ABD’de gerek bireylerin gerekse de kurumların korkulu rüyası Gelir İdaresi Kurumu (IRS), teknoloji devi Microsoft’a geçmişe yönelik kümülatif bir vergi borcu çıkardı. 2004 – 2013 arasındaki dönemi kapsayan borç 28,9 milyar dolar düzeyinde ve temelde şirketler arası mal ve hizmet transferindeki tutarsızlıklara dayanıyor. Microsoft ise, taraflarına iletilen vergi borcunun hatalı olduğunu ve pek çok unsur dikkate alınmadan raporlandığını bildirerek itiraz edeceklerini duyurdu.
IRS tarafından Microsoft’a iletilen borç tutanağı aslında bir cezai işlemden ziyade, Önerilen Düzenleme Bildirimleri (NOPA) adlı bir forma dayanıyor. NOPA bildirimi, vergi denetlemesinde ortaya çıkan bir tutarsızlık durumunda cezai işlem uygulamak yerine ilgili firmaya düzeltme yapması için tanınan bir fırsat. IRS, Microsoft’a gönderilen bildiride “şirketler arası transfer fiyatlandırmasında usulsüzlük” tespit ettiklerini açıklıyor. Daha net ifade etmek gerekirse IRS transfer fiyatlandırmasını “malların, hizmetlerin veya maddi olmayan varlıkların transferini içeren şirketler arası bir işlemde, bir bağlı kuruluş tarafından diğerine uygulanan fiyatların, kontrolsüz vergi mükelleflerinin aynı koşullar altında aynı işlemi yapmaları halinde elde edilecek sonuçlarla tutarlı sonuçlar vermesi” olarak tanımlıyor.
Transfer fiyatlandırması ABD vergi kanunlarında yasal, ancak gelirin düşük vergili yargı bölgelerine kaydırıldığı görüldüğünde kötüye kullanım olarak değerlendiriliyor. Benzer bir şekilde IRS Microsoft’un 39 milyar Dolar tutarındaki gelirlerini Puerto Rico’ya taşıyarak düşük vergi ödediğini iddia etmiş ve konu yargıya taşınmıştı. IRS mahkemede konuyu detaylandırmış ve Microsoft’un aynı zamanda Puerto Rico hükümetine de danışmanlık hizmetleri veren denetim firması KPMG ile birlikte çalışarak vergi kaçırmak için bir plan oluşturduklarını iddia etmişti.
Microsoft vergi borcu olmadığını savunuyor
IRS tarafından Microsoft’a iletilen 28,9 milyar dolarlık borç tutanağı hakkında bir açıklama yayınlayan Microsoft Dünya Geneli Vergi ve Gümrükten Sorumlu Başkan Yardımcısı Daniel Goff, tüm itiraz haklarını kullanacaklarını söylüyor. Goff açıklamada şu ifadelere yer veriyor:
“IRS, Microsoft’un 2004-2013 yılları için 28,9 milyar dolar ek vergi, ceza ve faiz borcu olduğunu söylüyor. IRS’nin önerdiği ayarlamalar nihai bir tespiti temsil etmemektedir. Önerilen düzeltmelerde Microsoft tarafından Vergi Kesintileri ve İş Yasası (TCJA) kapsamında ödenen vergiler yansıtılmamıştır ve bu da denetim kapsamında borçlu olunan nihai vergiyi 10 milyar dolara kadar azaltabilir.
Microsoft önerilen bu ayarlamalara katılmamaktadır ve birkaç yıl sürmesi beklenen bir süreç olan IRS nezdinde temyiz başvurusunda bulunacaktır. Her zaman IRS’nin kurallarına uyduğumuza ve ABD’de ve dünya genelinde borçlu olduğumuz vergileri ödediğimize inanıyoruz. Microsoft tarihsel olarak ABD’nin en iyi kurumlar vergisi mükelleflerinden biri olmuştur. 2004 yılından bu yana ABD’ye 67 milyar doların üzerinde vergi ödedik.”
Apple, Google, Microsoft, Intel, Amazon gibi ABD teknoloji devlerinin yüksek vergilerden kaçınmak için farklı ülkelerde ofis açmaları ve gelirlerini bu ülkelere kaydırmaları sık rastlanan bir durum. Bu konudaki en çarpıcı örnek İrlanda, ancak orada da AB bazı yasal düzenlemeler yapmıştı.