Techinside Google News
Techinside Google News

Pil teknolojisi için gerekli hammadde deniz tabanından elde edilecek

Elektrikli araçlarla birlikte pil teknolojisine ve onunla da hammaddeye olan ihtiyaç her geçen gün artıyor.

Elektrikli araçlarla birlikte pil teknolojisine ve onunla da hammaddeye olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. İklim değişikliği tehdidiyle mücadele eden zengin ülkeler, büyük bir elektrifikasyon projesine başlıyor. İngiltere, Fransa ve Norveç, diğerlerinin yanı sıra, önümüzdeki on yıl içinde yeni içten yanmalı arabaların satışını yasaklamayı planlıyor.

Yasakların gündem olmadığı yerlerde bile elektrikli araç satışları hızla artıyor. Rüzgar türbinleri ve güneş panelleri fosil yakıtlı enerji santrallerinin yerini değiştirdiği için elektrik şebekeleri de değişiyor. Uluslararası Enerji Ajansı (İEA), dünyanın önümüzdeki beş yıl içinde son 20 yılda olduğu kadar yenilenebilir enerji ekleyeceğini düşünüyor.

- Advertisement -

Elektrikli araçların artması da bu araçların üretiminde kullanılan pillere önem kazandırıyor. Pil teknolojisi hızlı bir şekilde gelişiyor fakat bu gelişim pillerin içerisinde kullanılan hammaddeleri de zaman zaman değişime uğratıyor, pillerin yapıldığı minerallere olan talep yükseliyor.

Özellikle nikel yetersiz. Nikel, kapasiteyi artırmak ve ağırlığı azaltmak için yüksek performanslı elektrikli araba pillerinin katotlarında kullanılır. İEA, dekarbonizasyon hede”erine ulaşmak için dünyanın 2040 yılına kadar her yıl 48 milyon ton malzeme üretmesi gerekeceğini, bu da bugün yönettiğinden yaklaşık 19 kat daha fazla olacağını hesaplıyor. Bu, şimdi ve o zaman arasında toplamda 300m ila 400m ton metal ekler.

Son beş yılda, talepteki büyümenin çoğu, altındaki cevhere ulaşmak için yağmur ormanlarını buldozerleyen Endonezya tarafından karşılandı. Bir metal araştırma firması olan CRU’ya göre, 2017 yılında ülke dünya nikelinin sadece %17’sini üretti. Bugün yılda %54 veya 1,6 milyon tondan sorumlu ve bu sayı hala artıyor. CRU, ülkenin bugün ile 2027 arasında küresel üretim büyümesinin %85’ini oluşturacağını düşünüyor. Öyle olsa bile, bunun dünyanın artan talebini karşılamak için yeterli olması pek olası değil. Ve Endonezya nikel üretimi arttıkça, ülkedeki ormansızlaşmanın birincil nedeni olarak palmiye yağ üretiminin yerini alması bekleniyor.

Alternatif bir yol var


Clarion-Clipperton Zone (ccz) adı verilen bir Pasifik Okyanusu deniz tabanı parçası, hepsi pil üreticilerinin ilgisini çeken trilyonlarca patates boyutlu nikel, kobalt, manganez ve bakır topakları barındırıyor. Toplu olarak nodüller, yalnızca tahmini 340 milyon ton nikel tutuyor ki bu Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırmaları’nın dünyanın kara tabanlı rezervleri tahmininin üç katından fazla. Şirketler birkaç yıldır orayı kazmaya fazlasıyla hevesli.

Nasıl?

Destek gemisi herhangi bir tortuyu yıkayacak, ardından nodülleri işlenmek üzere kıyıya geri götürecek ikinci bir gemiye boşaltacak. Bu arada fazla tortu, çoğu okyanus yaşamının çok altında, yaklaşık 1.500 metre derinlikte denize geri salınacak.

Karadaki madencilikte olduğu gibi, deniz tabanından nikel çıkarmak çevredeki ekosisteme zarar verecek. CCZ derin, karanlık ve soğuk olmasına rağmen cansız değil. TMC’nin robotu, karşısına geçtiği deniz tabanındaki tüm organizmaları ve topladığı nodüller üzerinde yaşayan yaratıkları yok edecek. Ayrıca, bazıları yakındaki organizmalara sürüklenecek ve onları öldürecek olan tortu tüylerini de tekmeleyecek. Ancak tüm bunlar yine Endonezya’nın izlediği yoldan çok daha zararsız.

Deniz tabanının madenciliği lehine başka çevresel argümanlar da var. Nodüller, karadaki birikintilerden çok daha yüksek metal konsantrasyonları içeriyor, bu da onları işlemek için daha az enerji gerektiği anlamına geliyor. Belçika’daki Ku Leuven Sürdürülebilir Metaller ve Malzemeler Enstitüsü müdürü Peter Tom Jones, nodüllerin faydalı metallere işlenmesinin karasal cevherlerden gelenlere göre yaklaşık %40 daha az sera gazı emisyonu üreteceğini düşünüyor.


Ve nodüllerin yine de işlenmek üzere alınması gerektiğinden, TMC gibi şirketler, enerjinin düşük emisyonlu olduğu yerleri seçmeye teşvik ediliyor. Buna karşılık Endonezya nikel cevheri, çıkarıldığı madenlerin yakınında işlenmediği sürece ekonomik değil. Bu neredeyse her zaman kömürün ve hatta dizel jeneratörlerin yakılmasıyla üretilen elektriğin kullanılması anlamına geliyor.

Her durumda, deniz tabanından toplanan metalin yağmur ormanlarından çıkarılanın yerini tamamen alması pek olası değil. Pil üretimi o kadar hızlı büyüyor ki, nikel muhtemelen bulunabildiği her yerden kazılacak. Ancak okyanus nodülleri uygun bir şekilde piyasaya sürülebilirse, mevcut metal hacmi Endonezya ormanları üzerindeki baskıyı hafifetmeye başlayabilir. Ve bu tür argümanların uzun süre teorik kalması pek olası değil. TMC’den Bay Barron, gelecek yılın sonuna kadar deniz tabanından nikel ve diğer metallerin ticari üretimine başlamayı hedefliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir