Tayvanlı Foxconn, Singapurlu yarı iletken montaj ve test şirketi UTAC Holdings için potansiyel teklif sahipleri arasında yer alıyor. Bu anlaşma şirketin değerini yaklaşık 3 milyar dolara çıkarabilir.
Foxconn çip montaj için yeni bir satın alım yapacak mı?
UTAC’ın sahibi, Pekin merkezli özel sermaye şirketi Wise Road Capital, Jefferies’i bir satış sürecini yönetmesi için işe aldı ve bu ayın sonuna kadar bağlayıcı olmayan teklifler almayı bekliyor. Küresel çip üretimi son yıllarda, özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasındaki ulusal güvenlik ve teknolojik rekabet konusundaki endişelerle boğuşuyor.
Tarihsel olarak, yarı iletkenler çok küresel bir üretim tedarik zincirine dayanıyordu, ancak ABD, bunların Çin ordusuna fayda sağlayacağı risklerini öne sürerek Çin’in gelişmiş çiplere ve üst düzey üretim araçlarına erişimini sınırlamak için adımlar attı. Pekin ise bunu reddetti.
Kaynaklar, UTAC’ın Çin’deki varlığı nedeniyle ABD’li olmayan finansal ve stratejik teklif sahiplerinden ilgi görmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Apple’ın büyük bir tedarikçisi olan ve dünyanın en büyük sözleşmeli elektronik üreticisi olan Foxconn, web sitesinde uzun vadeli büyüme stratejisinin bir parçası olarak son yıllarda yarı iletken üretmeye başladı.
1997’de Singapur’da kurulan UTAC, tüketici, bilgi işlem ve güvenlik cihazları ve tıbbi uygulamalar dahil olmak üzere çeşitli son kullanımlara sahip yarı iletken çipler için montaj ve test hizmetleri sağlıyor. Şirketin web sitesine göre, Singapur dışında Tayland, Çin ve Endonezya’da üretim tesisleri ve ABD, Avrupa ve Asya’yı kapsayan küresel bir satış ağı da bulunuyor. Müşterileri arasında ağırlıklı olarak “fabless” yani üretimi dışarıdan yaptıran şirketler ile entegre cihaz üreticileri ve gofret dökümhaneleri yer alıyor.