Gizlilik odaklı üretkenlik araçları üreticisi Proton, kullanıcı verilerini korumayı önceliklendirdiğini söylediği Lumo adlı yapay zeka asistanını piyasaya sürdü.
Şirket, chatbot’un konuşmalarınızın hiçbir kaydını tutmadığını, sohbetleri saklamak için uçtan uca şifreleme kullandığını ve pencereyi kapattığınızda kaybolan konuşmalar için bir hayalet modu sunduğunu söylüyor.
Proton gizlilik odaklı yapay zeka ile mesaj güvenliği sağlıyor
Web istemcisi ve Android ve iOS uygulamaları aracılığıyla kullanılabilen Lumo, sohbet robotunu kullanmak ve soru sormak için bir hesap sahibi olmanızı gerektirmez. Sohbet robotunun sorularınızı yanıtlaması için dosya yükleyebilirsiniz. Bir Proton Drive hesabınız varsa, bulutta depolanan dosyalara erişmek için Lumo’ya bağlayabilirsiniz. Sohbet robotu web’e erişebilse de, arama yapmak için kullanırsanız en son sonuçları bulamayabilir.
Proton, gizliliğe odaklandığını açıkça belirtmeye kararlı görünüyor. Şirket, Lumo’nun açık kaynaklı modellere dayandığını ve bundan sonra araştırma ve geliştirme için yalnızca bunlara güveneceğini, modellerini eğitmek için kullanıcı verilerini kullanmayacağını belirtiyor. Ayrıca, Lumo’nun, kullanıcıların cihazda şifresi çözülebilen konuşma geçmişlerini saklamalarına olanak tanıyan, diğer Proton ürünlerinin de kullandığı bir şifreleme yöntemi olan sıfır erişimli şifrelemeye dayandığını da belirtti.
Proton, Lumo hakkındaki blog yazısında Avrupa merkezli olmasının, gizlilik konusunda ABD ve Çin merkezli yapay zeka şirketlerine göre şirkete bir adım önde olma avantajı sağladığını vurguladı.
Proton: “Lumo, açık kaynaklı dil modellerine dayanıyor ve Proton’un Avrupa veri merkezlerinden çalışıyor. Bu, Lumo’nun çalışma şekli hakkında diğer büyük yapay zeka asistanlarından çok daha fazla şeffaflık sağlıyor. Apple Intelligence ve diğerlerinin aksine, Lumo, OpenAI veya diğer Amerikan ya da Çin yapay zeka şirketleriyle ortaklık kurmuyor ve sorgularınız hiçbir zaman üçüncü taraflara gönderilmiyor” dedi.