Techinside Google News
Techinside Google News

Enocta, iş birikimi ve yapay zekâ ile büyümesini katladı

Pandemi döneminde uzaktan öğrenmeye ilgi artarken platform ve yapay zeka kullanan tavsiye çözümünü uygulamaya alan Enocta sıçramalı büyüdü.

Son dönemde CEO’ların ağzından “biz X alana odaklı bir teknoloji şirketiyiz” lafını çok fazla duyuyoruz. Bir otomotiv şirketinin yöneticisi, “biz otomotiv alanında faaliyet gösteren bir teknoloji şirketiyiz” diyebiliyor. Ya da bir perakende şirketinin genel müdürü “Biz perakende alanında faaliyet gösteren bir teknoloji şirketiyiz” diyebiliyor. Ancak genellikle şöyle bir problem oluşuyor: bu nitelemeyi yapan şirket yöneticileri, şirketlerinin performansını anlatırken eski metrikleri kullanmaya devam ediyorlar.

Enocta’nın 2021 değerlendirmesini değerlendirirken, bazı ifadeler dikkatimi çekti ve şirketin ne başarı elde ettiğini daha ayrıntılı inceleme ihtiyacı hissettim. İlgimi çeken metriklerin başında “tamamlanan eğitim” oranı -benim için net tavsiye skoruna (NPS)- geliyor. Yine yapay zekâ destekli öğrenme platformu ve uygulama dikkatimi çeken kod sözcükler oldu. Bu notları düştükten sonra daha fazla ilerlemeden önce, bilmeyenler için Enocta’nın bir yeni nesil şirket olmadığını ve 20 yıllık bir gelişim sicili olduğunu not düşeyim. Yani bir startup değil, bir dijitalleşme ile iş dönüşümü hikayesi okuyacaksınız.

- Advertisement -

Önce sonuçlarla başlayalım: Dijital eğitim çözümleri şirketi –pandemi döneminde daha yaygın kullanılan adıyla uzaktan eğitim şirketi Enocta, 2021’de eğitimlerinin tamamlanma oranını üç katına ve dijital eğitim trafiğini iki katına çıkardı. Enocta’nın yerli ve uluslararası kurum ve şirketlerde eğitim verdiği çalışan sayısı 3 milyonun üzerine çıktı. Enocta Platformu’nun 23 dilde hizmet vermesi ve kullanılabilir eğitim içeriğinin genişlemesi büyümenin bir boyutunu oluştururken, yapay zekâ kullanan tavsiye motoru başta olmak üzere eğitim içerikleri arasında seçim yapmayı kolaylaştıran yönlendirme değişimin diğer boyutu oldu.

Sürecin bütünü incelendiğinde, değişimin boyutlar üstü formülünün iş birikiminin teknoloji ile yoğurulmasından kaynaklandığı anlaşılıyor. Şirketin yaşına bakıldığında olgunluk dönemini yaşadığı düşünülse de, girişimcilik DNA’sını kaybetmeyecek kadar genç olduğu görülüyor. Pandeminin uzaktan eğitimin değerinin anlaşılmasını sağladığını gören Enocta bütün gücüyle bastırarak iş sonuçlarındaki sıçramayı sağlıyor.

Hikaye burada bitmiş değil. Enocta CEO’su Ahmet Hançer, 2022’de ve sonrasında dijital öğrenmeye  gösterilen ilginin ve Enocta’nın sunduğu yeniliklerin artarak devam edeceğini ifade ediyor. Hançer, bu dönemde çok daha fazla sayıda kişinin dijital öğrenme yönteminden faydalanmak isteyeceğini, Enocta’nın da bu sürecin önemli bir öznesi olarak, daha geniş  kadro ve artan sayıda iş ortağı ile sektöre değer katmaya devam edeceğini vurguluyor. Enocta CEO’su, bu değeri, öğrenenlerin, paydaşların ve sektörün tercihlerini ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, veriye dayalı kararlar ve projeleriyle katacaklarını söylüyor. Biraz çevik metodolojisi işareti alıyorum.

Bu beklenti ve dönüşümün stratejik olduğuna işaret eden yorumlar, son iki yılda yaşanan ve dönüşümün tabanını oluşturan gelişmeleri daha yakından incelemeye teşvik ediyor. Başlıyoruz.

Hançer, pandemi nedeniyle zorunlu kapanma ve evden çalışma uygulamalarının başladığı 2020 yılında dijital öğrenmeye ilginin patlama gösterdiğini; pandeminin etkisinin nispeten azaldığı 2021’de de, Enocta’nın hayata geçirdiği yeniliklerin ve eğitim alanlara sağladığı olanakların da etkisiyle bu ilginin devam ettiğini söylüyor.

Buradan biraz daha derine dalalım. Hançer, attıkları adımları şöyle sıralıyor:

“Pandemi döneminde Enocta, Dijital Eğitim Kataloğu’nda bulunan 5 binden fazla içeriği yıllık abonelik uygulaması ile kullanıcıların sınırsız erişimine açtık. Böylece herkesin yetenek ve ilgi alanlarına göre özgürce gelişimini  sağlayacağı, kullanımı kolay ve keyifli bir öğrenme dünyasını kullanıcılarımızla paylaşmaya başladık.

Ayrıca, çok yoğun geçen bir hazırlık döneminin ardından Temmuz 2021’de yapay zekâ destekli, öğrenen deneyimini esas alan, kullanıcının önceliklerine göre eğitim önerileri geliştiren bir Öğrenme Deneyimi Platformu (LXP) sunmaya başladık. Böylece bir yandan sınırsız eğitim dünyasına geçilirken, diğer yandan kullanıcı analizi  yaparak  kişiye özel içerikler sunan bir sistem oluşturuldu. Enocta kullanıcılarına, kendilerine uygun içerikleri öncelikli olarak görme, bu eğitimlerden dilediğini seçme, arama yapma, kendi eğitim kütüphanesini oluşturma ve sonsuz bir gelişim yolculuğunu yakalama fırsatı sunmuş olduk.

Son olarak Türkiye’de şirket ve kurumların ihtiyacı olan yenilikçiliğe ulaşmalarına ve  yetenek açığının kapatılmasına katkı sunmak amacıyla kurumlara ve şirketlere yönelik olarak ‘Üç yıl kullanın, iki yıllık ödeyin’ kampanyası gerçekleştirdik.

Yaptığımız çalışmaları yeni içerikler ile  destekledik. Kataloğumuza 10 yeni Gelişim Yolculuğu ve 110 yeni eğitimi ekledik.  Video, interaktif video, dramalı video, Arttırılmış Gerçeklik (AR) , üç boyutlu sanal karakter, podcast gibi yeni nesil  içerikler ile anlatımımızı daha keyifli hale getirdik.”

“Kısaca” diye devam eden Hançer, “Daha önce sadece eğitim bölümlerinin kendileri için seçtikleri eğitimlere ulaşabilen çalışanlar, full katalog modeline geçince kendi ihtiyaçları, merakları ve öğrenme istekleri doğrultusunda eğitimlere erişmeye ve konulara istekleri olduğu için tamamlamaya başladı. Burada yapay zekânın onların tercih ve eğilimlerini öğrenerek önerilerde bulunmasının da faydası oluyor” şeklinde konuşuyor.

Karma inovasyon sonuç verdi

Hançer’in bu anlattıklarının rakamsal karşılıkları şu şekilde sıralanıyor:

  • Aylık 4 milyona varan kullanıcı girişleri gerçekleşiyor.
  • Enocta Platformu’nu mobilden deneyimleyen kullanıcı sayısı yüzde 50 artıyor.
  • Öğrenme deneyimi, alışılmışın dışında bir şekilde yaz döneminde de artarak devam ediyor.
  • Etkileşimli eğitimler ve video içerikleri yine en çok tercih edilen eğitim tipi oluyor
  • Enocta eğitim memnuniyeti yaklaşık 1,5 milyon kullanıcının değerlendirmesi ile 10 üzerinden 8,75 oluyor.

Hançer açısından 2020 ve 2021’de yaşanan bu gelişmeler, Enocta’nın gelişim çizgisinin ve sürdürülebilir iş modelinin bir evresi. “Enocta olarak 20 yıldır kesintisiz bir gelişim süreci yaşıyor, bir yandan artan talebe yanıt vermeye çalışırken, diğer yandan dünyadaki trendleri yakalayan teknolojik yeniliklere yatırımlar yapıyor, içeriklerimizi zenginleştiriyoruz” diyen Hançer, bu yeni evreyi, “uzaktan eğitimin okullar, kurumlar ve gelişime açık bireyler için yenilikçi, vazgeçilmez ve verimli bir öğrenme yöntemi olarak kabul görmesi”, “iş dünyasında yaşanan hızlı değişim nedeniyle yetenek açığının kapatılması, hayat boyu öğrenme gibi kavramların öneminin anlaşılmaya başlanması” ve “kurumların, dijital öğrenmenin gerekliliğini artan bir şekilde kavraması” ile karakterize ediyor.

Gelecek beklentileri daha fazlasının kapıda olduğuna işaret ediyor. Hançer, “2022’de hem Enocta Platform hem de Enocta Katalog ürünlerimizin yenilikleri ve geliştirmeleri devam edecek. Bu öğrenme deneyimini yaygınlaştırmak, yurt dışı projeleri ile etki alanımızı büyütmek önemli hedefimiz. Yeni nesil teknolojileri etkin kullandığımız içerik tipleri, makine öğrenmesi ve yapay zekâ ile kişileştirilmiş eğitim fırsatı yaratabilmeyi hedefliyoruz” diyor. Bu bakış açısı ve yaptıkları, Enocta’yı eğitim alanında faaliyet gösteren bir teknoloji şirketi olarak tanımlamayı sağlıyor.

MERAKLISINA TEKNİK DETAYLAR

  • Enocta Çevrimiçi Katalog’la hibrit öğrenme deneyimleri tasarlandı ve 2021 yılında 64 konu uzmanıyla birlikte kurumlara; değişime uyum/ esneklik, duygusal dayanıklılık, etkileyen liderlik, iletişim ve ilişki yönetimi, çeviklik gibi konularda canlı sanal sınıflar ve webinarlar sunuldu. Dijital eğitim iş ortağı sayısı yüzde 50 arttı.
  • Enocta Platform’un entegrasyon yetenekleri daha da geliştirildi. Percipio, Udemy Business,  MS Teams, Zoom, Adobe Connect, Webex sistemlerine erişim  sağlanmaya başlandı.
  • Uzaktan eğitimin dünya lideri ve Enocta’nın iş ortağı Skillsoft ile ortak olarak 50 kurumsal müşteriye liderlik ve IT becerileri konularında eğitim içeriği sağlandı. Dünya standartlarındaki bu eğitimlerin yaygınlaştırılmasındaki katkısından dolayı Enocta’ya,  “Special Impact- Özel Etki ve Partner Marketing –Pazarlama İşortağı” ödülleri verildi.
  • Enocta ekibi yüzde 20 büyürken, çalışanlarının uluslararası standartlara göre yaptığı değerlendirme sonucu  “Great Place To Work -Çalışılacak En İyi İşyeri” sertifikası aldı.
  • Enocta altyapı ve süreç güvenliği  ISO27001 Kalite Sertifikası ile belgendirildi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir