Bitcoin ve değiştirilemez tokenler (NFT’ler) gibi blok zinciri teknolojilerinin çevresel etkisi, son yıllarda hep tartışma konusu oldu. Katar Üniversitesi’nden araştırmacılar, blok zinciri endüstrisinden kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltmayı amaçlayan politika araçlarını ve müdahaleleri analiz ettiler ve bunları Energy Research & Social Science’da bir makalede yayınladılar.
Jon Truby liderliğindeki Katar ekibi, blockchain faaliyetinin neden olduğu hasarı Paris Anlaşması hedeflerine ve insan ölüm oranlarına bağladı; 2021’de Bitcoin’e atfedilen emisyonların “gelecekteki yaklaşık 19.000 ölümden sorumlu” olacağını bildiriyorlar.
Araştırmacılar, çalışmalarının odak noktası olarak NFT’leri kullanıyor. NFT’ler, bir tür dağıtılmış defter olan bir blok zincirinde depolanan ve ticareti yapılan görüntüler, müzik gibi dijital varlıklardır. NFT işlemlerinin hacmi ve değeri son yıllarda patlayarak 2021’in 3. çeyreğinde 10.7 milyar dolara ulaştı.
Araştırmacılar, çevresel maliyetlerin sosyal farkındalığının PoW (iş kanıtı) konsensüs protokollerinden uzaklaşmaya neden olduğunu ve bunların aşamalı olarak kaldırılması gerektiğini söylüyor. Truby ve ekibi, blok zinciri endüstrisinin birçok toplumsal ve ticari fayda sağlama potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor. Açıklamada: “Zamanından daha sürdürülebilir alternatiflere geçmek, vergilere, standartlara ve düzenlemelere duyulan ihtiyacı önleyecektir” denildi.