Techinside Google News
Techinside Google News

İstanbul startup ve girişimcilik merkezi olma yolunda

Birçok uluslararası kuruluş tarafından Avrasya bölgesinin en önemli yeni dijital ekonomi etkinliklerinden biri olarak gösterilen Startup İstanbul, 6-10 Ekim 2016 tarihleri arasında ABD, Avrupa, Asya ve Afrika’dan gelen yüzlerce girişimci ve yatırımcının katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirildi.

Startup İstanbul, dördüncü yılında 135 ülkeden 25 bin başvuruya erişti

Startup İstanbul’a başvuruların açıldığı Mayıs ayından bu yana yaklaşık 25 bin başvuru alındı. Bu 25 bin başvuru tek tek değerlendirildi ve ön elemeyi geçen 4.085 girişimin 2.139’uyla online görüşmeler gerçekleştirildi. Bu görüşmeler sonucunda kısa listeye kalan 428 girişimin 100’ü ise İstanbul’da gerçekleşen ve Avrasya’nın en önemli dijital ekonomi etkinliklerinden Startup İstanbul’a katılmaya hak kazandı.

- Advertisement -

Pakistan ve Nijerya’dan Türkiye’ye ilgi büyük

Bölgesinde model bir ülke olan Türkiye, özellikle Asya ve Afrika’da bulunan girişimcilerin hayallerini süslüyor. Startup İstanbul’un bu yıl aldığı 25 bin başvurunun yüzde 19’u Pakistan’dan gelirken bunu yüzde 16 ile Nijeryalı girişimciler takip etti. Başvurunun en çok alındığı üçüncü ülke yüzde 14 ile Hindistan olurken Gana, Kenya ve Cezayirli girişimciler de Startup İstanbul’a yoğun ilgi gösterdi.

“İstanbul’un girişimcilik merkezi olması gerekiyor”

Startup İstanbul’u düzenleyen erken aşama yatırım şirketi ve girişim hızlandırıcısı Etohum’un Kurucusu Burak Büyükdemir konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Startup İstanbul’a tüm dünyadan gelen yoğun ilgi bizi çok mutlu etti. Aldığımız rekor başvuru Startup İstanbul’un bölgenin en önemli etkinliklerinden biri olduğunu bir kez daha bize gösterdi. Türkiye’nin girişimcilik alanında bölgenin model ülkesi olması gerçekten çok kolay. Özellikle yabancı girişimcilerin ve yatırımcıların ülkemize ilgilisi çok büyük. Bu fırsatı kaçırmamalı, girişimcilere gerekli imkanı tanımalı; ekonomimizi üreteceğimiz yüksek teknoloji ve bu topraklardan çıkartacağımız başarılı internet girişimleri ile büyütmeliyiz.

“Son bir iki yıldır yaşadığımız ekonomik durağanlığa rağmen teknoloji ve internet alanındaki girişimcilerin sayısı artıyor. Global anlamda çıkan başarı örnekleri de önümüzdeki senelerde artacak; çünkü girişimciler sadece yerel pazara değil, uluslararası pazar için de neler yapabileceklerini keşfettiler. Bunların örneklerini gördük. Artık şirketlerin nerede kuruldukları pek önemli değil. Mobil cihazlar ve internet, kullanıcılara istenilen her yerden ulaşılmasını sağlıyor. Yatırımcı sunumlarında da gördük ki İstanbul gerçekten bir çekim merkezi. Burada hem yabancı yatırımcılar var, hem de 63 farklı ülkeden girişimci yatırımcılara sunum yapıyor. Bu da bize gösteriyor ki İstanbul yalnızca yakın bölgesinin değil, aynı zamanda Afrika, Asya ve Avrupa’nın merkezi olma konumuna doğru gidiyor.”

“Yurt içine baktığımızda, katılımlarının çoğunun İstanbul, İzmir ve Ankara üçgeninden geldiğini söylemek yanlış olur. Türkiye’nin dört bir yanından çok yii girişimcilik fikirleri ve startuplar görüyoruz. İstanbul tabi etkinlik yoğunluğu anlamında başı çekiyor. Eskiden yılda 2-3 etkinlik olurdu, şimdi ise kimi zaman günde 2-3 etkinlik oluyor ve bunları takip etmekte zorlanıyoruz. Bu çok iyi bir şey. Sonuçta insanların birbirleri ile buluşmasını ve yeni işlerin kurulmasını sağlıyor.”

6 Ekim 2016 Perşembe günü başlayan etkinlikte girişimcilik ekosisteminin önde gelen isimleri bilgi ve tecrübelerini katılımcılarla paylaşırken bu ekosistemin daha da gelişmesi için yeni çözüm önerilerini ortaya koydu. Etkinlikte katılımcılarla buluşan girişimcilik ekosisteminin önemli isimleri şöyle sıralanıyor:

Doğan Online’nın Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Hubspot’tan Sam Mallikarjunan, Yazar Elmira Bayrasli, Kaust’tan Ozan Sonmez, CBA’dan Kaushal Choskshi, Executive Joy’dan R. Michael Anderson, Rubicon VC’den Andrew Romans, IBM Cloud Başkan Yardımcısı Maged Wassim, The Lean Brand kitabının yazarı Jeremiah Gardner, Test my Pitch’ten Bill Kenney, Y Combinator’dan Adora Cheung, Andreessen Horowitz ortaklarından Matt Spence, 500 Startups girişim ortaklarından Arjun Arora, ‘Startup Rising’ kitabının yazarı Christopher Schroeder, Google Partner Lead – VCs and Startups Sharif El-Badawi ve CNN Türk’ten Cüneyt Özdemir.

Girişimcilik için altyapı desteği şart

Startup İstanbul’un açılış konuşmasını yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TOBB’nin özel sektörün şemsiye organizasyonu olduğunu ve Türkiye’nin girişimcilik merkezi olduğundan bahsetti. Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Ulusal seviyede özel sektör ile yakın temastayız ve girişimcilik dostu politikaları destekliyoruz. Genç girişimciler için 81 ilde açılmış girişimcilik sınıflarımız var. Kendi bölgelerindeki ekosistemleri güçlendirmek için çalışıyorlar. TOBB’nin Ekonomi Teknolojileri üniversitesinde, garaj kuluçka merkezimiz ve teknoloji transferi ofisimiz var. Kendi şirketlerini başlatmak için hem akademik personeli hem de öğrencileri destekliyorlar.”

“Startup İstanbul’un bölgenin lider organizasyonu olma yolunda olduğunu görüyorum. Dünyanın dört bir yanından binlerce katılım talebi alıyor. Ziyaretçilerimizin yüzde 80’i İstanbul’u ilk defa ziyaret ediyorlar. Bu da, konferansın başarısının en büyük göstergelerinden biri. İstanbul, çok uluslu birçok şirketin bölgesel merkezi konumunda. Birçok ülkedeki operasyonlarını buradan yönetiyorlar.

“Bu durumun özünde, İstanbul’un dünyanın en büyük 18. ekonomisinin merkezi olması yatıyor. Toplam ticaret hacmi 350 miyar dolara ulaştı. Toplam doğrudan yabancı yatırım 170 milyar doları aştı. Bütün bunlar İstanbul’un benzersiz coğrafi konumu ile ilgili. 3 saatten az bir süre içerisinde Avrupa’nın neredeyse her köşesine ulaşılabilecek bir konumda. Bunlara Asya ve Afrika’daki birçok önemli merkezi de dahil etmemiz lazım. İstanbul, çoklu kültürel yapısı ile herkesin kendini evinde hissedebileceği bir şehir. Yalnızca büyük şirketler için değil, startuplar için de İstanbul’a gelmek için birçok sebep var. İstanbul çok iyi çalışan araştırma üniversitelerine, kuluçka merkezilerine ve mobil hizmetlere sahip. Tüm bu avantajlar, İstanbul’u büyük fırsatlar ile dolu bir hale getiriyor. Bu yıldan başlamak üzere TOBB ve İTO, İstanbul’u global bir girişim merkezi yamak için iş birliğine gidiyorlar. Startup İstanbul, bu amaca ulaşmak için ilk adım”.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir