Techinside Google News
Techinside Google News

Parallella: 99 dolara Süper Bilgisayar

Onbinlerce dolara satın alınan sunucuların devri sona eriyor. 90 GFLOPS gücüne sahip ve sadece 5 Watt enerji tüketen Parallella yeni dönemin ilk temsilcisi.

2012 yılının Ekim ayında Kickstarter üzerinde kaynak arayan ilginç bir proje ile karşılaşmıştık. Temel olarak mikroişlemci tasarlayan bir firma olan Adapteva, 100 doların altında fiyat ile üretecekleri Süper Bilgisayar için destekçiler arıyordu. 750 bin dolar bütçe arayışı kısa bir süre içinde tamamlanarak toplamda 900 bin dolara yakın para toplanmıştı.

Aradan geçen 18 aya yakın süre içinde proje bir kaç kez ertelenmekle birlikte şu anda tümüyle yoluna girmiş durumda ve Adapteva dünyanın ilk 100 dolar altında fiyata sahip Süper Bilgisayarlarını geçtiğimiz aydan itibaren satmaya başladı.

- Advertisement -

İçerisinde Zynq-7010 Dual-core ARM A9 CPU bulunan sistem Adapteva’nın 16 ila 64 çekirdekten oluşan Epiphany hızlandırıcısını barındırıyor. 1 GB bellek ve 10/100/1000 Mbit ethernet portuna sahip sistem yaklaşık 9×5 cm büyüklükte. Yani kabaca tek elinizin içine sığıyor. Bu ufak sistemin gücü ise hayret verici ölçüde; 64 çekirdekli sistem 90 GFLOPS gücüne sahip ki bu teorik olarak 45 GHz hızında çalışan tek bir işlemcinin gücüne denk.

Üstelik bu sistemlerden dilediğiniz kadarını paralel olarak bağlayarak gücüne güç katabiliyorsunuz. Bu kadar güçten bahsetmişken sistemin aynı işi yapan binlerce dolarlık bir sunucu gibi ortalama 400 Watt değil sadece 5 Watt enerji tükettiğinin altını çizmek lazım.

Dünya değişiyor. 35 dolara satılan Raspberry Pi multimedya ve modüler bilgisayar anlayışına yeni bir bakış açısı getirmişti. Şimdi aynı şey süper bilgisayarlar için gerçekleşiyor. Bulut dünyası hızla gelişirken maliyetleri düşürmek için alternatif çözümler araştırılıyor. Kurumların ve işletmelerin on binlerce dolar harcayarak satın aldığı pahalı sunucuların devri bitiyor.

Bu tarz yenilikler her zaman dile getirdiğimiz gibi Türkiye’deki girişimciler ve girişimci işletmeler için çok önemli. Bu tarz yenilikçi ürünler tek başına sadece üretici firma için kâr getirebilir ama bu sistemler ile sunulabilecek bütünleşik çözümler, örneğin meteorolojik analiz sistemleri ve fiziksel hesaplamalar gerektiren uygulamalar, yenilikçi projeler olarak büyük katma değerler ortaya çıkması için fayda sağlayabilir.

Söylemek ve dikkat çekmek bizden ve her zaman belirttiğimiz gibi bir başarı elde ederseniz haberini yapmak sizlere verdiğimiz açık çekimiz olsun.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir