihtiyacını artırdı. Büyük şirketler tarafındaysa dijital dönüşüm gündemde ve Türkiye’de de aynı durum söz konusu. Büyük şirketlerin start-up’larla rekabet etmesi ve hızlı olması gerekiyor. Birçok şirket, dijital yerli (native) şirket olmanın peşinde. Bu da, bizim hizmetlerimize ilgiyi artırıyor.

AWS  üzerinde bugün itibarıyla kaç servis sunuyorsunuz?

 Bugün itibarıyla AWS’te 165  servisimiz var. Bunun bizim AWS’te uyguladığımız felsefeyle ilgisinin olduğunu söylemem gerekiyor. Geçmişte bir müşteri bize geldiğinde mutfaktaki her şeyin tek bir kutuda olması gerektiğini söylerdi. Ama biz bunun farklı olacağını biliyorduk, her ihtiyaç için farklı bir kutu olmalıydı. Geçmişte ilişkisel veritabanları vardı. Bugün AWS’te yedi farkı veritabanı modeli var. Müşterilerimiz kendi ihtiyaçlarına uygun veritabanını seçebiliyor. Önceleri müşteriler kendileri için önceden inşa edilmiş evlerde oturuyordu. AWS servisleriyle günümüzde kendi evinizi yapabiliyorsunuz.

Start-up’lara AWS servislerini seçerken neler tavsiye edersiniz?

 Burada start-up’ın seçeceği ve üzerinde çalışacağı uygulama önemli. Bence günümüzde start-up’ların en büyük avantajı milyonlarca dolarlık yatırımlara ihtiyaç duymamaları. Burada yapacakları işin kapsamı da önemli. Bunun için AWS’teki servislere dikkatli şekilde bakmaları gerekiyor. Burada yapacağınız bir şey yoksa, kesinlikle yapmayın. Biz analitikten blockchain’e değişen üst seviye servisler sunuyoruz. Start-up’lara önerim: Elden geldiğince çok sayıda AWS servisi üzerinde deneme yapmaları.

AWS’in girişim sermayesi şirketleri ve bu şirketlerin yatırımlarını  nasıl değiştirdiğini size anlatayım:  Bu şirketlerin yatırımları 10 sene öncesine göre 3-4 kat artmış durumda. Özellikle tohum aşamasındaki yatırımların hayata geçme ihtimali yükseldi. Bunda da AWS’nin sunduğu servisler öne çıkıyor. Bugün Peak, Airbnb ya da Spotify gibi girişimler, bulut olmasaydı, hayata geçemez ve başarılı olamazdı. Mesela, Dropbox bir girişim sermayesi şirketine gidip depolama hizmetleri 100 milyon dolar yatırım isteseydi, bu yatırımı kesinlikle alamazdı.

AWS, Türk start-up’lar için neler yapıyor? Bundan bahsedebilir misiniz?

 Kurulduğumuz ilk günden bu yana Türk start-up’larla çalışıyoruz. Burada “AWS Activate” isimli bir programımız var ve start-up’lara ilk yıllarında 100 bin dolarlık bulut kredisi veriyoruz. Ayrıca eğitim de sunuyoruz ve bu start-up’lar çözüm mimarlarımıza da erişebiliyor. Bu program kapsamında ayrıca entegratör veya bağımsız yazılımı üreticisi gibi ortaklarımız var ve start-up’larla birlikte çalışıyor. Bir not daha: Bu programdaki start-up’lar ilk yıl için bulut bölümündeki çalışanlarımıza ödeme yapmıyor. Bunun sonucunda da denemelerini yapmaya devam edebiliyor ve işe yarayıp yaramadığını görebiliyorlar. Ayrıca yatırımcılarına yaptıkları işin uygulanabillir olduğunu da gösterebiliyorlar.  

 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir