Techinside Google News
Techinside Google News

İnternet hızı 4.5 milyon kat artacak mı?

İnternet hızı artışı hepimizin en çok istediği teknik özellik diyebiliriz. Peki internet hızı 4.5 milyon kat artacak kadar teknolojiye sahip miyiz?

Aston Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, çığır açan bir başarı ile veri aktarım hızlarının sınırlarını zorlayarak ortalama ev genişbantından 4.5 milyon kat daha hızlı bir hıza ulaştı. Uluslararası bir işbirliğiyle gerçekleştirilen bu muazzam buluş, fiber optik sistemlerde daha önce kullanılmayan yeni dalga boyu bantları kullanılarak verilerin saniyede 301 terabit gibi benzeri görülmemiş bir hızda aktarıldığını gördü.

Ofcom raporuyla internet hızı analizi

Aston Fotonik Teknolojileri Enstitüsü’nden Profesör Wladek Forysiak ve Dr. Ian Phillips’in yanı sıra Japonya’daki Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü ve ABD’deki Nokia Bell Laboratuvarlarından ortakların liderliğindeki ekip, tek bir standart optik fiberin kapasitesini gösterdi. Bu başarı, Ofcom’un 2023 raporuna göre sadece 69,4 Mbit/s olan ortalama geniş bant hızını muazzam bir farkla gölgede bırakıyor. Bu başarının anahtarı, optik fiber spektrumunda yeni dalga boyu bantlarının kullanılmasında yatıyor. Araştırmacılar, geleneksel C ve L bantlarının yanı sıra E-bandı ve S-bandı gibi ek spektral bantlara erişerek, daha önce kullanılmayan bu kanalları verimli bir şekilde kullanmak için özel optik amplifikatörler ve işlemciler geliştirdi.

- Advertisement -

Dr. Phillips, bu bantlar arasındaki veri aktarımının yönetilmesinde optik işlemcilerinin önemini vurguladı. C bandından yaklaşık üç kat daha geniş olan E bandının kullanılması, iletim kapasitesini önemli ölçüde artıran yeni bir yaklaşımı temsil ediyor. Phillips: “Genel anlamda veriler, ev veya ofis internet hızı bağlantısı gibi bir optik fiber aracılığıyla gönderiliyordu. Ancak ticari olarak temin edilebilen C ve L bantlarının yanı sıra, E bandı ve S bandı olarak adlandırılan iki ek spektral bant kullandık. Bu tür bantlara geleneksel olarak ihtiyaç duyulmuyordu çünkü C ve L bantları tüketici ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli kapasiteyi sağlayabiliyordu” dedi. Ayrıca Phillips: “Son birkaç yıldır Aston Üniversitesi, elektromanyetik spektrumda C bandına bitişik olan ancak yaklaşık üç kat daha geniş olan E bandında çalışan optik amplifikatörler geliştiriyor. Cihazımızı geliştirmeden önce hiç kimse E-bant kanallarını kontrollü bir şekilde düzgün bir şekilde taklit edemiyordu” diye ekledi.

Bu atılımın sonuçları salt hız rekorlarının çok ötesine uzanıyor. Omurga ağı içindeki iletim kapasitesini artıran teknoloji, son kullanıcılara büyük ölçüde gelişmiş bağlantılar vaat ediyor. Ayrıca, mevcut fiber ağının kullanımını en üst düzeye çıkaran yaklaşım, yeni altyapının kurulumuna daha yeşil bir alternatif sunarak ticari değerini uzatıyor ve çevresel etkiyi azaltıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir