Dünyanın ilk tamamen otonom robotunun insan yardımı olmadan ameliyat gerçekleştirmesiyle, cerrahinin geleceğine doğru devrim niteliğinde bir adım atıldı. Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacıları, SRT-H (Cerrahi Robot Dönüştürücü-Hiyerarşisi) adlı bir robotu, safra keselerini %100 başarıyla çıkarmak üzere eğitti. Bu robot, yetenekli insan cerrahlar kadar isabetli ve yetenekliydi ve olağanüstü bir hassasiyet sergiledi.
Otonom cerrah robot safra operasyonu gerçekleştirdi
SRT-H’yi eğitmek için önceki ameliyatların videoları kullanıldı ve bu sayede gerçek tıp uzmanlarının deneyimlerine erişebildi. Bu bilgiyi özümsedikten sonra, tıpkı baş cerraha yardım eden bir cerrahi ekip gibi, sesli talimatları izleyerek safra keselerini başarıyla çıkarabildi. Robot, olağanüstü bir doğrulukla, parçaları kesme, klips yerleştirme ve kanalları ve atardamarları belirleme dahil olmak üzere 17 görevi tamamlayabildi.
Çalışmaya katılan tıbbi robotik uzmanı Azwl Krieger: “Bu çığır açan gelişme, bizi hasta bakımının öngörülemeyen dünyasında çalışabilen otonom sistemlere yaklaştırıyor” dedi. Ameliyat sırasında SRT-H, yalnızca bir senaryoyu takip etmekle kalmayıp, aynı zamanda gözlemlerine dayanarak seçimler yaparak gerçek zamanlı olarak rota değiştirebildiğini de gösterdi. Robotun, işlem sırasında öngörülemeyen durumlarda hareketlerini değiştirebilme yeteneği, robotik cerrahide önemli bir ilerlemeyi temsil eden bu dinamik öğrenme modeliyle vurgulanıyor.
Ameliyatlar gerçekçi insan benzeri modeller üzerinde gerçekleştirilmiş olsa da araştırmanın gelecekteki insan uygulamaları için muazzam bir potansiyeli var. Benzer başarı oranlarıyla SRT-H, aynı işlemi domuz organları üzerinde de gerçekleştirebildi. Araştırmacılara göre, ek eğitimle robot, insan gözetimi olmadan kendi başına hareket edebilecek.
SRT-H robotu, sesli komutlara yanıt veriyor ve ChatGPT gibi yapay zeka modellerinde kullanılanlara benzer makine öğrenimi mimarileri sayesinde öğrenmeye devam ediyor. Robot, insan cerrahlardan daha yavaş çalışsa da sonuçlar benzerdi. Bu çığır açan çalışmanın, önümüzdeki on yıl içinde sağlık hizmetlerinde devrim yaratabilecek otonom cerrahi robotların önünü açması bekleniyor.