Techinside Google News
Techinside Google News

Gençleri kazanan geleceği kazanıyor

Teknoloji şirketleri, gençleri cezbedecek ürünler ortaya çıkarmak için birbiriyle yarışıyor. Bu yarış aslında, şirketlerin geleceğine yapılan bir yatırımdan başka bir şey değil.

excited_childrenApple’ın ABD’deki başarısını borçlu olduğu en büyük etmenin ne olduğunu hiç merak ettiniz mi? Tüm dünyada IBM/MS DOS/Windows PC’lerin yükselişte olduğu yıllarda ABD’de her gencin eline Apple bilgisayar alması aslında bir tesadüf değil. Aksine Apple’ın 80’li yıllarda yaptığı çok zekice bir hamlenin sonucu olarak, 90’lı ve 2000’li yıllarda ABD’de Apple bilgisayarların gücü pekişti. Bu hamle ise, Apple’ın ABD’de okulların bilgisayar laboratuvarlarına girme başarısıydı.

80’li yıllarda geliştirdiği özel eğitim uygulamalarıyla ABD okullarına giren Apple, okuldan sonra evine giden küçük çocuğun ailesine “bana Apple bilgisayar alın,” baskısı yapmasına neden olmuştu. Elbette bu çocuklar büyüdüklerinde de kişisel kullanımları için alışmış oldukları Apple bilgisayarları almaya devam ettiler. Üstelik bu bilgisayarlar, rakip bilgisayarların iki üç katı fiyatlara satılıyordu ama çocukken Apple bilgisayar sistemlerine alışmış çocuklar alışkanlıklarını bozmamak için iki katı fiyat ödemeye razıydı. İşte Apple’ı Apple yapan önemli faktörlerden biri bu oldu. Müşterilerini daha çocukken kendine bağlamayı başarmıştı.

- Advertisement -

90’lı yıllarda Microsoft da bu politikayı benimsedi. İşletim sistemini okullara ücretsiz veya çok düşük ücretlerle dağıtmaya başladı. Microsoft’un planı, öğrencilerin Windows ortamına alışarak büyümesi ve eğitim görmesi, çalışma hayatına başladıklarında da işyerlerinde Windows sistemi kullanmalarıydı. Elbette Microsoft’un DOS ve Windows sistemini çocuklar için çok çekici ürünler olan video oyunları için de asıl mecra haline dönüştürmesi de büyük bir başarıydı. Hatta 2000’lerin başına dek tamamen iş yazılımları geliştiren kurumsal bir şirket olarak bilinen Microsoft’un o dönemde oyun departmanı açıp video oyunları geliştirmeye başlayacağını duyurması büyük şaşkınlık yaratmıştı. Ancak bu hamle sayesinde Microsoft, Windows işletim sisteminin ve Xbox oyun konsollarının dünyada video oyunları için en önemli mecra olmasını sağladı. Bu hamlenin sonucunda, 15 yıl sonra bugün, Xbox sahibi milyonlarca insanın, işletim sistemi seçerken Xbox oyunlarını da rahatça oynamalarına izin veren Windows 10 işletim sistemini tercih ettiklerini görüyoruz.

Kısaca söylemek gerekirse, çocukların kalbini kazanan teknoloji şirketleri onları yetişkinlik döneminde de kazanmış oluyor. Okullarda Android veya iOS tabletlerin kullanımı için yaşanan yarışın sebebi de buydu. Hatırlayacak olursanız, Fatih projesinde Android değil iOS tabletlerin kullanılması için Apple yöneticileri Türkiye’ye kadar gelmişlerdi.

Bu “çocukların gönlünü fethetme” yarışında sadece Apple ve Microsoft yok. Google da uzun zamandır çocukları fethetmek için çalışıyor. Küçük çocukların eğitiminde kullanılabilecek, düşük fiyatlı PC’ler üretilmesini sağlamak için ChromeOS işletim sistemiyle yarışa dahil olan Google ayrıca düşük fiyatlı Android tabletleri sayesinde dünyada çok sayıda okula da girmeyi başarmış durumda.

Google şimdi ChromeOS’lu PC’lerde de kullanılan Google Docs servisinde sesle yazı yazabilme özelliğini devreye sokuyor. Bu yetenek sayesinde bir metin dosyası açıp, bilgisayara doğru konuşarak, metin dosyası üzerine yazı yazmak mümkün olacak. Bu aslında, Google’ın uzun süre önce devreye alması gereken bir özellikti ama niçin bugüne kadar beklediler, bilinmez. Ayrıca yine Google Docs üzerinde yeni bir dosya açmak istediğinizde, karşınıza farklı temalar çıkacak. Mektup, rapor, davetiye veya başka bir amaç için özelleştirilmiş bir temalar, hem çocukların, hem yetişkinlerin işini kolaylaştıracak.

Türkiye’de ise teknoloji şirketleri çocuklar için özel ürünler geliştirmek yerine çocukları genellikle bir pazarlama aracı olarak kullanıyorlar, malumunuz, çocuklar reklamlarda çok tatlı görünüyorlar ve minik, tatlı çocukların sempatisi sayesinde yetişkinler de o ürüne sıcak bakmaya başlıyorlar. Ancak bu yöntem, sürekli çocuklu reklamlar çekmeyi gerektirirken, çocuklara yönelik ürünlerle çocukların kalbini fethetmek, yetişkin olduklarında o çocukların markanın sadık müşterileri olmasını sağlıyor. Bakalım, Türk şirketleri Apple’ın, Microsoft’un, Google’ın 30 yıl önce keşfettiği bu stratejiyi ne zaman fark edecekler?

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir