Techinside Google News
Techinside Google News

Flash teknolojilerine yatırım, zamana yatırımdır

Zamanla yarışan iş dünyasının flash tabanlı teknolojiye artık daha çok ihtiyaç duyduğunu anlatan NetApp yöneticileri, all-flash ürün pazarının 2014 ila 2019 arasında yıllık ortalama büyüme hızının yüzde 37 seviyesinde olacağını belirtti.

netappVeri depolama ve yönetimi alanında dünyanın lider şirketlerinden NetApp’ın Kıdemli Başkan Yardımcısı ve EMEA Bölgesi Genel Müdürü Manfred Reitner, NetApp Ortadoğu, Doğu Avrupa & Türkiye, Afrika ve Rusya & CIS Kıdemli Direktörü Konstantin Ebert ve Türkiye Genel Müdürü Behçet Yumrukçallı, olağanüstü düşük maliyet sağlayan ve performans atılımları gerçekleştirmeyi hızlandıran flash tabanlı yenilikçi depolama ve veri yönetimi çözümlerini anlattı.

Teknolojinin günlük hayatımızın her alanına işlemesi nedeniyle, tüketicilere ürün ya da hizmetlerini mobil cihazlar, internet veya uygulamalar üzerinden ulaştıran işletmelerin; daha hızlı ve efektif bir şekilde yanıt vermelerinin zorunlu hale geldiği üzerinde duran Reitner, NetApp’ın flash tabanlı çözümlerinin işletmelere kazandırdığı avantajları aktardı.

- Advertisement -

“Flash teknolojilerine yatırım zamana yatırımdır”
Teknolojinin gerek müşteri gerekse işletmelerin beklentilerinde yarattığı değişim nedeniyle günümüzde kesintisiz hizmetin oldukça önemli hale geldiğini söyleyen Reitner, “Flash gibi yüksek performans sağlayan bir altyapıya yatırım zamana yatırımdır. Günümüzün iş dünyasında ise zaman hem müşteriler hem de işletmeler için oldukça önemlidir. Dahası teknolojik yenilikler ve AR-GE çalışmaları da flash teknolojilerinin maliyetlerini her geçen gün daha da aşağılara çekerken performansını ise yükseltmeye devam ediyor. NetApp’ın sunduğu çözümler ise flash teknolojilerini kompleks depolama sistemleri ile kusursuz bir şekilde kolayca entegre ediyor.” dedi.

NetApp’ın flash tabanlı depolama çözümlerinin sunduğu hız konusuna da değinen Reitner, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Sonuç olarak iş dünyası flash tabanlı teknolojiye artık daha çok ihtiyaç duyuyor. Araştırma şirketi Gartner’ın yaptığı bir araştırmaya göre all-flash ürün pazarının 2014 ila 2019 arasında yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 37 seviyesinde olacak. NetApp’ın geliştirmiş olduğu NetApp Data ONTAP işletim sistemi ile kullanılan flash tabanlı bir depolama sistemi işletmeleri rakipleri karşısında neredeyse geçilmesi imkansız bir hıza ulaştırıyor. İşletmelere sunduğumuz bu hızın yanı sıra veri yönetimi alanında da Data Fabric vizyonu ile entegre olması da NetApp’ın flash tabanlı çözümlerini öne çıkaran bir diğer özellik. NetApp’ın veri yönetimi ile ilgili vizyonunu oluşturan Data Fabric sayesinde işletmeler hibrit bulut üzerinden verilerini kusursuz bir şekilde yönetebiliyor. Data Fabric, verinin bir buluttan diğerine kolaylıkla taşınmasını ve sorunsuz bir şekilde yönetilmesini sağlıyor. Aynı zamanda işletmelerin, uygulama, teknoloji veya bulut altyapısından bağımsız olarak, ilgili politikaları ve hizmetleri hibrit buluttaki veri üzerinde uygulayabilmesine yardımcı oluyor. Clustered Data ONTAP çözümümüz ise hem kurum içi dahili hem de bulut depolamada verilerin tek bir platform üzerinden yönetilmesine imkan veriyor. Data Fabric vizyonumuzun temelini oluşturan Clustered Data ONTAP, veri yönetiminin geleceği ile ilgili vizyonumuzun uygulamaya geçmiş halidir.”

“Işık hızında hizmet ancak flash ile mümkündür”
Reitner ardından söz alan NetApp Türkiye Genel Müdürü Behçet Yumrukçallı’nın ise Cisco’nun 2014 yılındaki Global Mobil Veri Trafik raporuna göre dünya genelinde 2018’e kadar 10 milyar cihazın birbirine bağlanacağını aktarırken bu sayının şu an dünya üzerinde yaşayan tahmini 7,6 milyar insandan bile fazla olacağına dikkat çekti. Bu durumun günümüzdeki veri trafiğini katlayarak artıracağının altını çizen Yumrukçallı, “Artık teknoloji, işletmelerin müşterileri ile iletişimini daha akıllı hale getiriyor. Örneğin internetten hızla yemek siparişi verebiliyoruz, uçağa bindiğimiz sırada seyahat sigortası yaptırabiliyoruz. Müşteriyi bekleten hizmet ve ürünler ölüme mahkumdur. Müşteriye hızla yanıt veren hizmet ve ürünler ise daha da parlayacaktır. Işık hızında hizmet ise ancak flash ile mümkün hale gelmiştir.” dedi.

NetApp’ın flash tabanlı depolama ve yedekleme çözümlerinin iş dünyasına kazandırdığı avantajlar ile ilgili somut bilgiler de veren Yumrukçallı, “Örneğin flash depolama, bankaların ticari uygulamalarını hızlandırmasına ve yeni bankacılık ürünlerini test etmesine imkan verir. Pazarlama için daha fazla zaman ve daha güvenilir uygulamalar flash teknolojisi ile hayat bulur. Petrol ve doğalgaz şirketleri ise kaynakların yerini tam olarak tespit etmek ve üretimi artırmak için verilerin yoğun şekilde kullanıldığı kompleks analizlere gittikçe daha çok ihtiyaç duyuyor. İşte bu noktada flash depolama ile analizler, günler yerine saatler içerisinde yapılabilir hale geliyor. Günümüzün e-ticaret sektöründe ise ışık hızında depolama, işlem yapma, veri çekme ve uygulama çalıştırmak için flash kullanıyor. Global çapta satış yapan bir güzellik şirketinin saniyede yaptığı işlem adeti 14.000’ni bulabiliyor. Bu denli yoğun satış işlemini kaldıracak sistem flash tabanlı sistemlerdir.” şeklinde konuştu.

Flash depolamada kullanılan SSD’lerin geleneksel sabit disklere kıyasla 1000 kata kadar daha hızlı veri erişimine imkan tanıyabildiğini ve 2 adet SSD’nin 84 adet HDD’ye eşdeğer olduğunu ifade eden Yumrukçallı sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Flash; depolama alanında, enerjide ve soğutmada %95’e varan tasarruf ile işletmeleri çevre dostu yapar. Bu işletmeler, veriye 12GB/s hızında ulaşabilir. Tıpkı bir Blu-Ray filmini 2 saniyede indirmek gibi… Müşterilerin gittikçe daha fazla mobilite olması işletmelerin daha iyi ve daha akıllı hizmetler sunmasını zorunlu hale getiriyor. NetApp’ın çok patentli flash depolama teknolojileri ile işinizi en iyi şekilde yaptığınızdan emin olabilirsiniz.”

Toplantıda konuşan NetApp Ortadoğu, Doğu Avrupa & Türkiye, Afrika ve Rusya & CIS Kıdemli Direktörü Konstantin Ebert de nesnelerin internetinin doğuşu, artan veri trafiği ve ihtiyaç duyulan depolama alanının her geçen gün daha da artması sonucu geleneksel teknoloji altyapısı ile işletmelerin müşteriye ulaşmasının maliyetli hale geldiğine dikkat çekti. NetApp’ın bu maliyeti oldukça düşük seviyelere çektiğine vurgu yapan Ebert Türkiye’nin NetApp için önemine de değinerek, “Türkiye bizim için oldukça önemli bir ülkedir. Gelişen ve büyüyen ekonomisi, sahip olduğu genç ve dinamik nüfus ile Türkiye’nin teknoloji alanında büyük bir potansiyeli olduğuna inanıyor ve Türkiye’ye sonuna kadar güveniyoruz. Türkiye’deki yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.” dedi.

NetApp, flash depolamaya geçen işletmelere destek programını genişletti
NetApp Kıdemli Başkan Yardımcısı ve EMEA Bölgesi Genel Müdürü Manfred Reitner toplantıda NetApp’ın flash depolamaya geçen işletmelere sunduğu destek programını genişlettiği müjdesini de verdi.

İşletmelerin flash tabanlı hibrit buluta geçişlerinin artması ile NetApp All Flash FAS (AFF) 8000 serisinin daha da önemli hale geldiğini söyleyen Reitner, bu değişimi hızlandırmak amacıyla NetApp olarak hibrit buluta geçişi kolaylaştırmak için ortaklarına ve kurumlara yönelik destek programlarını genişlettiklerini söyledi.

Genişletilen destek programı kapsamında ücretsiz denetici güncellemesi, garanti süresini genişletme ve teknik desteği dört yıla çıkarma seçenekleri, AFF serisinin son ürünü AFF8080 EX 6U modelinin riskten uzak deneme sürümleri sunulacak.

All-flash depolama teknolojisi, uygulama performansını artırarak ve sunucu verimliliğini geliştirerek şirketlerin iş süreçlerini ciddi şekilde değiştiriyor. Ancak bugün piyasadaki diğer all-flash çözümlerinde; kurumlar için uygulama entegrasyonu, yerleşik veri koruması ve bulut ile entegrasyon gibi çekirdek öneme sahip özellikler bulunmuyor. AFF8000 serisi ise all-flash sistemlerini kurumların gelişimi için hazır hale getirecek yararlar sunuyor. Eskiyen verileri kusursuz bir şekilde flash üzerinden disk ve buluta taşıyabilen NetApp, müşterilerin yatırım karlılığını da artırıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir