Techinside Google News
Techinside Google News

Mobil cihaz bağımlılığı ile mücadele yöntemleri ve dijital detoks

Mobil cihaz bağımlılığı ile mücadele konusunda akla ilk kısıtlama yöntemleri geliyor. Dijital detoks ise günümüzde en yaygını diyebiliriz.
- Advertisement -

Günümüz dijital çağında, hem kişisel hem de profesyonel ortamlarda teknolojininkullanımı, kaygı ve depresyon gibi birçok klinik durumun gelişimine yol açtı. Sosyal ağ siteleri de dahil olmak üzere birden fazla uygulamayı destekleyen akıllı telefonların daha fazla kullanılması, stres oluşumuna katkıda bulunuyor. Dijital detoks müdahalesi, teknolojinin olumsuz etkilerini hafifletmeye odaklanıyor.

Mobil cihaz bağımlılığı ile mücadele

Bilgi teknolojisinin kullanımındaki sürekli artışın toplum üzerinde büyük bir etkisi var. Birden fazla meslekle ilişkili bireyler çalışma saatlerinin çoğunda dijital cihazlara maruz kalıyor. Ayrıca, dijital eğlence uygulamaları boş zamanlarının önemli bir kısmını ele geçiriyor. Bu uygulama dünya çapında yaygın bir olgu. Çalışmalar, bilgi teknolojisinin açık kullanımı “her gün bilgisayar teknolojisiyle çalışmanın neden olduğu stres veya psikosomatik hastalık” şeklinde tanımlıyor. Bu da teknostres ifadesiyle öne çıkıyor.

Uzaktan çalışma fırsatları, birçok bireyin işe gidip gelmeye daha az zaman harcamasına ve daha üretken olmasına yardımcı oldu. Ancak, uzaktan çalışma aynı zamanda bilgi teknolojisinin kullanımını artırdı. Bu da teknostres geliştirme riskini artırdı.

 Akıllı telefonlar modern toplumun bir parçası haline geldi. Akıllı telefonların kullanımındaki artış hem olumlu hem de olumsuz sonuçlara neden oluyor. Bu cihaz kullanıcının telefon görüşmeleri yapmasına, e-posta/metin mesajı gönderip almasına, video/fotoğraf çekmesine, web sitelerinde gezinmesine, imkan tanıyor. Bu nedenle akıllı telefonlar, iletişimden gerektiğinde bilgi edinmeye kadar geniş kapsamlı uygulamalara sahip birden fazla özellik sağlıyor.

Akıllı telefonların tüm olumlu faydalarına rağmen, zihinsel sağlığı olumsuz etkileyen önemli bir faktör. Yüksek akıllı telefon kullanımı, depresyon, anksiyete ve “FOMO” isimli dijital kaçırma korkusuna neden oluyor. Dahası, öz saygıyı da azaltır ve kötü uyku, azalmış fiziksel aktiviteler, yeme bozukluklarına neden oluyor. Hareketsiz davranış gibi sağlıksız yaşam uygulamalarını teşvik ediyor.

Özellikle genç nesil arasında sosyal medya uygulamaları, kullanıcının önemli miktarda zamanını tüketiyor. Akıllı telefon kullanıcılarının kullanımına sunulan uygulamalarla karşılaştırıldığında, sosyal medya uygulamaları düşük yaşam memnuniyetine yol açıyor. Bu nedenle Mobil cihaz bağımlılığı ve dijital detoks konusunda çeşitli yöntemleri değerlendirmemiz gerekiyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir