Katı hal piller, lityum iyon pillere göre daha ucuz ve daha güvenli olmalarının yanı sıra daha yüksek enerji yoğunluğu sağlama potansiyeline sahip. Bu teknoloji, elektrikli araç performansını iyileştirebilir ve son bir yılda yavaşlayan EV benimsenmesini hızlandırabilir. Çinli pil üreticileri bu alanda önemli rol oynuyor.
Çinli pil üreticileri agresif bir şekilde büyüyor
Çinli pil firması Ganfeng Lithium, katı hal piller için tam zincir düzeni kurduğunu duyurdu. China Daily’den bir rapor ortaya koydu. Yeni gelişme, Çin’in yollarda ve gökyüzünde elektrikli ulaşımı devrim niteliğinde değiştirme konusundaki iddialı planlarını yansıtıyor. Ganfeng Lithium’un mevcut ürünleriyle 420 Wh/kg enerji yoğunluğuna ulaştığı bildirildi. Firma ayrıca 500 Wh/kg’a ulaşan örnekler de geliştirdi.
Çin’de katı hal pil inovasyonunun sınırlarını zorlayan tek firma bu değil. Mayıs ayında, pil üreticisi Gotion High-Tech de yeni nesil tamamen katı hal pilleri için ilk yol testlerine başladı. Bu, şirketin Çin’in ilk tamamen yerelleştirilmiş 0,2 GWh pilot hattını tamamlamasının ardından gerçekleşti. Çinli pil üreticileri, bu tür yeniliklerle küresel pazar paylarını artırmayı amaçlıyorlar.
Gotion High-Tech ayrıca kilogram başına 300 watt-saat enerji yoğunluğuna sahip G-Yuan pilini de piyasaya sürdü. Gotion baş bilim insanı Zhu Xingbao’ya göre bu pil, yeni uçan taksiler, Elektrikli araçlar ve insansı robotlar için menzili ve performansı artıracak.
Bu arada CATL, bu ay katı hal pillerinin 500 Wh/kg enerji yoğunluğuna ulaşabileceğini bildirdi. Şirket, elektrikli bir ticari yolcu uçağı geliştiriyor. China Daily haberine göre, bu şirketlerin tamamı 2030 yılına kadar teknolojilerinin seri üretimine başlamayı hedefliyor. Küçük ölçekli gösterilerin ise 2027 yılına kadar yapılması bekleniyor. Çinli pil üreticileri, bu hedeflere ulaşmak için aktif bir şekilde çalışıyorlar.
Katı hal pilleri, uçan eVTOL taksilerinin uygulanabilirliğini belirleyebilir. Kasım ayında, Çin’den bir başka firma olan EHang, katı hal pilleri kullanan bir eVTOL uçağının uçuş testini başlattı. Bu testler sırasında, önceki testlere göre yaklaşık yüzde 60’lık bir artışla 48 dakikalık bir uçuş süresi elde edildi. Ancak, hala gidilecek çok yol var. eVTOL taksilerinin, Alman firması Volocopter’in izniyle Paris Olimpiyatları’nda ilk kez yolcu taşıması bekleniyordu. Teknoloji, en önemlisi yüksek pil talebi olan bir dizi engelle karşılaştı.
Bu arada elektrikli araç satışları geçen yıl yavaşladı. Birçok tüketici, içten yanmalı motorlar ve elektrik motorlarını birleştiren hibrit araçları tercih etti. Otomobil veri firması Motor Intelligence’a göre, geçen yıl ABD’de 1,9 milyon hibrit araç satılırken, 1.3 milyon tamamen elektrikli model satıldı.