Techinside Google News
Techinside Google News

Apple’ın üretken yapay zekâ planları ortaya çıkmaya başladı!

Apple'ın üretken yapay zekâ hedefleri net olmasa da son gelişmeler firmanın yılın ikinci yarısında büyük bir atılım planladığını gösteriyor

Apple, son 15 aydır üretken yapay zekâ alanındaki işlerini mükemmel bir gizlilikle sürdürüyor. Küresel teknoloji endüstrisi yapay zekâ ile ilgili çeşitli haberlerle, işbirliği anlaşmalarıyla ve skandallarla çalkalanırken Apple adeta gölgelerde sessizce çalışıyor. Firmanın üretken yapay zekâya sessiz yaklaşımı ise sektör paydaşları arasında bir kafa karışıklığı yarattı. Şimdi ise Apple’ın planları yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı.

Şubat 2024’te yatırımcılara yönelik olarak yaptığı bir konuşmada Apple CEO’su Tim Cook şirketin bu yıl içinde üretken yapay zekâ yetenekleri konusunda “yeni bir çığır açacağını” söyledi. Bu yeni çığırın tam olarak ne zaman açılacağı henüz belli değil, ancak Apple’ın 2024’ün ortalarından itibaren yapay zekâya doğru büyük bir atılım yapacağına dair ipuçları var. Bu durum Apple’ı kâğıt üzerinde rakiplerinin bir yıldan fazla gerisinde bırakmış olsa da, Apple uzun zamandır pazara ilk giren olmaktan ziyade kaliteyi kovalıyor. Apple’ın bir teknolojiyi ilk olarak benimsediğini görmek oldukça nadirdir ama aynı şekilde ürün lansmanlarında başarısız olması çok daha nadirdir.

- Advertisement -

Apple icra kurulu başkanı, yatırımcılara şirketin kendi bünyesinde üretken yapay zekâ üzerinde yoğun bir şekilde çalıştığını, ancak teknolojiye daha düşünceli ve çekingen bir yaklaşım izlemek için bilinçli bir karar verdiğini söyledi. Şirket bu süreyi, tüketici tarafından benimsenmeye hazır ince ayarlı ürünler üretmek için kullanmış gibi görünüyor.

Aralık 2023’te Apple, kullanıcılara cihaz üzerinde yapay zekâ geliştirme yetenekleri sunmak amacıyla bir dizi açık kaynaklı yapay zekâ ve makine öğrenimi aracı başlattı. ‘Apple MLX’ olarak adlandırılan bu makine öğrenimi çerçevesi, firmanın araştırma bölümü tarafından geliştirildi. Bu sessiz hizmet lansmanı Apple’ın yarışa hızlı gireceğinin ilk açık göstergesi olarak görülebilir.

Ayrıca Mart ayı ortasında Apple, Kanadalı AI girişimi DarwinAI’yi satın aldı. DarwinAI’nin yapay zekâ destekli üretim yeteneklerine ek olarak, yapay zekâ modellerini daha hızlı ve daha küçük hale getirecek teknikler üzerinde de çalıştığı belirtiliyor. Apple MLX’in Aralık ayında piyasaya sürüldüğü ve özellikle Apple Silicon’un aygıt üzerinde üretken yapay zekâ geliştirme için kullanılmasına odaklandığı göz önüne alındığında, bu satın alma Apple’ın temel gelişimindeki bir başka yapı taşını vurgulayabilir.

Son olarak Apple mühendisleri tarafından 15 Mart’ta sessizce internette yayınlanan bir araştırma makalesi, teknoloji devinin MM1 adlı kendi üretken yapay zekâ modelinin geliştirilmesi üzerinde çalıştığını gösteriyor. Makaleye göre MM1, çok modlu bir büyük dil modeli, yani hem metin hem de görüntüler üzerinde eğitilmiş ve bunlarla çalışabiliyor.

Araştırma makalesi, modelin belirli görüntülerle ilgili soruları yanıtladığı ve ChatGPT’ye benzer bir şekilde sorgulara yanıtlar verdiği örnekleri detaylandırıyor. İlk işaretlere göre bu yeni ürün, Meta’nın Llama 2’si veya Google Gemini gibi diğer modellerle başa baş mücadele edebilecek gibi görünüyor.

Tüm bu emareler alt alta toplandığında, Apple’ın yaklaşık 1,5 yıl süren yapay zekâ uykusundan uyanmaya başladığı ve muhtemelen 2024’ün ikinci yarısında heyecan verici lansmanlar yapacağını öngörmek zor değil. Google ve Microsoft için tehlike çanları şimdiden çalmaya başlamış olmalı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir