Techinside Google News
Techinside Google News

Çorabınızın kayıp tekini bulan girişimler

Sabah uyandınız, ama bir önceki akşamın yorgunluğu ve biraz da uyku mahmurluğuyla çorabınızın tekini bulamıyorsunuz. O en sevdiğiniz kravat ya da fular da her zaman astığınız yerde yok. Üstelik uçağa yetişeceksiniz, trafiğin o çekilmez haline yakalanmamak için bir an önce çıkmanız gerek. Ama o da ne, otomobilinizin anahtarları da ortalıkta yok!..

Bu senaryo, eğer iş dünyasında sıklıkla şehirlerarası toplantı yapıyorsanız alışık olduğunuz bir durum olmalı. Ne kadar tertipli, düzenli olsanız da kimi zaman Murphy kanunları kimi zamansa belki de Merkür’ün gerilemesi sizin canınızı sıkmaya aday olaylar yaşatıyor olabilir.

- Advertisement -

Ama artık o kadar da endişelenmenize gerek yok. Çünkü tile adlı bir girişim sizin yerinize adeta bir mobil kayıp eşya bürosu gibi çalışıyor. Kaybettiğiniz ya da bulamadığınız eşyanızı bulmak için tek yapmanız gereken tile’ın mobil uygulamasını açıp eşyanızın ‘ses çıkarmasını’ sağlamak!..

Tile, bu iş için bozuk para büyüklüğünde bir aparatı kaybetmek istemediğiniz eşyanıza iliştirmenizi istiyor. Bu, cüzdanınız, anahtarlarınız, kredi kartı veya pasaportunuzun olduğu çanta, bisikletiniz ve 27 Nisan itibariyle de otomobiliniz olabilir.

Sistemin çalışma mantığı hem basit hem de çok etkili. Araç takip sistemlerini andıran bir teknolojiden faydalanan tile, bu sistemi tile üyesi herkesi yaygınlaştıracak şekilde kullanıyor. Örneğin bir markete gittiniz, sadece 1-2 dakika süreceği için bisikletinizi kapının ön tarafına güvenle bıraktınız. Alışverişinizi yapıp dışarı çıktığınızda bisikletinizin olmadığını gördünüz. “İzler taze, fazla uzaklaşmış olamaz.” demeden önce telefonunuzdan uygulamayı açıyorsunuz. Sistem, tüm aktif tile üyelerine ulaşarak bisikletinizin nerede olduğunu, üstelik harita üzerinde neredeyse nokta atışı yaparak size bildiriyor. Aynı durum, eğer ev ya da ofisteyseniz kendi telefonunuzla bu işi kolayca yapabilmenizi sağlıyor.

Kayıp bulma rekabeti

Tile, bu bulma işini telefonunuzla minik aparat arasında Bluetooth ile haberleşerek sağlıyor. Yani herhangi bir tile kullanıcısı, sizin kayıp olan eşyanızın ortalama 10 metre yakınındaysa kayıp ilanını kaldırabilirsiniz. Ancak Tile bu alanda yalnız değil. Hemen hepsi benzer sisteme, benzer fiyatlara ve benzer tasarımlı aparatlara sahip olsa da rakiplerinden Chipolo, turuncu, yeşil, pembe gibi renk alternatifleriyle ek bir dikkat çekme yeteneğine sahip. Slovenya merkezli Chipolo, 60 metreyi bulan sinyal kapasitesiyle öne çıkmayı başarıyor. Chipolo, eğer kaybolan eşyanız telefonunuzsa da size yardımcı olmaktan geri kalmıyor. Bu kez bilgisayarınız üzerinden Chipolo’nun sitesine girerek telefonunuzu nerede bıraktığınızı görebiliyorsunuz.

Bir diğer takip servisi olan TrackR ise tile gibi 7-12 metre aralığını destekliyor. Çalışma sistemi hemen hemen aynı. Ancak TrackR’a avantaj sağlayan özellikler arasında iki taraflı çalışabilmesi ve ışıklı uyarı da yapabilmesi. Bu sayede telefonunuzu bir yerde unuttuğunuzda bile anahtarlığınızdaki TrackR’a dokunarak telefonunuzun nerede olduğunu bulabiliyor, karanlık bir ortamsa cihazın ışığı sayesinde kolayca bulabiliyorsunuz.

Öne çıkan bir diğer rakip ise Wuvo. 30 metrelik bir aralıkta sinyal yakalayabilen Wuvo, oyuna en son dahil olan şirket. Mart 2016’da satışlara başlayan Wuvo’nun nispeten daha kullanışlı bir mobil uygulaması var gibi görünüyor. Ayrıca kullanılan malzeme konusunda da bir farklılığı var.

Kazanan kim olur?

Tüm ürünleri tek tek ya da 3’lü, 5’li veya 10’lu paketler halinde almak mümkün. Bununla birlikte hemen hepsi darbelere karşı dayanıklı, suyla temasta bozulmayan malzemelerle kaplanmış. Standart saat pili kullanan bu cihazlar için belirtilen pil ömrü ise 6 ayı bulabiliyor. Dayanıklılıktan bahsetmişken tile’ın Antarktika dahil 7 kıtada koşulan bir maratondaki sporcuları GPS ile takip etmede kullanıldığını söylemeliyiz.

Konuyu iş planı ve çözüm ortakları olarak ele aldığımızda ise tile ve Chipolo bu dörtlü arasında öne çıkıyor. Chipolo, renk, mesafe, etkileşim gibi konularla farklılaşırken tile ise yaptığı kurumsal anlaşmalarla adından söz ettiriyor. Şirketin, 27 Nisan itibariyle Jaguar & Land Rover grubu ile yaptığı işbirliğini duyurduğunu, bu sayede bulunabilen kayıp eşyalar listesine otomobilleri de eklediğini ve aracın sistemini kullanarak eşyalarınızı bulabilmenizi sağladığını atlamamak gerek. Diğer üç firma ise son kullanıcıları hedef müşteri kitlesi olarak belirlemişe benziyor.

Havalimanında valiziniz kaybolursa

Bu tip kayıp eşya bulma uygulamalarının en yaygın kullanılacağı yerlerden biri kuşkusuz valiz ve çantalar. Dünyanın önde gelen valiz üreticilerinden biri olan Samsonite da, Nisan ayı ortalarında Track&Go uygulamasını duyurarak kayıp valiz olaylarını önleyeceğini duyurmuştu.

Samsonite_Track_GoYazıda bahsettiğimiz diğer örneklerde olduğu gibi bir mobil uygulama ile çalışan bu sistem ayrı bir aparat takmaya gerek bırakmıyor. Daha doğru bir tanımla; siz valizi içine yerleştirilmiş takip cihazıyla birlikte satın alıyorsunuz. Tek yapmanız gereken, valizinizi Travlr by Samsonite uygulaması ile kaydetmek. Herhangi bir Travlr by Samsonite kullanıcısı dünyanın neresinde olursa olsun valizinizin 50 metre yakınından geçtiğinde sizin de haberiniz oluyor.

Samsonite, arka planda Google Eddystone kullanılan bu çözümle havalimanlarında kaybolan valiz sorununu çözmeyi amaçladığını belirtiyor. 2014 verilerine göre dünya genelinde 24 milyondan fazla valiz yanlış yönlendirilerek geçici olarak ya da tamamen kayboldu. Bu valizlerin yüzde 85’i 48 saat içinde sahiplerine ulaştırılmış, ancak yüzde 5,5’i hiçbir zaman sahiplerine döndürülememiş.

Yaşlılar ve çocuklar kaybolmasın

Bu servisi sunanlar ‘eşya’ üzerine odaklanmalarına karşın, sistemi Alzheimer tipi hastalıkları bulunan yaşlılarda ya da sabahları okula bıraktığınız minik çocuğunuzun önlüğünde de kullanabilirsiniz. Aynı senaryoyu kedinizin ya da köpeğinizin tasması için de düşünebilirsiniz.

Dünyadaki tüm kayıp kişi ve eşyaları bulmak elbette bugün için biraz ütopik. Ancak Samsonite örneğinde olduğu gibi kurumsal uygulamaların artmasıyla kısa sürede on milyonlarca kişiye ulaşılma ihtimali oldukça gerçekçi.
Bu ürünleri, ortalama 20-30 dolar ya da Euro gibi bir para verip kayıp çorabınızı bulmak için kullanır mısınız bilemiyoruz. Ancak bu mobil kayıp eşya büroları için gelecek oldukça parlak görünüyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir