McKinsey’nin genel amaçlı robotlardaki artışı ve bunun endüstriler için ne anlama gelebileceğini inceleyen yeni raporuna göre, bedenli yapay zekadaki sürekli gelişmeler sayesinde robotik iş arkadaşlarının çağı göründüğünden daha yakın olabilir.
Genel amaçlı robotlara olan ilgi son üç yılda büyük bir artış gösterdi; raporda, 2022’den bu yana yıllık yatırımın 1 milyar doları aştığı, bu alandaki patent başvurularının ise yılda %40 oranında arttığı belirtildi. McKinsey, aynı yolda ilerleme kaydedilmesi halinde genel amaçlı pazarın 2040 yılına kadar 370 milyar dolara ulaşabileceğini ve bu değerin yüzde 50’sinin Çin’den gelebileceğini tahmin ediyor.
McKinsey robotik sektöründe ilerlemeyi ortaya koyuyor
Somutlaştırılmış yapay zekadaki gelişmelerle sektörün daha da genişlemesi ve robotların fabrika ayarlarının ötesinde konuşlandırılması potansiyeli bulunmaktadır. Görme-dil-eylem temel modellerindeki son gelişmeler, bu robotların görsel verileri işlemesine, sözlü talimatları anlamasına ve daha karmaşık görevleri yerine getirmesine olanak tanıyor. Aynı zamanda, çok modlu sensörlerdeki gelişmeler, robotların artık özel bir eğitim veya uyarlanmış altyapı gerektirmeden insanları gözlemleyerek öğrenebilmelerini sağlıyor. Potansiyelin büyük olduğunu belirten McKinsey, ilerlemenin “birkaç yakınsak teknoloji gelişmesine, düzenleyici faktörlere ve kurumsal hazırlığa” bağlı olduğunu belirtti.
Raporda ayrıca, genel amaçlı robotların performansının “birçok alanda yetersiz” kaldığı ve daha karmaşık görevleri üstlenebilmeleri için daha fazla teknolojik gelişmeye ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Pil ömrü ve robotları eğitmek için göreve özgü temel modeller gibi özelliklerde yapılan güncellemeler, tedarik zinciri darboğazları ve otomasyon araçlarının kültürel kabulü gibi aşılması gereken engeller olarak vurgulandı.
Raporda: “Mevcut abartılı tanıtım ve viral robot demoları beklentileri çok yükseltmiş olsa da robot ekosisteminin yazılım, donanım, ekonomi ve operasyon alanlarında önemli engelleri aşması gerekiyor” ifadeleri yer aldı. Raporda, bu robotların teknolojik açıdan yetenekli olmalarının yanı sıra, tam ölçekli olarak devreye alınmaları bekleniyorsa, maliyet açısından etkili, güvenli ve entegrasyonu kolay olduklarını da kanıtlamaları gerektiği belirtiliyor.
McKinsey, robotik entegrasyona yönelik “yükseliş veya düşüş” odaklı bir yaklaşım yerine ölçülü bir yaklaşım öneriyor ve şirketleri, robotik çözümleri kullanıma sunmadan önce en iyi kullanım durumlarını değerlendirmeye çağırıyor. Doğru yapıldığında, somutlaştırılmış yapay zeka modern işyerlerini yeniden tanımlayabilir. Ancak McKinsey, başarısının abartıdan çok, düşünceli uygulamaya bağlı olacağını belirtti.