Çinli UBTech şirketi, kendi pillerini otonom olarak değiştirebilen dünyanın ilk insansı robotunu tanıttı. Walker S2 robotu, gücünün azaldığını algılayabiliyor ve biten pilini üç dakikadan kısa bir sürede yenisiyle değiştirebiliyor.
Kendi pilini değiştiren robot
Şirket, 1.60 boyunda ve 45 kilo ağırlığındaki robotun bir şarj istasyonuna yaklaştığını, kollarını kullanarak üst sırtındaki pil takımını çıkardığını, boşalmış üniteyi şarj istasyonuna yerleştirdiğini ve işe geri dönmeden önce tamamen şarj olmuş yenisini taktığını gösteren görüntüleri yayınladı; tüm bunları insan yardımı olmadan gerçekleştirdi.
Robot, çift pilli bir sistemde 48 voltluk bir lityum pil kullanıyor ve pil değişimi gerektirmeden önce iki saat yürüme veya dört saat ayakta durma süresi sağlıyor. Her pilin tamamen şarj olması yaklaşık 90 dakika sürüyor.
Walker S2’nin sıcak değiştirilebilir otonom pil değiştirme sistemi, şarjlı pil paketleri mevcut olduğu sürece sürekli çalışmasına olanak tanıyacak ve potansiyel olarak endüstriyel ortamlarda 7/24 çalışmayı mümkün kılacak. UBTech, Walker S2’nin büyük ölçekli üretimi için henüz bir zaman çizelgesi açıklamadı ve X’te yayınladığı bir gönderide yalnızca “yakında” ifadesini kullandı.
Hong Kong borsasında işlem gören ilk insansı robot üreticisi UBTech, Walker S2’yi 20 serbestlik derecesi ve Wi-Fi ve Bluetooth uyumluluğu ile tasarladı. UBTech’in bir önceki modeli olan Walker S1, bu yılın başlarında Zhejiang eyaletinin Ningbo kentindeki Zeekr tarafından kullanılan bir fabrikada işbirlikçi çalışmayı göstermişti.
Çin, 10.000 çalışan başına 470 robotla endüstriyel robot yoğunluğunda küresel olarak üçüncü sırada yer alıyor. Bu oran, Güney Kore ve Singapur’un gerisinde, ancak Almanya ve Japonya’nın önünde yer alıyor. Ülke, dünyadaki robotlarla ilgili patentlerin üçte ikisinden fazlasına sahip ve toplamda yaklaşık 190.000 patente sahip.