Techinside Google News
Techinside Google News

Bilim adamları ucuz ve pratik bir süper pil tasarladı!

Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'ndeki (KAIST) araştırmacılar, hızla şarj olan ve etkileyici enerji yoğunluğu sunan yüksek performanslı, hibrit bir sodyum iyon pil geliştirdi.

Bu devrim niteliğindeki pil prototipi, geleneksel pillerin ana bileşeni olan lityumdan (Li) 1000 kat daha bol ve daha ucuz bir kimyasal element olan sodyum (Na) kullanıyor.

Genel olarak sodyum iyon piller, daha düşük güç çıkışı, sınırlı depolama özellikleri ve uzun şarj süreleri gibi kısıtlamalarla karşı karşıya.

- Advertisement -

KAIST Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden Profesör Jeung Ku Kang liderliğindeki yenilikçi pil tasarımı, geleneksel pillerde kullanılan anot malzemelerini süper kapasitörler için kullanılan katotlarla hibrit bir sisteme entegre ederek sodyum iyon bataryaların mevcut sınırlamalarıyla mücadele ediyor. Sonucun yüksek depolama kapasitesi ve hızlı şarj-deşarj oranları sağladığı bildiriliyor.

Hibrit bataryanın geliştirilmesi, pil tipi anotların enerji depolama oranının iyileştirilmesine ve süper kapasitör tipi katot malzemelerinin nispeten düşük kapasitesinin arttırılmasına dayanıyordu.

KAIST’teki araştırma ekibi, hibrit bataryaların optimize edilmiş bir sentezini oluşturmak için iki farklı metal-organik çerçeveden yararlandı ve bunun sonucunda gelişmiş kinetiğe sahip anot malzemesi ve yüksek kapasiteli bir katot malzemesi elde edildi.

Elektrik araç pil hacmi

Tamamen monte edilmiş hibrit sodyum iyon enerji depolama cihazının, ticari lityum iyon bataryaların enerji yoğunluğunu aştığı ve süper kapasitörlerin güç yoğunluğu özelliklerine uyduğu bildiriliyor. Profesör Kang, 247 Wh/kg enerji yoğunluğuna ve 34.748 W/kg güç yoğunluğuna sahip bu yeni pilin elektrikli araçlar, akıllı elektronikler ve havacılık teknolojileri de dahil olmak üzere çok çeşitli endüstrilerde kullanılabileceğini söylüyor.

KAIST doktora adayları Jong Hui Choi ve Dong Won Kim’in ortak yazdığı bu araştırmanın bulguları, uluslararası Energy Storage Materials dergisinde yayınlandı. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:12:09

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir