Techinside Google News
Techinside Google News

Ödeal, KOBİ’lere olan desteğine hız kesmeden devam ediyor!

Türkiye’yi POS cihazına gerek olmadan, cep telefonlarından mobil ödeme teknolojisiyle tanıştıran ve ülkemizin masaüstü yazar kasalara bağlanma özelliğine sahip ilk ve tek POS cihazını çıkaran Ödeal, ödeme teknolojileri ve e-dönüşüm konusunda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) işbirliğinde, Ankara ve İstanbul’da düzenlenen iki ayrı etkinlikte yer aldı. Etkinliklere, Türkiye’nin önemli kurum ve markalarının ilgili üst düzey yöneticileri yoğun ilgi gösterdi.

İki bölüm halinde gerçekleştirilen etkinliklerin ilk bölümünde, GİB uzmanları tarafından, ‘Yazarkasa Kullanımında Mükelleflerin Sorumlulukları’ konulu bir seminer düzenlendi. ‘POS-yazarkasa entegrasyonu’, ‘e-arşiv fatura, yazarkasa ilişkisi’, ‘satış otomasyon sistemleri ile entegrasyon’ ve ‘bayilik modeli’ konularını içeren seminerlerde, uzmanlar en güncel bilgileri katılımcılarla paylaştı.

- Advertisement -

Etkinliklerin ikinci bölümünde ise, Prof. Dr. Kerem Alkin’in moderatörlüğünde; GİB Grup Başkanlarından Abdullah Kiraz, Ödeal Kurucu Ortağı Fevzi Güngör ve Protel Genel Müdürü Murat Sıcakkanlı’nın katıldığı, ‘Perakende Teknolojisinde Yenilikler ve Uyum’ başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

300 bine yakın ağacın kesilmesini önledik

GİB’nın e-dönüşüm çalışmaları hakkında güncel bilgiler veren Abdullah Kiraz, her şeyden önce, bu çalışmalar sonucunda, 80 bin vergi mükellefinin e-faturaya geçtiğini ve bu sayede, 22 milyar adet faturaya denk gelen, 300 bine yakın ağacı kesilmekten kurtardıklarından gurur duyduklarını vurguladı.

Tüm mükellefleri e-fatura uygulamasına geçerek, ağaçların kesilmesini önlemeye çağıran Kiraz konuşmasında, 2020 sonuna kadar, bu sayının 2-3 katını hedeflediklerini belirtti.

Kiraz, e-fatura uygulamasında gelinen nokta dışında; e-arşiv, e-defter çalışmalarının ve tüm bankaları ilgilendiren e-dekont çalışmalarının da tamamlandığı müjdesini verdi. Kiraz konuşmasında ayrıca, tamamen milli üretim olan, açık kaynak kodlu GİB işletim sistemini ürettiklerini ve 40 bin lokasyonda kullanıldığını vurguladı.

Ödeal Kurucu Ortağı Fevzi Güngör ise Ödeal’ın genel olarak finansal erişim ve özel olarak ise ödeme sistemi içindeki yerinden bahsederek, sisteme ilişkin düşüncelerini paylaştı. Firma olarak pozisyonlarının, KOBİ’lerin banka sistemine, büyük firmaların ulaştığı gibi ulaşmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Güngör; “Dünyada ve Türkiye’de refah artışına paralel olarak, finansal sisteme erişim oranını da artırmak zorundayız. KOBİ’lerin finansal erişime daha yaygın ulaşmalarının önündeki en önemli bariyer maliyet… KOBİ’ler ve küçük esnaf elbette ulaşmak istiyor ama var olan finansal yapıda bu onlar için ekonomik olmuyor maalesef. Zaten bu yüzden devlet bizim gibi, banka olmayan, inovatif ve teknolojiyi odak alan bizim gibi kuruluşlara lisans verdi.” dedi.

Güngör konuşmasının son kısmında, sistemin gidecek daha çok yolu olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sistemde bayi modeli, 300-400 bin kullanıcıyla kullanılan bir model ve toplam cirosu 20-30 milyar TL bandında ama bildiğim kadarıyla bayi modelinde, sanal POS’u, ÖKC’ye entegre etmiş firma yok. Ayrıca, büyük mükellefler dışında, yazarkasaya harici POS bağlamış firma ve bu işlemi yapacak banka şubesi de pek yok. Burada genel bir standarda maalesef henüz ulaşamadık. Ama bu global dünyadaki merkezileşme karşısında, kendi ürünlerimizi çıkartarak, kendi teknolojimizi yaratarak, KOBİ’lerimizi destekleyerek ayakta kalabileceğimize inanıyorum. Tüm bu süreçte gerçekleştirilecek ilerlemeler bu nedenle çok önemli. Bayi modelinde verdiğimiz yazarkasa üzerinde kurulu tüm uygulamalar için mevzuat uyumunu tamamen sağlayan tek çözüm bizim çözümümüz.”

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir