Techinside Google News
Techinside Google News

Copilot neden ChatGPT kadar iyi değil?

Microsoft, tüm dünyada Copilot benimsemesini hızla artırmaya çalışırken firmanın yapay zekâ asistanı pek çok eleştiri de alıyor

Üretken yapay zekâ yarışı hız kazanırken, bu alanın öncülerinden ChatGPT’nin yaratıcısı Open AI firmasına 13 milyar dolar yatırım yapan Microsoft da yatırımının meyvelerini toplamakta ısrarcı. Yazılım devi isteseler de istemeseler de müşterilerini Copilot AI araçlarını kullanmaya zorlamak için elinden geleni yapıyor. Yeni bir rapora göre, bazı kullanıcılar bundan oldukça rahatsız. İddialar, Windows’a gömülen, Microsoft 365 ofis araçlarıyla da entegre olan Colipot’ın aslında ChatGPT kadar iyi performans göstermediği yönünde. Microsoft ise sorunun Copilot’u doğru kullanmayan ya da iki ürün arasındaki farkları anlamayan insanlardan kaynaklandığına inanıyor.

Microsoft’un Copilot’u kullanıcılara benimsetme taktikleri Windows 10 ve 11 yükseltme kampanyalarına benziyor. Redmond devi bir Pro aboneliği başlattı, Copilot uygulamasını Windows PC’lere sessizce yükledi ve kısa süre önce özel Copilot düğmelerine sahip yeni Surface Pro 10 ve Surface Laptop 6’yı piyasaya sürdü. Bu çabalara rağmen, Copilot evrensel olarak sevilmekten çok uzak. Müşteri geri bildirimlerine bakılırsa araçla ilgili en önemli şikayetlerden biri ChatGPT kadar iyi olmaması.

- Advertisement -

Microsoft bunun nedeninin müşterilerin iki ürün arasındaki farkları anlamaması olduğunu söylüyor: Microsoft 365 için Copilot, OpenAI’nin büyük dil modellerini Microsoft Graph ve Microsoft 365 uygulamalarındaki kullanıcı verileriyle birleştiren Azure OpenAI modeli üzerine inşa edilmiştir. Microsoft bunun, araçlarının ChatGPT’den daha fazla kısıtlamaya sahip olduğu anlamına geldiğini söylüyor; buna her sorgudan sonra silinmeden önce dahili verilere yalnızca geçici olarak erişmek de dahil.

Microsoft’a göre sorun üründe değil, kullanıcılarda

Bazı müşterilerin Copilot’un “iş” sürümünün neden “web” sürümüyle aynı hız ve ayrıntıyı sunmadığı konusunda kafalarının karıştığı da söyleniyor. Microsoft, kullanıcıların web verilerinin mi yoksa dahili verilerin mi sorgulandığını anlamak için iki sürüm arasında hızlı bir şekilde kıyas yapabilmeleri için bir geçiş sunuyor.

Microsoft çalışanları ayrıca birçok kullanıcının istem yazma konusunda kötü olduğunu söylüyor. Microsoft geri bildirim çalışanları, “Eğer doğru soruyu sormazsanız, yine de size doğru cevabı vermek için elinden geleni yapacaktır ve bazı şeyleri varsayabilir,” diyor ve ekliyor: “Bu bir yardımcı pilot, otopilot değil. Her şeyi doğru yapmasını beklemek yerine onunla birlikte çalışmalısınız.”

Microsoft bu konuda yaşanan kafa karışıklıklarını çözmek için Microsoft 365 için eğitimler sunan iş ortağı BrainStorm’u kullanmayı planlıyor. Yazılım devi bu sayede müşterilerin daha doğru bir kavrama yetisine sahip olabileceği ve daha iyi Copilot istemleri oluşturabileceğine inanıyor. Buna karşın analistler, firmanın ürün entegrasyonu yaptıktan sonra değil, yapmadan önce bu eğitimleri yaygınlaştırması gerektiği görüşündeler.

Microsoft, Windows ve ofis ürünlerine entegre ettiği versiyona ek olarak kısa süre önce Copilot Pro’yu da dünya genelinde kullanıma sunarken ülkemiz için satış fiyatını da aylık 720 TL olarak belirlemişti.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir