Techinside Google News
Techinside Google News

Korsanla mücadele programı hakları ihlal mi ediyor?

Fransa’da 2010’dan bu yana uygulanan  Korsanla mücadele programı temel hak ve veri saklama ihlaliyle suçlanıyor

Fransa’da 2010’dan bu yana uygulanan  Korsanla mücadele programı temel hak ve veri saklama ihlaliyle suçlanıyor

2010’dan bu yana Fransa, uyarı mektupları, para cezaları ve ISS bağlantılarının kesilmesini içeren korsanlıkla mücadele planının bir parçası olarak milyonlarca internet kullanıcısını izledi ve verileri depoladı. Avrupa’nın en yüksek mahkemesi yakında programın AB yasalarına göre izin verilip verilmeyeceğine karar verecek. Dijital hak grupları, genel bir gözetim ve veri saklama planı olarak temel hakları ihlal ettiğinde ısrar ediyor.

- Advertisement -

Fransız hükümeti Hadopi adında yeni bir korsanlıkla mücadele teşkilatı kurduğunda, görev BitTorrent ve benzeri eşler arası dosya paylaşım ağlarını önemli ölçüde bozmaktı.

Hadopi, bir dosya paylaşanın internet faaliyetlerini izlemeyi ve davranışını caydırmak için bir uyarı bildirimi ile takip etmeyi içeren “kademeli yanıt” planının öncüsüydü. Gelecekteki herhangi bir olay, para cezaları ve internet bağlantılarının kesilmesi dahil olmak üzere artan tepkileri çekiyor. 2010 ile 2020 arasında Hadopi, Fransız vergi mükelleflerine 82 milyon euro’luk bir maliyetle 12,7 milyon uyarı notu yayınladı.

Programın genel korsanlık oranları üzerindeki etkisi tartışmaya açık ancak Fransız internet hakları gruplarına göre Hadopi sadece vatandaşların parasını almıyor. Hadopi, vatandaşların internet faaliyetlerini izlediğinde, büyük miktarda veriyi sakladığında ve ardından “ciddi bir suç” olmayan davranışları önlemek için kimlikleri IP adreslerine bağladığında, temel hakları ihlal ediyor.

Hakların korunması

Yeni yasa kapsamındaki yetkilendirmesine rağmen, Hadopi ajansının 2009 yılında resmi lansmanı önemli bir muhalefetle karşılaştı. Dosya paylaşanların bariz sebeplerden dolayı programla ilgili sorunları vardı, ancak dijital haklar grubu La Quadrature du Net için kopyalama haklarını korumak için yapılan yoğun internet gözetimi, vatandaşların temel mahremiyet hakkı pahasına geldi.

Fransa’da yasal zorluk

İlişkisel İnternet Hizmet Sağlayıcıları Federasyonu, Fransız Veri Ağı ve Franciliens.net’in desteğiyle La Quadrature, 2019’da Danıştay’a ( Conseil d’État ) başvurarak verilerin işlenmesine izin veren kararnamenin yürürlükten kaldırılmasını talep etti.

Hadopi ve temel haklar

AG Szpunar, Hadopi’nin bir IP adresine karşılık gelen kişisel verilere erişimini “temel haklara ciddi bir müdahale” olarak nitelendirdi. Bu veri noktaları tek başına hassas olmayabilir, ancak birleştirildiğinde, bir kişinin kimliği kendisini IP adresine ve arkasından erişilen içeriğe bağlı bulur.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir