Techinside Google News
Techinside Google News

Samsung, dokuz dakikada şarj olan araç bataryası üretiyor!

Elektrikli araç piyasasında son dönemde yavaşlama olsa da, Samsung gibi devler yeni teknolojiler geliştirmeye devam ediyor

Koreli teknoloji devinin batarya şirketi Samsung SDI, Salı günü yaptığı açıklamada, sadece dokuz dakikada yüzde 80 kapasiteye kadar şarj olabilen elektrikli araç bataryalarının yanı sıra 20 yıl boyunca bu seviyede performans gösterebilecek modeller vaat etti. Ultra hızlı şarj olan batarya 2026 yılında üretime girecek. Uzun ömürlü ürün ise 2029 yılında fabrika üretim bantlarından çıkmaya başlayacak.

Samsung SDI bu teknolojiyi bu yılın Mart ayında tanıttı. Bu hafta Seul’de düzenlenen 37. Elektrikli Araç Sempozyumu ve Fuarı’nda (EVS37) ise 2027’de seri üretime başlamayı hedeflediği, litre başına 900 watt-saat yoğunluğa sahip, anot içermeyen tamamen katı hal bataryasını (ASB) sergiliyor. Katı hal bataryaları, daha yüksek enerji yoğunlukları, daha hızlı şarj yetenekleri ve ASB’lerin alev alma olasılığı daha düşük olduğu için üst düzey güvenlikleri nedeniyle lityum-iyondan daha önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

- Advertisement -

Samsung, bir yandan da Li-Ion ile çalışan cihazların ve e-bisikletlerin ev yangınlarına yol açması ve düzenleyicilerin düşük kaliteli ürünlerin riskleri arttırdığından endişe etmesi nedeniyle, batarya kitinin alev alma olasılığını azaltmaya çalışıyor. Koreli teknoloji devinin yaklaşımı, ısıyı ve gazı dışarı atan havalandırma delikleri kullanmak, böylece bataryalarının bir kazaya ya da yangına karışması halinde termal kaçak olasılığını azaltmak.

Samsung yayınladığı açıklamada “Şirketin 46-phi piller [pil çapının bir ölçüsü] gibi yeni ürünlerinin yanı sıra enerji yoğunluğunu artırırken maliyeti düşüren hücreden pakete (CTP) konsepti de fuarın bir parçası” dedi. Firmanın batarya birimi, batarya gelişmelerini “geleceğin küresel elektrikli araç pazarına öncülük edecek” “süper boşluk” teknolojisi olarak lanse etti.

Dünyanın elektrikli araçlara geçişini ilerletmek için batarya performansının iyileştirilmesi şart. Bu nedenle birçok sektör oyuncusu teknolojiyi geliştirmek için çalışıyor. Hatta Samsung, batarya üretimi için gerekli hammaddelere yönelik tedarik zincirini korumak amacıyla bir nikel madeninin bir kısmını da satın aldı.

Şarj süreleri kısalıyor, araç menzili uzuyor ama satış hızı hala yavaş

Japon otomobil üreticisi Toyota’nın Panasonic ile ortak girişimleri de dahil olmak üzere çeşitli batarya girişimleri son dönemde oldukça ses getirdi. Şirket, 2025 yılına kadar  1200 km menzile ve 10 dakikalık şarj süresine sahip katı hal bataryalarını piyasaya sürmeye hazır olduğunu iddia etti. Bu arada, Çin’in en büyük elektrikli araç aküsü üreticisi China’s Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) geçtiğimiz Ağustos ayında, sadece on dakikalık şarjın ardından bir araca 400 km mesafe boyunca güç sağlayabilen bir lityum demir fosfat (LFP) batarya geliştirdiğini iddia etti. Tam şarjla bataryanın 700 km menzil sunduğu söyleniyor.

Batarya inovasyonu memnuniyetle karşılanırken, elektrikli araçlara yönelik talep artışı yavaşlıyor. Bu hafta Elon Musk’ın elektrikli araç girişimi Tesla, satışların bir önceki yıla göre yüzde dokuz düştüğünü ve net kârın yüzde 55 azaldığını bildirdi. Şirketin küresel çapta personelinin yüzde 10’undan fazlasını işten çıkarmayı planladığı bildiriliyor.

Ekonomik büyümenin 1970’lerden bu yana en düşük seviyelerde seyrettiği Çin’de de elektrikli araç piyasası hızlı bir çıkış yakalasa da şimdi daha durağan seyrediyor. Şubat ayında Bloomberg, küresel ekonomik sıkıntıların, erken benimseyenler arasındaki doygunluğun ve azalan sübvansiyonların da elektrikli araçların benimsenmesini yavaşlattığını bildirdi

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir