Techinside Google News
Techinside Google News

IBM 100.000 kübitlik kuantum süper bilgisayar geliştirmeyi hedefliyor

IBM, Tokyo ve Chicago üniversiteleri ile 100.000 kubitlik kuantum süper bilgisayar geliştirmeyi hedefliyor

100 milyon dolarlık bir bütçe ile Nvidia A100’ü geçmesi bekleniyor IBM, 2023 yılına kadar dünyanın en çözümsüz sorunlarını çözebileceği iddia edilen 100.000 kubitlik “kuantum-merkezli süper bilgisayar” inşa etmek için 100 milyon dolar harcamayı planlıyor ve bu amaçla Tokyo ve Chicago Üniversiteleri’nden yardım istiyor.

Kuantum bilgisayarlar bugün biraz 22. madde durumunda. Teknolojinin merak unsuru olmanın ötesine geçip geçemeyeceği konusunda jüri hala kararsız ancak eğer öyle olursa, bunu son anlamak isteyen kimse olmak istemiyor. Ve diğer şeylerin yanı sıra, kuantum bilgisayarların gelişimini hızlandırmak için Poughkeepsie, New York, kampüsüne 20 milyar dolar yatırım yapmayı planlayan IBM, kesinlikle geride kalmak istemiyor.

- Advertisement -

Eğer IBM’in iddiasına inanacak olursak, kuantum süper bilgisayarı, bugünkü süper bilgisayarların çözemediği çok karmaşık problemlerin üzerinde yükselen bir temel oluyor. Pazar günü yayınlanan bir tanıtım videosunda, Big Blue, bu makinenin yeni materyaller keşfetmeyi, daha etkili gübreler geliştirmeyi veya atmosferden karbonu daha iyi şekilde emmeyi sağlayabileceğini iddia ediyor.

Ancak IBM bunların hiçbirini yapmadan önce, 100.000 kubitlik bir makine inşa etmek ve sistemin faydalı bir şey yapmasını sağlamak zorunda. En son yapılan araştırmada 100.000 kubitin yeterli olmayabileceğini öne sürüyor.

Bir perspektif sunmak gerekirse, IBM’nin bugüne kadarki en güçlü kuantum sistemi Osprey olarak adlandırılıyor. Geçen yılın sonunda çevrimiçi hale geldi ve tam 433 kubit içeriyor. Bugün düşünüldüğünde, IBM’nin kuantum süper bilgisayarının kuantum kısmı dört 25.000 kubitlik kümeden oluşuyor.

Bu, belirtilen 2033 takvimini gerçekleştirmek için, IBM’nin kuantum sistemlerinin gelecek on yıl boyunca her yıl kullanılabilir kubit sayısını yaklaşık yüzde 50 artırması ve sonra bunları hem kuantum hem de klasik ağlar kullanarak inşa etmesi ve bağlaması gerektiği anlamına geliyor. Sistemin, daha küçük olmasına rağmen iki kubitli bir kapı mimarisi kullanan ve IBM’nin daha yüksek performans sunduğunu iddia ettiği Big Blue’un yaklaşan 133 kubitlik Heron sistemi üzerine kurulacağı görülüyor.

IBM’in 100.000 kubit hedefine ulaşmasına yardımcı olmak için, şirket Tokyo ve Chicago Üniversiteleri’nden yardım istedi. Tokyo Üniversitesi, “kuantum algoritmalarının tanımlanması, ölçeklendirilmesi ve sonuna kadar çalıştırılmasını” yönetiyor. Üniversite ayrıca, büyük ölçekli kuantum sistemler için tedarik zinciri ve malzeme geliştirmeyi de ele alıyor.

Öte yandan, Chicago Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kuantum-klasik ağların geliştirilmesi ve hibrit-kuantum hesaplama ortamlarına uygulanması konusunda liderlik ediyor. Anladığımız kadarıyla, bu, iş yüklerinin hem klasik hem de kuantum hesaplama kaynakları arasında dağıtılmasına olanak sağlayacak kuantum ara yazılımının geliştirilmesini de içeriyor.

Açık olmak gerekirse, IBM’nin 100.000 kubit hedefi tamamen yol haritasına ve boffinlerinin sistemi ölçeklendirme hızına ve aşılması mümkün olmayan engelleri aynı anda önleme yeteneğine dayanıyor.

IBM ve dostları bunu başarabilir ve “kuantum-merkezli” süper bilgisayarlarını inşa edebilirlerse, bu, süper olacağı anlamına gelmez. Bir kuantum sistemi inşa ediyor. Microsoft ve OVH Cloud dahil olmak üzere birçok bulut sağlayıcı, bu tür yardımcı ölçek sistemler mevcut olduğunda hazırlıklı olmak için kuantum algoritmaları ve hibrit-kuantum uygulamalarını geliştirmeye yönelik adımlar atıyor.

Ve Microsoft ve Ölçeklenebilir Paralel Hesaplama Laboratuvarı’ndan araştırmacılar tarafından yazılan bir makaleye göre, Big Blue’un 100.000 kubitlik kuantum bilgisayarının çok da kullanışlı olmayabileceği düşünülüyor.

Araştırmacılar, 10.000 hata düzeltici yaklaşık bir milyon fiziksel kubit teorik bir kuantum sistemini, yalnız bir Nvidia A100 GPU ile donatılmış bir klasik bilgisayarla karşılaştırdılar. Karşılaştırma, kuantum sisteminin anlamlı olması için, algoritmaların kuadratik hız artışını aşması gerektiğini ortaya koyuyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir