Techinside Google News
Techinside Google News

Güney Kore’nin yeni büyük şirket oluşturma planları

Teknoloji ve yenilik denildiğinde ilk akla gelen ülkelerden biri olan Güney Kore'de bulunan mobil operatörler yeni girişimlere 1,5 milyar dolar yatırım yapmaya hazırlanıyor.

guneykoreLiman güvenliği teknolojileri, 470 kat daha dayanıklı organik solar paneller, yapay zekaya sahip 3 boyutlu mikroişlemciler… Bunlar teknoloji geliştirme konusunda dünyanın ilk sıralarında bulunan Güney Kore’de son birkaç hafta içinde duyurulan yenilikler.

Bunun ardında ise yalnızca ideal bir bilgi seviyesi ve çalışma ortamı değil, aynı zamanda büyük şirketlerin verdiği destekler de bulunuyor. Sayılardan gidelim. Business Korea‘da yayınlanan bir yazıya göre ülkedeki üç büyük mobil operatör önümüzdeki dokuz yıl içinde sadece BT alanındaki girişimlere 1.7 trilyon Won, yani yaklaşık 1.44 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor.

- Advertisement -

Bu büyük üç şirketi bir araya getirip yatırımlarını yönlendirecek kurum ise ülkenin BTK’sı olarak tanımlayabileceğimiz The Korea Telecommunications Operations Association (KTOA). KTOA’nın bünyesinde oluşturulan Korea IT Fund (KIF), yatırımların yönetildiği merkez konumunda bulunuyor. Bu kapsamda KIF tarafından 2002’den bu yana verilen 253 milyon dolarlık desteğin ulaştığı şirket sayısı ise 500’ün üzerinde.

KIF kanalıyla yönlendirilecek ve ülkenin üç büyük mobil operatörü (SK Telecom, KT ve LG U+) tarafından yapılacak yatırımların hangi alanlarda olduğu da netleşmiş durumda. Buna göre bu ciddi miktardaki destek nesnelerin interneti, bulut bilişim, büyük veri, bilgi güvenliği, yazılım ve akıllı cihazlar üzerine çalışan şirketlere gidecek. Özetle, Güney Kore’nin kendi içinde yeni bir Samsung, LG ya da Hyundai çıkarmasının yolu açılmış olacak.

Telekom operatörleri yalnız değil

Ülkedeki girişim kültürünün hızla yayıldığını söylemek rahatlıkla mümkün. 2014 sonunda çıkan bir haberde, sadece 2015 özelinde yeni girişim sermayesi yatırımlarının 1,5 trilyon Won’a yani yaklaşık 1 milyar 320 milyon dolar olduğuna değiniliyor.

Bu girişim kültürünün diğer ülkelerdeki girişim sermayesi temsilcilerinin de dikkatini çektiği açık. 2013 tarihli güncel değil belki ama önemli bir örnek, ABD Silikon Vadisi merkezli üç yatırım fonu olan BlueRun Ventures, Altos Ventures ve Formation 8’in, Güney Kore’deki lokal girişimlere 200 milyon dolar ayırması oldu.
Uzun yıllardır titizlikle devam ettirilen bu yaklaşımın sonuçları bugün karşımıza yazının başında aktardığımız Liman güvenliği teknolojileri, 470 kat daha dayanıklı organik solar paneller, yapay zekaya sahip 3 boyutlu mikroişlemciler olarak çıkıyor.

Türkiye’nin de girişimci yetiştirme ve geliştirme konularında hevesli olduğunu söylemek mümkün. Ancak yerli olsun cari açığı azaltsın mantığından önce; sektörel liderlikler elde edilsin, hep yenilikçi olunsun mantıklarının yerleşmesi orta ve uzun vadede daha doğru bir yaklaşım olacağa benziyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir