Techinside Google News
Techinside Google News

Kickstarter 300 bin kişiye iş yarattı

Topluluk fonlama hizmeti Kickstarter'daki projeler üzerinde yapılan bir araştırma, servisin dünya ekonomisine katkısını ortaya koydu.

Pensilvanya Üniversitesi’den görevli Professor Ethan Mollick’in yaptığı bir araştırma ilginç bir durumu ortaya çıkardı. Topluluk fonlama servisi Kickstarter’da ortaya çıkan ve hayata geçen projeler, 300 binden fazla insanın iş sahibi olmasını sağladı. Engadget’ta yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, bu projeler nedeniyle 8800 şirket kurulu ve 26,900 kişi full time, 283 bin kişi de freelance olarak iş buldu.

2009 ile 2015 arasında başarılı sonuçlanan 61,654 projeyi inceleyen Mollick’in bulgularına göre, başarıya ulaşan projeler, Kickstarter’da bağış olarak aldıkları her 1 dolar karşılığında 2,64 dolar gelir üretmeyi başardılar. Tüm bu projelerin yarattığı toplam ekonomik büyüklük ise 5,3 milyar doları buldu.

- Advertisement -

Proje sahiplerinin %37’si Kickstarter’da proje açtıktan sonra kariyerlerinin olumlu geliştiğini vurgularken %21’i de başarıya ulaşan bir kampanyadan sonra daha çok para kazanmaya başladıklarının altını çizdi. Bazı müzisyenler, yazarlar, film yapımcıları, video oyun yapımcıları, Kickstarter kampanyasından sonra güçlü bir dağıtımcı şirket ile sözleşme imzalayabildiklerini belirttiler.

Sanal gerçeklik devrimi

Öte yandan, Oculus Rift ve Pebble gibi şirketlerin de Kickstarter ile ortaya çıktığını unutmamak gerekiyor. Oculus Rift daha sonra 2 milyar dolara Facebook’a satılırken aynı zamanda dijital dünyada 30 senedir sonuç alınamayan sanal gerçeklik dalgasının yeniden yükselmesine ve bu kez başarıya ulaşmasında kilit rol oynadı.

Topluluk fonlama servisi, David Braben ve Chris Roberts gibi, ünlü video oyun yapımcılarının da tekrar sektöre dönmesine ve yüzlerce milyon dolar değerinde işler yapmaya başlamasını da sağladı. Özellikle bu iki isim, video oyun endüstrisinin kurucularından kabul edilirken son 20 senedir piyasayı kontrol eden dev şirketler nedeniyle iş yapma imkanı bulamıyorlardı ancak Kickstarter sayesinde topladıkları fonlarla yeniden piyasaya döndüler ve şu anda kendi şirketlerinin başında büyük oyun projelerini yönetiyorlar.

Öte yandan sitedeki her kampanya da başarıya ulaşamıyor. Araştırmaya göre, 61 bin başarılı projenin yanında 192 bin proje başarısızlıkla sonuçlanmış bulunuyor.

 

Bu haber de ilginizi çekebilir: Kickstarter bağışlarıyla kendine ev yaptı

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir