Techinside Google News
Techinside Google News

New York Times genAI için belirleyici olacak

New York Times genAI gelişimi için belirli olacak görünüyor. New York Times öncülüğünde yeni hukuki mücadeleler başladı.

New York Times’ın gişe rekorları kıran davası genAI’nin kaderini belirleyebilir. Üretken yapay zeka araçlarının vaadi etrafında bir yıl süren heyecanın ardından, beklenen büyük hukuki mücadeleler başladı.

Geçtiğimiz hafta New York Times , Microsoft’un 13 milyar dolar yatırım yaptığı ve bu yatırımın devam ettiği OpenAI’ye telif hakkı ihlalleri nedeniyle dava açtı. The Times , Microsoft’un genAI tabanlı Copilot’unun ve OpenAI’nin Copilot’a güç veren ChatGPT’sinin, Times’ın izni olmadan milyonlarca makale kullanılarak eğitildiğini iddia ediyor. Bu araçların “artık güvenilir bilgi kaynağı olarak haber kaynaklarıyla rekabet ettiği” ileri sürülüyor.

- Advertisement -

New York Times genAI için yeni bir dönemi başlatabilir

Times henüz belirli bir miktarda tazminat talep etmiyor. Ancak sonuçta, “The Times’ın benzersiz değerli eserlerinin yasa dışı kopyalanması ve kullanılması” nedeniyle çok fazla – “milyarlarca dolar yasal ve fiili zarar” istiyor. Bunun ötesinde, başvuruda Microsoft ve OpenAI’nin hem araçları eğitmek için kullanılan veri kümelerini hem de araçların kendisini yok etmesi talep ediliyor.

Bu, yapay zeka şirketlerinin sohbet robotlarını oluştururken telif haklarını ihlal ettiğini iddia eden ilk dava değil ve son da olmayacak. Times dünyanın en tanınmış gazeteleri arasında yer alır ve gazetecilikte altın standart diyebiliriz. Bu hamle, bilgisayar ve internet çağının en etkili davalarından biri, belki de en etkilisi olabilir. Bunun nedeni, sonucun üretken yapay zekanın geleceğini pekala belirleyebilmesi.

Copilot ve ChatGPT gibi GenAI sohbet robotları , etkili ve kullanışlı olmaları için muazzam miktarda veri içeren büyük dil modelleri (LLM’ler) üzerinde eğitiliyor. Ne kadar çok veri olursa o kadar iyi. Verilerin kalitesi de bir o kadar önemlidir. Verilerin kalitesi ne kadar iyi olursa genAI sonuçları da o kadar iyi oluyor. Microsoft ve OpenAI, içeriğin kamuya açık bilgiler, açık kaynak veriler veya telif hakkıyla korunan materyal olup olmadığına bakılmaksızın, araçlarını eğitmek için internette mevcut olan içeriği kullanıyor. Bunların hepsi genAI’nın büyük, aç ağzı tarafından sindiriliyor. Bu, Times’tan  ve sayısız diğer yayınlardan milyonlarca ve milyonlarca makalenin eğitim için kullanıldığı anlamına geliyor.

Microsoft ve OpenAI, bu makalelerin ve diğer tüm telif hakkıyla korunan materyallerin adil kullanım doktrini kapsamında olduğunu iddia ediyor. Adil kullanım son derece karmaşık ve kafa karıştırıcı bir hukuki kavramdır ve neyin adil kullanım olup neyin olmadığını belirleyen bitmek bilmeyen bir dava akışı var.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir