Techinside Google News
Techinside Google News

Covid-19 ile yıldızı parlayan video konferans uygulamaları

Covid-19 dijital dünyadaki alışkanlıkları değiştirmeye devam ediyor. Bu düzende video konferans uygulamaları da öne çıktı...

Covid-19 dijital dünyadaki alışkanlıkları değiştirmeye devam ediyor. İnsanların eve kapanması toplantıların, eğitimlerin ve iş görüşmelerin online platformlardan sürdürülmesine sebep oldu.

Günümüzde bir çok online toplantı uygulaması bulunuyor. Skype ve Zoom platformları bunların en bilinenleri.

- Advertisement -

Öne çıkan video konferans uygulamaları

Zoom bana göre en başarılı toplantı uygulamalarından biri diyebilirim. Tüm cihazları desteklemesi, kolay arayüzü, kesintisiz kullanımı ve ücretsiz versiyonlarının sunduğu uygun şartlar bence bu uygulamayı ön plana çıkaran detaylar. Ayrıca, herhangi bir üyelik gerektirmeden toplantılara katılma özelliği de ciddi kolaylık. Eğitim kurumlarının çoğunun Zoom platformu aracılığı ile eğitimlerine devam ettiğini görüyorum. Kolay anlaşılabilir bir arayüzü olması öğretmenlerin adaptasyon sürecini de kısa sürede atlatmalarını sağlıyor.

Zoom, Ocak ve Şubat aylarında 5 Milyon’un altında olan indirilme sayısını 26 Mart tarihi itibari ile alınan veriye göre 27 milyona kadar çıkarmayı başardı. Bu artışa eğitim sektörünün ciddi etkisi olduğu düşüncesindeyim.

Skype uygulamasında değişim bu kadar ciddi oranda değil. Ocak ve Şubat aylarında 5 milyonun biraz altında indirilmeye sahip olan Skype’ın Mart ayı verisi 6.2 Milyon indirilme ile kaldı. Gerçi, Skype geçmişten gelen marka bilinirliği sayesinde cihazlara çok önceden yüklenmiş olabilir fakat Skype’ın mobil tarafta kendini geliştirmesi gerektiğine inananlardanım. Rakipleri bu konuda epey ilerlemiş durumda. Örneğin WhatsApp, maksimum 4 kişiye kadar sunduğu görüntülü konuşma fonksiyonu sayesinde Skype’ın önüne geçti diyebiliriz. Skype genel olarak kendini kurumsal bir toplantının yapılabileceği tarzda bir uygulama olarak konumlayamadı diye düşünüyorum. Rekabet ettiği uygulamalara baktığımızda genel olarak WhatsApp, Instagram gibi uygulamaları görüyoruz.

Bunlarla birlikte HouseParty, Tik Tok gibi görüntülü konuşmayı destekleyen sosyal uygulamalarda da ciddi oranda artış olduğu görülüyor. Örneğin HouseParty uygulaması Şubat ayında 300 Bin indirilmeye sahip iken Mart ayı verisi 5.1 milyona kadar çıkmış durumda. Şu an ki ortam, özellikle görüntülü konuşma deneyimi sunan uygulamalar için çok iyi bir pazar imkanı sunuyor.

Berkun Meral
Twitter

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir