Techinside Google News
Techinside Google News

Kartlı ödemede rekor artış: 1,78 Trilyon TL’lik kartlı işlem!

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 2025 yılının Nisan ayına ait kartlı ödeme verilerini açıkladı.
- Advertisement -

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 2025 yılının Nisan ayına ait kartlı ödeme verilerini açıkladı. Rakamlar, dijital ödemelerdeki hızlı büyümenin devam ettiğini gösteriyor. Nisan ayında toplam 1,78 trilyon TL tutarında 1,60 milyar adet kartlı ödeme işlemi gerçekleşirken, mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden 4’ü temassız olarak yapıldı. İnternetten kartlı ödemeler ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78’lik büyüme ile 545,4 milyar TL’ye ulaştı.

Dijital ödemelerde güçlü büyüme devam ediyor

BKM verilerine göre Nisan 2025 itibarıyla Türkiye’deki toplam kart sayısı 446,3 milyon adede ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10’luk bir artış gösterdi. Bu kartların 133,2 milyonu kredi kartı, 212,0 milyonu banka kartı ve 101,1 milyonu ise ön ödemeli kart olarak raporlandı.

Kart sayılarındaki büyüme oranları incelendiğinde, banka kartlarının yüzde 11 ile en hızlı büyüyen kategori olduğu görülüyor. Bunu yüzde 9’luk artışla kredi kartları ve yüzde 8’lik artışla ön ödemeli kartlar takip ediyor.

Nisan ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam ödeme tutarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 58 artarak 1,78 trilyon TL’ye ulaştı. Bu tutarın büyük bir kısmını, 1,52 trilyon TL ile kredi kartları oluştururken, banka kartları ile 247,9 milyar TL, ön ödemeli kartlar ile ise 19,2 milyar TL tutarında ödeme gerçekleştirildi.

Özellikle kredi kartı ile yapılan ödemelerdeki yüzde 63’lük büyüme dikkat çekiyor. Banka kartları ile yapılan ödemelerde de yüzde 41’lik güçlü bir artış yaşanırken, ön ödemeli kartların kullanımında ise yüzde 11’lik bir düşüş gözlemlendi.

Kartlarla yapılan toplam işlem adedi de 1,60 milyar olarak gerçekleşti ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10’luk bir artış kaydetti. Bu işlemlerin 911,3 milyon adedi kredi kartları ile yapılırken, 617,9 milyon adedi banka kartları, 74,8 milyon adedi ise ön ödemeli kartlar ile gerçekleştirildi.

İşlem adedi açısından incelendiğinde, banka kartlarının yüzde 15 ile en yüksek büyüme oranına sahip olduğu görülüyor. Bu veriler, tüketicilerin günlük alışverişlerinde banka kartlarını daha fazla tercih etmeye başladığını gösteriyor.

İnternetten yapılan kartlı ödemeler, Nisan 2025’te geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78 gibi etkileyici bir oranda artarak 545,4 milyar TL’ye ulaştı. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam kartlı ödemeler içindeki payı da yüzde 30’a yükseldi.

Bu oran, geçen yılın aynı döneminde yüzde 27 seviyesindeydi. İşlem adedi açısından bakıldığında, internetten yapılan kartlı ödeme adedi yüzde 11 artarak 225,2 milyon adede ulaştı. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam işlemler içindeki payı ise yüzde 15 olarak gerçekleşti. Bu veriler, Türkiye’de e-ticaretin ve dijital ödemelerin hızla büyümeye devam ettiğini gösteriyor.

BKM verilerine göre, Nisan 2025’te mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden 4’ü temassız olarak gerçekleşti. Temassız ödemelerin mağaza içi ödemeler içindeki payı yüzde 81’e ulaştı. Bu oran, geçen yılın aynı döneminde yüzde 78 seviyesindeydi.

Temassız ödeme adedi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 1,07 milyar adede ulaşırken, temassız ödeme tutarı ise yüzde 59 artarak 567,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu veriler, temassız ödeme teknolojisinin tüketiciler tarafından benimsendiğini ve standart bir ödeme yöntemi haline geldiğini gösteriyor.

BKM’nin açıkladığı veriler, Türkiye’de ödeme sistemlerinin hızla dijitalleştiğini gösteriyor. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payının artması, temassız ödemelerin yaygınlaşması ve banka kartlarının kullanımının artması, bu dijitalleşme sürecinin önemli göstergeleri olarak öne çıkıyor.

BKM’nin açıklamasında, bir üyenin bildirimlerindeki düzenleme sonucunda bazı ön ödemeli kartların kategorisinin banka kartı olarak değiştirildiği ve bu kartlarla yapılan işlemlerin Nisan 2025 itibarıyla banka kartı altında raporlanacağı bilgisi de paylaşıldı.

1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulan ve 2020 yılında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası A.Ş.’nin hâkim hissedarı olduğu BKM, ödeme sistemleri ekosistemine güvenli ve hızlı çözümler üreten teknoloji odaklı bir kurum olarak bu dijitalleşme sürecine önemli katkılar sağlıyor.

BKM, yerli ve milli kart şeması TROY, çevrimiçi ödeme doğrulama sistemleri GO ve 3D-Secure, Kamu Ödeme Geçidi, TR Karekod Yönlendirme Sistemi, Kolay Adresleme ve dijital cüzdan BKM Express gibi çeşitli hizmetleriyle, Türkiye’de dijital ödemelerin gelişimine katkıda bulunmaya devam ediyor.

BKM’nin 2025 Nisan ayı verileri, Türkiye’de kartlı ödemelerin ekonomi içindeki payının giderek arttığını gösteriyor. Toplam 1,78 trilyon TL’lik kartlı ödeme hacmi, ekonominin önemli bir kısmının artık kartlar üzerinden döndüğünü ortaya koyuyor.

Özellikle internetten yapılan kartlı ödemelerde görülen yüzde 78’lik artış ve temassız ödemelerin mağaza içi ödemelerin yüzde 81’ini oluşturması, Türkiye’nin dijital ödeme sistemlerinde hızla ilerleyen bir ülke olduğunu gösteriyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

 

 

HABERLER

TÜMÜ

SON VİDEO

TÜMÜ
00:14:59

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz