Techinside Google News
Techinside Google News

OpenAI CEO’su milyarlarca dolarlık yatırım için kaynak arıyor!

OpenAI CEO'su Sam Altman'ın yapay zeka çip fabrikalarından oluşan bir ağ oluşturmak için milyarlarca dolar sermaye aradığı bildirildi.

Konuyla ilgili isimsiz çok sayıda kaynağa atıfta bulunan Bloomberg, Cuma günü OpenAI CEO’su Sam Altman’ın bunun gerçekleşmesine yardımcı olmak için Abu Dhabi merkezli G42 ve Japonya’nın Softbank’ı da dahil olmak üzere birçok kuruluşla temasa geçtiğini söyledi.

OpenAI’in en büyük destekçilerinden Microsoft’un, sinir ağı hızlandırıcılarına yönelik artan talebi desteklemek için dünya çapında çip fabrikalarının inşasını ve işletilmesini finanse edecek projeye ilgi gösterdiği bildirildi. Programın amacı şu talebi, karşılayacak sağlıklı bir yapay zeka işlemcisi arzının olmasını sağlamak için yeterli montaj hattı inşa etmek gibi görünüyor.

- Advertisement -

Süper laboratuvarının kendi yapay zeka hızlandırıcısını geliştirdiği söylenen Altman, daha önce yeterli işlemci bulunmadığına dair endişelerini dile getirmişti. Meta ise AGI çalışmalarını sürdürmek için yıl sonuna kadar 350.000 Nvidia hızlandırıcısının olmasını istediğini belirtti.

Kullanıcı talebini karşılayacak modelleri eğitmek ve çalıştırmak için yeterli işlemci yoksa uzak hizmetlerde yavaşlamalar, oranlama veya sınırlı dağıtım sorunları yaşanabilir ve bu da mükemmel bir müşteri deneyimi değil. Teknolojiyi kendi altyapılarında kullanmayı ümit edenler, ihtiyaç duydukları parçaları kolaylıkla temin edemeyebilirler.

Sertifika grubu Uptime Institute, son analizinde bu korkuları yineledi ve yapay zekanın 2024’te sıcak kalacağını ancak yetersiz silikon tedariğinin muhtemelen geniş ölçekli dağıtımları engelleyebileceği uyarısında bulundu.

Bırakın tesisler ağını, tek bir fabrika projesini bile finanse etmek kolay ya da ucuz bir çaba olmayacak. Tek bir çip fabrikasının maliyeti, konuma ve planlanan kapasiteye bağlı olarak 10 milyar dolardan 20 milyar dolara kadar çıkabiliyor. Intel’in Arizona’daki iki fabrikasının her birinin 15 milyar dolara mal olması beklenirken, TSMC yakınlardaki fabrika projesinin yaklaşık 40 milyar dolara ulaşmasını bekliyor.

Dahası, son zamanlarda gördüğümüz gibi iş gücü eksikliğinin gecikmelere neden olmadığı varsayılırsa, bu tesislerin tamamlanması dört ila beş yıl kadar sürebilir.

OpenAI’in dökümhane oyununa girmeye çalıştığı görünmüyor. Bunun yerine planın, toplanan fonları TSMC, Samsung Electronics ve potansiyel olarak Intel gibi önde gelen çip üreticilerine aktarmak olduğu görülüyor. Aslında OpenAI, bu imalat devlerinin yapay zeka için parçalar üretmesini sağlamak için milyarlarca dolar toplayacaktı.

Nvidia, AMD ve Intel’in GPU’ları ve yapay zeka hızlandırıcılarının tamamı kendi tesislerinde üretildiğinden TSMC büyük olasılıkla en önemli aday. Nvidia daha önce bazı son nesil parçaları için Samsung tesislerini kullanmış olsa da, bu bileşenler gelişmiş paketleme teknolojisine o kadar da fazla dayanmıyordu.

Talebin 2024’ün büyük bölümünde yapay zeka hızlandırıcılarının arzını aşması beklense de, işleri ayakta tutan şey fabrika kapasitesinin eksikliği olmayabilir.

TSMC başkanı Mark Liu’nun geçen yılın sonlarında yaptığı yorumlara göre, ek dökümhane kapasitesi yerine gelişmiş paketleme tesislerine yatırım yapmak, tedarik darboğazlarını daha hızlı çözebilir.

Liu, Eylül ayında TSMC’nin AI çip talebini karşılamak için fazlasıyla yeterli dökümhane kapasitesine sahip olduğunu, bunun yerine alt tabaka üzerinde çip (CoWoS) paketleme kapasitesinin eksikliğinden kaynaklandığını söyledi. Paketleme teknolojisi, yapay zeka hızlandırıcılarda yaygın olarak bulunan bilgi işlem ve yüksek bant genişliğine sahip bellek modüllerini bir araya getirmek için kullanılıyor.

Anladığımız kadarıyla bu paketleme tesislerinin inşası çok uzun sürmüyor ve maliyeti oldukça düşük. Geçtiğimiz Temmuz ayında TSMC, Tayvan’da 2,9 milyar dolar değerinde gelişmiş bir paketleme tesisi duyurdu. TSMC, tesisin yaklaşık üç yıl içinde tamamen faaliyete geçeceğini söylüyor.

Bunu göz önünde bulundurarak, Altman ve ortaklarının, eğer gerçekten yapay zeka çipi tedarik kısıtlamalarını ele almak istiyorlarsa, üretim ve paketleme tesislerinin bir kombinasyonuna yatırım yapmaları gerekeceğinden şüpheleniyoruz. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir