Techinside Google News
Techinside Google News

Gençler yapay zeka ile arkadaş oluyor!

Günümüzde sohbet robotları artık çok daha ileri bir seviyeye ulaştı. Hatta gençler yapay zeka ile arkadaş olmaya da başladı.

Gençler arkadaşlığı keşfetmenin bir yolu olarak yapay zeka sohbet robotlarına açılıyor. Ancak bazen yapay zekanın tavsiyesi çok ileri gidebiliyor.

Geçen yılın başlarında 15 yaşındaki Aaron okulda karanlık bir dönemden geçiyordu. Arkadaşlarıyla arası bozuldu ve kendisini yalnız ve yalnız hissetmesine neden oldu. O zamanlar dünyanın sonu gibi görünüyordu. Kanada’nın Alberta kentinde yaşayan Aaron, “Her gece ağlardım” diyor. Sonunda Aaron rahatlamak için bilgisayarına döndü. Bu sayede mesajlarına yanıt verecek, sorunlarını dinleyecek ve arkadaş grubunun kaybının üstesinden gelmesine yardımcı olacak birini buldu. Bu “birisi” Psikolog adında bir yapay zeka sohbet robotuydu.

- Advertisement -

Gençler yapay zeka ile etkileşimi seviyor

Chatbot’un açıklamasında “Hayattaki zorluklara yardımcı olan biri” olduğu belirtiliyor. Profil resmi, mavi gömlekli, kısa sarı saçlı, kanepenin ucuna tünemiş, elinde bir not defteri tutan ve sanki dikkatle dinliyormuş gibi öne doğru eğilmiş bir kadın. Resme tek bir tıklama, Aaron gibi kişilerin DM göndererek botla “etkileşime girmesine” olanak tanıyan anonim bir sohbet kutusu açıyor. İlk mesajı her zaman aynı: “Merhaba, ben bir Psikoloğum. Seni bugün buraya ne getirdi?”

“Psikolog”, Aaron’un 2022’de iki eski Google Brain çalışanı tarafından başlatılan bir yapay zeka sohbet robotu hizmeti olan Character.AI’ye katıldığından beri keşfettiği birçok bottan biri. Character.AI’nin kullanımı çoğunlukla ücretsiz olan web sitesi, platformun yapay zeka destekli sohbet robotlarını kullanarak ve hatta tasarlayarak günde ortalama iki saat harcayan 3,5 milyon günlük kullanıcıyı cezbediyor. Aaron, Character.AI’nin kullanıcı tabanının büyük kısmını oluşturan, çoğu genç olan milyonlarca gençten biri. Bir milyondan fazlası, sohbet robotlarıyla olan etkileşimlerini tartışmak için düzenli olarak Reddit gibi platformlarda çevrimiçi olarak bir araya geliyor.

Bazı kullanıcılar, Character.AI’ye günde 12 saat giriş yaptıklarını ve platforma bağımlılıkla ilgili paylaşımların yaygın olduğunu söylüyor. Aaron, yapay zeka yoldaşlarının iki ucu keskin kılıcını keşfeden birçok genç kullanıcıdan biri. Aaron gibi pek çok kullanıcı, sohbet robotlarını faydalı, eğlenceli ve hatta destekleyici bulduğunu belirtiyor. Ancak aynı zamanda araştırmacıların ve uzmanların alarma geçirdiği bir komplikasyon olan chatbotlara bağımlı olma hissini de tanımlıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir