Techinside Google News
Techinside Google News

Hindistan, yarı iletken tesisi için 15 milyar dolarlık yatırım yapacak!

Hindistan, üç yeni yarı iletken tesisi inşa etmek için 15,2 milyar dolar tahsis etmeyi onayladı. Bu, ülkenin çip yarışında diğer ülkelere karşı yaptığı büyük hamlesinin önemli bir parçası.

Her ne kadar yapay zeka çipleri şu anda sektörde çok konuşulan bir konu olsa da, üç fabrikadan hiçbiri pazarın bu alanına odaklanmıyor; Hindistan tarafından planlanan yatırımlar, bunun yerine genel amaçlı uygulamalarda daha fazla çekiş gücü hedefliyor.

Perşembe günü, Hindistan kabinesi; Tata Group ve Tayvanlı Power Chip tarafından Gujarat’ın Dholera bölgesinde kurulacak olan ülkenin ilk yarı iletken fabrika tesisini onayladı. Fabrikanın ayda 50.000 levha üretme kapasitesine sahip olması bekleniyor ve yüksek güçlü bilgisayarlar, elektrikli araçlar, telekom ve güç elektroniği dahil olmak üzere çeşitli pazar segmentleri için yılda 3 milyar yonga üretmeyi hedefliyor.

- Advertisement -

Hindistan BT bakanı Ashwini Vaishnaw, Yeni Delhi’de düzenlediği basın toplantısında gazetecilere, yarı iletken fabrikasının inşaat çalışmalarının 100 gün içinde başlayacağını söyledi ve “Tipik bir yarı iletken fabrikasının inşaatı üç-dört yıllık bir zaman dilimi. Bunu önemli ölçüde sıkıştıracağız.” dedi.

Yarı iletken fabrikasının yanı sıra Hindistan hükümeti, Tata Semiconductor Assembly and Test tarafından kuzeydoğudaki Assam eyaletinde kurulması planlanan yarı iletken montaj, test, işaretleme ve paketleme ünitesine 3,2 milyar dolarlık yatırımı onayladı.

Bu, ülkenin üçüncü yarı iletken ünitesi olacak ve günde 48 milyon çip üretebilecek. Birim yedi segmente hitap edecek: otomotiv, elektrikli araçlar, tüketici elektroniği, telekom ve cep telefonları.

Vaishnaw, Assam biriminin Hint, Amerikalı, Avrupalı ​​ve bazı Japon şirketleri de dahil olmak üzere “geniş bir şirket yelpazesine” çip tedarik edeceğini söyledi ve “Yerli kullanımın yanı sıra ihracatta da çok iyi bir ürün olacak.” diye konuştu.

Hindistan hükümeti, iki tesise ek olarak Japonya’nın Renesas Electronics ve Tayland’ın Stars Microelectronics şirketlerinin, Gujarat’ın Sanand kentinde özel çipler üretmeleri için Hintli CG Power şirketiyle birlikte çalışmak üzere 916 milyon dolarlık yatırımını onayladı. Savunma, uzay, elektrikli araçlar, hızlı tren gibi niş sektörlere özel olarak çip üretilecek.

Özel çip tesisinin günlük 15 milyon çip üretim kapasitesi olacak.

Bunlar Hindistan’ın yerli yarı iletken sektörünü güçlendirmeye yönelik ilk çabaları değil. Hindistan yıllardır pazarda daha büyük bir oyuncu olmayı hedefliyordu ancak daha büyük çabalarından bazıları fazla ilgi yaratmada başarısız oldu.

2021 yılında Hindistan hükümeti, yerli üretim projeleri kuran şirketlere sermaye harcamalarının %50’sine varan teşvikler sunarak çip ve ekran üreticilerinin dikkatini çekmek, onları ülkede yerel tesisler kurmaya ikna etmek için 10 milyar dolarlık bir teşvik programı duyurduUluslararası şirketlerin yeterince kabul görmemesi nedeniyle bu planın geçen yıl değiştirilmesi gerekti.

Katılım eksikliğinin nedenleri, karmaşık bir başvuru sürecinden önceden var olan bir ekosistemin eksikliğine kadar uzanıyordu: Dünyanın en büyük oyuncuları, Hindistan’ın bu işletmeleri kurmak ve işletmek için doğru koşullar karışımına sahip olduğu konusunda şüpheciydi.

Hükümetin, dünyanın en büyük çip üreticisi olan TSMC‘yi de bu projeye katılmaya ikna etmeye çalıştığını; Qualcomm, MediaTek ve Intel gibi şirketleri de ülkedeki yarı iletkenler için daha fazla plan hazırlamaya zorladığını duymuştuk. Dikkat çekici bir şekilde, bugünkü duyurularda bunların hiçbiri yoktu. Hükümet bugün, bu yeni birimlerin doğrudan 20.000 ileri teknoloji işi ve yaklaşık 60.000 dolaylı istihdam yaratacağını söyledi.

Ancak genel olarak, ülkede çip yapımı ekosistemleri oluşturmak için önümüzdeki uzun yolu düşündüğünüzde, yapay zeka çiplerinin bugün gerçekten gündemde olmaması belki de sürpriz değil.

Hikayenin tamamı bu değil. Çalışmalarda ayrıca bir dizi başka yarı iletken gelişme de var.

Bilişim bakanı, Hindistan hükümetinin; Başbakan Narendra Modi’nin geçen yıl ABD’ye yaptığı ziyaret sırasında duyurulan üç yeni yarı iletken tesisi ve 2,75 milyar dolarlık Mikron tesisi için 7 milyar dolarlık teşvik planladığını söyledi. ABD’li şirket, tesis için 825 milyon dolarlık yatırım taahhüdünde bulunmuştu.

Hindistan daha genel olarak milyarlarca dolarlık teşvikler sunarak yabancı yarı iletken üreticilerini çekmenin yollarını arıyor. Foxconn ve AMD’nin de aralarında bulunduğu şirketler, yerel tesisler kurmaya yönelik yatırım planlarını zaten açıkladılar.

Vaishnaw, hükümetin yarı iletken programını 20 yıl boyunca tasarlamayı planladığını söyledi. Ülkede ayrıca halihazırda küresel şirketler için çip tasarlayan yaklaşık 300.000 tasarım mühendisi bulunuyor.

Vaishnaw, “Hükümetin en azından yakın gelecekte çeşitli diğer yarı iletken girişimlerini göreceksiniz.” dedi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir