Techinside Google News
Techinside Google News

Influencer ve fake takipçi ikileminin pazarlamaya etkisi!

Dijital pazarlamada Influencer etkisi ve pazarlama stratejileri fake takipçiler nedeniyle hedefini tutturmaktan uzaklaşıyor

Dijital pazarlamada Influencer kavramı çok önemli bir boyutta. Geçtiğimiz günlerde Influencer etkisinin pazarlamadaki önemini yitirdiğini gösteren bir haber paylaşmıştık. Bu haberimize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Bu haberimizde ise fake takipçi ve influencer karmaşasını yorumluyoruz.

Fake takipçiler Influencer etkisini azaltıyor

Dijital pazarlama dünyasının önemli parçalarından olan Influencer yoluyla pazarlama stratejisi, geçen zaman içinde önemini ve dahası güvenini yitiriyor. Bunun nedenleri arasında, direkt gelir amaçlı paylaşımlar varken, bu pazarlama şeklinin önündeki engellerden biri de fake takipçi, bir başka deyişle bot kasmak olarak nitelendiriliyor. 

Pazarlama dünyasında, markalar ile tüketicilerin arasında kurulan en önemli bağlardan biri, büyük kitleleri peşinden sürükleyebilen Influencer diye tabir edilen kişi ve kişiler. Hemen hemen her sosyal medya ağında belirli hesaplar üzerinden önemli seviyede dijital pazarlama yapılıyor. Markalar için ise büyük kitlelere erişen, bir başka deyişle çok sayıda takipçisi olan kişiler önemli bir hamle niteliğinde. 

Günlük Whatsapp kullanım rakamı açıklandı!

Bu noktada markaların pazarlama stratejileri için dikkat etmesi gereken şey ise takipçi-etkileşim ikilemi. Sosyal medya fenomenlerinin yüzbinlerce takipçisi ile etkileşim oranının yakın veya uzak olması, markalar ve pazarlama taktikleri açısından oldukça kritik.

Amerika’da yapılan bir araştırmada CNN gibi dünyaca ünlü bir yayın organında 12 milyona yakın sahte takipçi hesabı olduğu ortaya çıktı. Bu araştırmadan sonra ise takipçi sayısı 100 milyon barajını açan Katty Perry gibi isimlerin ne kadar gerçek ve sahte takipçisi olduğu da bir merak konusu. 

Twitter Audit isimli bir site, hesap analizi yaparak gerçek ve sahte takipçi ayrımını ortaya koyuyor. Bu sistemin algoritması ise ilginç. Hesaplarda yer alan takipçilerin, attıkları tweet sayısı, son atılan tweet tarihi, takipçilerin arkadaşlarla oranı gibi parametreler ile bu analiz yapılıyor. 

Sahte takipçilerin pazarlamadaki en büyük handikapı, markaların gerçekten istenilen erişimi sağlama ihtimalinin düşmesi. Yüzbinlerce takipçisi olan ancak ciddi oranda sahte takipçisi olan hesapların markalar için riskli yatırım olması da, dijital pazarlama için engel olabilir.

Sahte takipçi engeli, markalar kadar içerikleri ile etki yaratan kişilere de zorluklar yaşatabilir. Sahte erişimlerin bir şekilde tespiti sonrasında pazarlama güçlerini kaybetme riski de ortada. 

Micro-influencer denilen daha küçük çaplı etki alanına sahip kişilerde ise sahte takipçi veya bot basma gibi riskler daha düşük oranda seyrediyor. Bu tip yol ayrımlarından ise markaların, çok büyük yüzdelik dilimlere sahip gerçek takipçili micro-influencer kişiler ile popüler ama hedefi tam olarak vurmaktan uzak hesaplar arasında tercih yapması gerekebilir.

 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir