Techinside Google News
Techinside Google News

Çocuklar için girişimcilik

Çocuklarımızı bir girişimci olarak yetiştirebilir miyiz? Sadece biz değil tüm gelişmiş ülkeler bu sorunun cevabını arıyor. Birisi cevabı bulmak üzere.

Geçmiş haftalarda yayınlanan iki köşe yazımda en değerli doğal kaynağımızın çocuklarımız olduğunu ve onları modern dünyanın girişimcik yaklaşımı ile yetiştirecek bir eğitim sistemi kurmamız gerektiğinden bahsetmiştim. Bunu nasıl yapabileceğimiz  uzun süredir aklımı kurcalayan konuların başında geliyordu. Hatta bu yıl başında gerçekleştirdiğim bir ABD seyahatimde Amazon.com‘dan bu konu üzerinde çalışmak için pek çok kitap almıştım. Aşağıda kısa bir listesini paylaştığım bu kitapları sizlerin de okumanızı tavsiye ederim;

kid-entreprenuer-çocuk-girişimci

- Advertisement -

Geçen iki yazımda da sizlere bahsettiğim Steve Blank’in The Startup Owner’s Manual isimli kitabında anlatılan Customer Development (Müşteriyle Geliştirme) metodolojisi ABD Ulusal Bilim Akademisi (U.S National Science Foundation – NSFtarafından tüm ülkede girişimcilik ile alakalı programların resmi metodolojisi olarak belirlenmiştir. Amaçları ise üniversitelerdeki bilim insanları ve araştırmacıların bu metodolojiyi kullanarak hızlı ve etkin girişimlerde başarıya ulaşma oranını yükseltmektir.

NSF şimdi bu çalışmayı bir adım daha öteye taşıyarak bu programın tüm eğitimciler tarafından çocuklara girişimciliği öğretmek için nasıl kullanılacağına dair bir araştırma başlatmaya karar vermiş. Bu iş için 1,2 milyon dolar büyüklüğünde bir destek bütçesi belirlemiş ve bunu seçilecek 24 ekibe eşit olarak dağıtacak. Açıkçası ekip başına 50 bin dolar gibi bir destek verileceği göz önüne alınırsa TÜBİTAK’ın “gerçekten faydalı bir sonuç doğurduğundan asla emin olmadığım” araştırmalar için verdiği rakamların yanında gayet mütevazi kalıyor.

Konumuza geri dönecek olursak amaç eğitimcilerin sınıflardaki çocuklara girişimciliği öğretmek. Aynı zamanda onlara ilham ve şevk vermek. Böylece çocuklar bir araştırma konusu üzerinde ekipler oluşturabilir ve erken yaşlarda başarılı bir girişimde bulunabilirler. Oldukça sade ve hedefi gayet net bir amaç. Peki, böylesine net bir amaç için yeni dünya çılgınlar gibi çalışırken kendimi sormaktan alıkoyamıyorum; “Acaba biz gelecek bir yıllık dönem içinde kaç kere daha eğitim ve sınav sistemimizde değişiklik yapacağız?

Okuyucuya küçük bir not: Yaklaşık 2 yıl önce TÜBİTAK’ın eğitimde yeni teknolojilerin kullanılması ile alakalı açtığı bir teşvik programına, oyunsallaştırmanın kullanılarak çocukların yeteneklerine göre uyarlanabilir bir eğitim sistemi oluşturulmasına yönelik proje için başvurmuştuk. Elbette kabul edilmedi. Bu da farklı bir yazımızın konusu olsun.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir