Techinside Google News
Techinside Google News

Veriler de yaşlanır!

Monitise’ın MEA Test Ekibi Direktörü Fulya Şengil, TechInside okurları için test verilerinin yönetimi ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Test Veri Yönetimi alanında uzman isimlerin katılımı ile 7. kez düzenlenen TestIstanbul Konferansı öncesi mobil teknoloji alanında uluslararası ölçekte çalışan Monitise’ın MEA Test Ekibi Direktörü Fulya Şengil, konferansın önemine dikkat çekerken test verilerinin yönetimi ile ilgili önemli uyarılarda da bulundu.
Dünyanın en saygın gönüllü organizasyonlarından biri olan ISTQB’ye bağlı olarak yazılım test ve kalite alanında kurulmuş Turkish Testing Board (TTB) tarafından düzenlenen konferansın, Türkiye’deki yazılım sektörünün gelişimi için oldukça önemli olduğunu belirten Fulya Şengil, “Yazılımı sadece bir ürün olarak değil, sürekliliği olan bir hizmet olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Yazılım projelerinin başarıya ulaşmasında ise eğitimin ve bilgi paylaşımının önemi tartışılamaz. Türkiye’de bilişim ve yazılım testlerinin gelişmesi için düzenlenen bu konferansı, bu nedenle oldukça önemli olarak görüyorum.” dedi.

Açıklamasında test verilerinin yönetimi ile ilgili tavsiyelerde de bulunan Şengil, “Bir sistemde yeni özellikler ve fonksiyonları test ederken veya bir müşteri tarafından iletilen hataları kontrol ederken, son kullanıcılar tarafından karşılaşılan etkileşim ve iş akışlarını doğru olarak simüle etmek ve ona göre aksiyon almak çok önemlidir. Bunu yapmak için, testler sırasında eşzamanlı olarak doğru ve kesin veri kullanımını sağlamak gerekiyor. Çoğu zaman sektörde test senaryolarının artırılmasının yazılıma katkısı olacağı düşünülüyor. Ancak senaryoları artırmaktan çok; doğru zamanda ve doğru miktarda veri elde etmek, testler için daha az efor gerektirir ve böylece daha kaliteli testlerin yapılması sağlanır. Bunun için de test verilerini yönetirken, ‘Veri Geçerliliği ve Tutarlılığı’, ‘Veri gizliliği’ ve ‘Veri Seçimi’ konularına dikkat edilmesi oldukça önemlidir.” dedi.

- Advertisement -

Fulya Şengil Monitise

Veriler de yaşlanır ve kullanılmaz hale gelebilir

Veri geçerliliği ve tutarlılığı konusunda, “Veriler de yaşlanır ve kullanılmaz hale gelebilir” diyen Şengil, bu yüzden verilerde de yazılımda olduğu gibi versiyonlama yapılması gerektiğini belirtirken, yazılım yaşam döngüsünde verinin uçtan uca izlenilebilir olmasının da verilerin bütünlüğünün sağlanması açısından büyük rol oynadığının altını çizdi.

Veri gizliliği başlığı altında da uyarılarda bulunan Fulya Şengil, “Birçok uygulama hassas kişisel bilgileri içerir.  Özellikle Türkiye’de BDDK tarafından denetlenen bankacılık sektörü gibi alanlarda üretilen veya artırılan verilerin maskeli, şifreli veya direkt tespit edilemiyor olması gerekir. Üretim ortamında kullanılan verilerin bu yüzden test ortamına ya hiç taşınmaması ya da taşınırken yukarıda bahsettiğim işlemlerden geçmesi gerekiyor. Monitise genel olarak python gibi script dilleriyle tanımlanan ifadelere uygun sentetik/dummy datalar oluşturarak çalışıyor, böylece müşterilerimize veri anlamında bağımlılığımız azalırken, uçtan uca sistemler hazır olmadığı durumda kapalı devre de olsa sistemin sağlamlığını test edebiliyoruz.” dedi.

Şengil veri seçimi konusunda ise şunları söyledi: “Yapılan testlerde, hedeflerle alakalı verilerin seçimi oldukça kritiktir. Bilindiği gibi aslında biz sonsuza kadar testleri tekrarlayabiliriz, ama hem piyasadaki rekabetçi koşullar hem de kaliteyi artırmayan kendini tekrar eden testlerde verimlilik için küçültülmüş, üretim ortamındaki hata riskini azaltan bir veri setine ve mobil sektörüne özel olarak da cihaz setine ihtiyaç olacaktır. Monitise olarak, veri ve cihaz seçimi yaparken ISTQB’in de tavsiye ettiği şekilde uç nokta analizi ve cihaz seçimlerinde de sınıflandırma ağaçlarından faydalanarak, piyasa satış ve kullanım oranlarına çevik bir şekilde uyum sağlamaktayız.”

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir