Techinside Google News
Techinside Google News

Google İngilizce öğretecek!

Google, insanların İngilizce konuşma becerilerini uygulamalarına ve geliştirmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış yeni bir Google Arama özelliği ile Duolingo'ya rakip oluyor.

Bir Google blog gönderisine göre, özelliğin önümüzdeki birkaç gün içinde Arjantin, Kolombiya, Hindistan, Endonezya, Meksika ve Venezuela‘daki Android cihazlarda Arama için kullanıma sunulması; gelecekte daha fazla ülke ve dilin gelmesiyle birlikte dil öğrenenler için etkileşimli konuşma pratiği sağlayacak.

Google Araştırma direktörü Christian Plagemann ve ürün müdürü Katya Cox’a atfedilen gönderide, “Google Arama, dil öğrenenler için zaten değerli bir araçtır, kelime dağarcığını geliştirmek için çeviriler, tanımlar ve diğer kaynakları sağlar.” ifadesi yer alıyor. “Şimdi, Android telefonlarında İngilizce’ye veya İngilizce’den çeviri yapan öğrenciler, kişiselleştirilmiş geri bildirimlerle yeni bir İngilizce konuşma pratiği deneyimi bulacaklar.

- Advertisement -

Yeni deneyim, Arama kullanıcılarına istemler sunuyor ve sağlanan bir kelime sözcüğü kullanarak cevapları konuşmalarını istiyor. 3 ila 5 dakika süren her alıştırma seansında, Arama kişiselleştirilmiş geri bildirim veriyor ve pratik yapmaya devam etmek ve bir sonraki zorluk aşamasına geçmek için günlük hatırlatıcılara kaydolma seçeneği sunuyor.

Uygulama oturumları sırasında, öğrenciler anlamadıkları herhangi bir kelimeye dokunarak o kelimenin bağlam içinde ele alan bir çevirisini görebiliyorlar.

Plagemann ve Cox, ”Kişisel dersler, mobil uygulamalar ve sınıflar gibi diğer öğrenme hizmetleri ve kaynaklarıyla birlikte kullanılmak üzere tasarlanan Google Arama’daki yeni konuşma pratiği özelliği, öğrencilere yolculuklarında yardımcı olmak için başka bir araçtır.” diyor.

Google, bu özelliklerin biraz yapay zeka ve makine öğrenimi mühendisliği gerektirdiğini söylüyor.

Örneğin, Google Çeviri ekibi, çeviri önermek için anlam yaratan farklı kelimeleri bağlamak için Deep Aligner adlı bir model geliştirmek zorunda kaldı. Google’daki diğer araştırma grupları, özellikle aksanlı konuşmaya sahip kullanıcılar için konuşma transkripsiyonları üzerinde çalışmak üzere metin için dilbilgisi düzeltme modellerini uyarladı.

Google Araştırma ekipleri, deneyimin anlamsal geri bildirim bileşenini güçlendirmek için ayrı bir model oluşturdu. Ve aynı ekipler, “öğrencileri yetenek seviyelerine uygun şekilde sınamak ” için bir cümlenin veya bireysel olarak kelimenin karmaşıklığını tahmin etmek için başka bir model oluşturdular.

Google, AI yardımı ve kurum içi “insan incelemesi” ile oluşturulan içeriğe ek olarak, arama dili özel ders deneyimi oluşturmak için “dilbilimciler, öğretmenler ve ESL/EFL pedagojik uzmanları” işe aldığını ve insan-uzman içeriğinin bir karışımını sağladığını söylüyor.

Google’a göre deneyim, bir yanıtın belirli bir soruyla ilgili olup olmadığını ve teorik bir konuşma ortağı tarafından anlaşılabilir olup olmadığını gösteren anlamsal geri bildirim veriyor. Ayrıca dilbilgisinin geliştirilebileceği alanları öneriyor ve yanıt vermenin alternatif yolları için somut önerilerde bulunmak adına değişen dil karmaşıklığı seviyelerinde bir dizi örnek cevap sunuyor.

Plagemann ve Cox, ”Gelecekte daha fazla ülkeye ve dile genişlemeyi ve yakında ortak uygulama içeriği sunmaya başlamayı dört gözle bekliyoruz.” dedi. “Önümüzdeki birkaç gün içinde kullanıma sunulacak olan bu son güncellemelerle, Google Arama daha da yararlı hale geldi.

Arama için yapay zeka destekli yeni dil öğrenme deneyiminin kullanıma sunulmasıyla Google’ın son oyununun ne olabileceği merak konusu. Elbette, katılımı artıracak ya da varsayımsal olarak olabilir. Ancak Duolingo, Memrise ve Babbel gibi dil öğrenme uygulamalarına gerçek bir meydan okuyucunun temeli mi atılıyor?

Blog gönderisinin dili, öyle olmadığını ima ediyor. Dil eğitiminin devasa alanında elde edilecek karlar göz önüne alındığında, kesin olarak söylemek zor. (Duolingo hissesi bugün tesadüfen hafifçe (%0.63) düştü.).

Google daha önce dil öğrenimi ve eğitim araçlarıyla uğraştı, bu yüzden bu benzeri görülmemiş değil. 2019’da teknoloji devi, Arama kullanıcılarının bir kelime söylemenin doğru yolunu uygulamalarına olanak sağlayan ve sayfada anında geri bildirim veren bir modül çıkardı.

Kâr elde etmeye eğilimli olsun ya da olmasın; Google’ın mevcut ve önceki çabalarını hangi yöne götürdüğünü görmek ilginç olacak. Şirketin son ve yeni dil öğrenme araçları setinin halka açılmasının üzerinden yıllar geçti.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir