Techinside Google News
Techinside Google News

LPWAN pazarı yüzde 26 büyüyecek!

LPWAN pazarı için IoT Analytics'in yayınladığı rapor, sektördeki büyümeyi ortaya koyuyor. Toplam 1.3 milyar olan bağlantı sayısı yüzde 26 artacak.

IoT Analytics’in tahminene göre, 2023 sonu itibarıyla dünya çapında yaklaşık 1.3 milyar LPWAN IoT bağlantısı vardı. Bunun 2027 yılına kadar yüzde 26 Bileşik Büyüme Oranında büyümesi bekleniyor. NB-IoT bu bağlantıların yüzde 58’ini oluşturuyor. Ancak bu, NB-IoT’nin küresel olarak benimsenmesiyle ilgili hikayenin tamamını anlatmıyor çünkü Çin’in ülke çapındaki benimseme politikası bu sayıyı büyük ölçüde çarpıttı. 2023 yılında, lisanslı LPWAN bağlantıları , Çin’in lisanslı bir LPWAN bağlantı teknolojisi olan NB-IoT doygunluğu hariç tutulduğunda bile, lisanssız LPWAN bağlantılarını geride bıraktı.

IoT Analytics CEO’su Knud Lasse Lueth: “LPWAN teknolojisi on yıldan kısa bir süre içinde yeni oluşan bir pazardan 1.3 milyar bağlantıya dönüştü. Hem lisanslı hem de lisanssız LPWAN teknolojilerinin desteklediği bu dikkate değer büyüme, düşük güçlü geniş alan bağlantılarının çeşitli endüstrilerdeki IoT uygulamalarına güç sağlamadaki kritik rolünün altını çiziyor. IoT Analytics olarak kararlılığımız, paydaşların hızla gelişen IoT bağlantı ortamında ustaca gezinmelerini sağlayan kesin, eyleme dönüştürülebilir bilgiler sunmak” dedi.

LPWAN pazarı raporu

LPWAN teknolojisi hızla gelişiyor. Uydu IoT bağlantısıyla entegrasyon, bu alanda doğal bir ilerlemedir ve muhtemelen yeni uygulamaların önünü açacak ve daha önce bağlantısı olmayan şeyleri birbirine bağlayacaktır. Hem NB-IoT hem de LoRa teknolojilerinin bu hibrit bağlantı modelinde oynayacağı önemli roller var ve IoT uygulamalarının verimliliğini ve erişimini artırıyor.

LPWAN pazarı araştırmasında üç önemli nokta yer alıyor:

  • Çin’in “Büyük Bağlantı” stratejisi küresel LPWAN bağlantı verilerini çarpıtıyor.
  • LoRa, Çin dışında lider LPWAN teknolojisi olmaya devam ediyor.
  • Lisanslı LPWAN bağlantı teknolojisi, Çin’in ağırlıklı benimseme oranı hariç tutulduğunda bile 2023’te lisanssızları geride bıraktı.

Küresel olarak NB-IoT, yaklaşık yüzde 54 ile LPWAN bağlantılarında en büyük paya sahip. Ancak bu, dünyanın bu LPWAN teknolojisini benimsediğine dair net bir tablo çizmiyor. Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, 2016 yılında geniş bir kullanım senaryosunu desteklemek amacıyla NB-IoT’nin ülke çapında kullanıma sunulmasını 2016-2020 yılları için “Büyük Bağlantı” stratejisinin bir parçası haline getirdi.

LPWAN Nedir?

LPWAN (Low Power Wide Area Network), düşük güç tüketimiyle geniş alanlara ağ bağlantısı sağlayan bir iletişim teknolojisidir. Özellikle IoT (Nesnelerin İnterneti) cihazlarının birbirleriyle ve internetle bağlantı kurmasına olanak tanır. LPWAN, uzun mesafelerde (genellikle kilometrelerce) veri iletimi yapabilen ve cihazların pil ömrünü uzun süre korumasına yardımcı olan düşük bant genişliğine sahip bir teknolojidir. Bu sayede, zorlu ortamlarda bile düşük maliyetle geniş alanları kapsayan ağlar kurulabilir.

LPWAN teknolojileri arasında birkaç popüler standart bulunmaktadır:

  • LoRaWAN (Long Range Wide Area Network): Özel bir spektrumda çalışan ve açık alanda 15 km’ye kadar iletişim sağlayabilen bir teknoloji.
  • Sigfox: Özel bir ağ altyapısı kullanarak düşük güç tüketimi ile mesajları uzun mesafelere iletme yeteneğine sahip.
  • NB-IoT (Narrowband IoT): Mevcut LTE ve GSM ağları üzerinden çalışan, düşük güç tüketimi ile veri iletimi sağlayan bir teknoloji.

LPWAN’ın avantajları arasında düşük güç tüketimi, geniş kapsama alanı, düşük maliyet ve cihazların uzun süreli bağımsız çalışabilmesi sayılabilir. Bu özelliklerle LPWAN, akıllı şehirler, akıllı tarım, endüstriyel izleme, varlık takibi ve daha birçok uygulama için ideal bir çözüm sunar.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir